Nov sistem obračuna omrežnine za električno energijo: kaj lahko storimo, da ne bomo plačevali (pre)več?

1. februar 2024

Energija Cene in stroški
Nov sistem obračuna omrežnine za električno energijo: kaj lahko storimo, da ne bomo plačevali (pre)več?

Preverili smo, ali in kaj sploh lahko storimo, da nas napovedane spremembe ne bodo preveč udarile po žepu.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Nov sistem obračuna omrežnine poraja ogromno vprašanj, na katera je še vedno težko najti prave odgovore.

Začetek uveljavitve je bil že dvakrat zamaknjen, kar kaže, da distributerji in dobavitelji električne energije še niso pripravljeni na njegovo izvajanje, poleg tega so bile nove tarife objavljene z nekajmesečno zamudo, kar je potrošnikom dodatno otežilo pripravo na nov sistem.

1. V prehodnem obdobju ne spreminjajte obračunske moči

Svetujemo vam, da do izteka prehodnega obdobja, to je do 30. junija 2026, ne spreminjate dogovorjene obračunske moči, ki vam jo je določil elektrodistributer za posamezne časovne bloke na podlagi vaših preteklih navad (kjer so omogočene 15-minutne meritve) oziroma kot odstotek glede na priključno moč (merilna mesta brez 15-minutnih meritev).

Tako v tem času ne boste plačevali morebitnih presežkov obračunske moči.

Če jo boste spremenili pred iztekom prehodnega obdobja, da bi znižali svoje stroške za električno energijo, za vas prehodno obdobje ne bo več veljalo. To pa seveda pomeni, da boste v primeru presežene obračunske moči zanjo plačali višjo postavko.

2. Spremljajte podatke na računih

Izkoristite prednosti prehodnega obdobja in spremljajte podatke, ki vam jih elektrodistributer sporoča na računih – obveščeni boste o morebitnih presežkih dogovorjene obračunske moči in o stroških, ki so s tem povezani, vendar vam ti stroški ne bodo zaračunani.

Svetujemo, da na portalu Moj elektro spremljate porabo električne energije v vašem gospodinjstvu in si beležite porabnike v opazovanih časovnih blokih, digitalno vešči lahko naredite tudi analizo 15-minutnih povprečij za celotno preteklo sezono.

3. Razmislite o svojih navadah

Prehodno obdobje izkoristite, da razmislite o svojih navadah glede uporabe porabnikov električne energije v gospodinjstvu in ugotovite, kdaj in zakaj presežete dogovorjeno obračunsko moč, torej katere električne naprave ste v tem času uporabljali.

Razmislite, ali in kako lahko njihovo uporabo prerazporedite na druge časovne bloke z nižjo tarifo. Porabnike, ki delujejo v načinu pripravljenosti, izklopite, če jih ne uporabljate.

4. Večjih porabnikov ne vklapljajte sočasno

Morebitne presežke dogovorjene obračunske moči v posameznem časovnem bloku lahko vedno preverite na portalu Moj elektro, lahko pa jih tudi predvidite, če seštejete nazivne moči naprav, ki jih nameravate sočasno vključiti.

Seštevek ne sme presegati dogovorjene obračunske moči v posameznem časovnem bloku, v nasprotnem primeru boste za omrežnino plačali višjo postavko.

V vsakem primeru pa velja nasvet: če je le mogoče, večjih porabnikov električne energije, kot so pečica, kuhalna plošča, pomivalni, pralni in sušilni stroj, ne vklapljajte sočasno.

5. Toplotna črpalka, polnilnica za e-avtomobil

Toplotna črpalka, električni avtomobil in polnilnica spadajo med večje porabnike električne energije. Delovanja toplotne črpalke seveda ne morete "premikati" v cenejši časovni blok, lahko pa to storite s polnjenjem električnega avtomobila.

Če nakup teh dveh porabnikov načrtujete po izteku prehodnega obdobja (po 30. juniju 2026), takrat elektrodistributerju takoj sporočite višjo dogovorjeno moč. V nasprotnem boste zagotovo presegli dogovorjeno obračunsko moč, kar vas lahko močno udari po žepu.  

Avtorica: Barbara Primc

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju