Nizke obresti za varčevanje v bankah in kaj lahko naredimo potrošniki?

4. julij 2024

Varčevanje
Nizke obresti za varčevanje v bankah in kaj lahko naredimo potrošniki?

Slovenske banke so po letih praktično ničelnih obrestnih mer za vezan denar z veliko zamudo lani začele dvigovati obrestne mere za depozite. A te praviloma še vedno ne pokrijejo niti višine inflacije, tako da realna vrednost denarja, ki ga potrošniki varčujemo pri slovenskih bankah še vedno pada.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Situacija je še slabša, če svoj privarčevani denar hranite kar na transakcijskem računu. Obrestne mere za pozitivna stanja na transakcijskih računih slovenske banke namreč še vedno brez izjem držijo blizu 0%.

Kakšne so torej možnosti slovenskega potrošnika?

Če razmišljate o vezavi denarja, se ne omejite le na ponudbo ene banke. Preglejte trg in se ne zanašajte le na informacije v oglasih in poslovalnicah, temveč sami preverite obrestne mere pri različnih bankah.

Primerjajte obrestne mere za depozite

Še posebej, če varčujete večje vsote denarja, se vam splača primerjati ponudbo bank, saj se obrestne mere med ponudniki lahko zelo razlikujejo.

Brezplačni primerjalnik ZPS

Bodite pozorni na različne dobe vezave, ter obdobje vezave izberite tako, da ustreza vam glede na vašo osebno situacijo in je obenem optimalno tudi z vidika višine obrestne mere. Banke namreč obrestne mere postavljajo različno glede na obdobja vezave: lahko je vezava, ki je daljša le za en mesec občutno bolj ugodna, lahko pa je tudi obratno.

Pri tem pa temeljito premislite, ali privarčevanega zneska zagotovo ne boste potrebovali do izteka vezave. Predčasna prekinitev vezave je namreč - odvisno od banke - lahko močno otežena. Nekatere banke predčasno razvezavo sredstev omogočajo le v primeru izrednih dogodkov, skoraj zagotovo pa bo pomenila nižjo obrestno mero in/ali penale oz plačilo določenega nadomestila.

Če vam osebne okoliščine to omogočajo, se ozrite tudi v tujino

Še tako skrben pregled slovenske bančne ponudbe vam namreč ne bo ponudil poštene obrestne mere za sredstva, ki jih želite držati na svojem transakcijskem računu. Vse banke namreč obrestne mere za ta sredstva držijo pri domala nič odstotkih.

Lahko se ozrete tudi čez mejo. Banke v tujini, predvsem digitalne banke, brez poslovalnic, pa pogosto nudijo bistveno ugodnejše obrestne mere kot slovenske banke. Tako na primer lahko pri nemški banki za sredstva na računu dobite kar 4% obrestno mero, vodenje računa pa je brezplačno. Pri drugi banki lahko z brezplačnim računom dobite 2,8% obrestno mero za denar, ki ga hranite na ločenem, a popolnoma likvidnem varčevalnem računu.

Seznam bank s polno licenco za poslovanje v evorobmočju je na voljo na spletni strani ECB.

Preberite, preden se odločite za varčevanje pri bankah v tujini

Pri odpiranju računa v bankah evroobmočja, brez poslovalnic v Sloveniji, je potrebno vedeti, da:

  1. poslovanje poteka izključno prek digitalnih poti - preko mobilnih aplikacij in elektronske pošte.
  2. vsa komunikacija poteka v tujem jeziku, praviloma v angleščini.
  3. je podpora strankam počasnejša, pogosto v prvih korakih vezana na robote, ki vam odgovarjajo glede na najbolj pogosta vprašanja in odgovore s področja, ki ga izberete kot vir problema. Ena od tujih bank “pogovor z dejansko osebo” celo vključuje kot napredno storitev, ki je na voljo v dražjih paketih, ne pa tudi v osnovnem, brezplačnem.
  4. je potrebno bančne račune, odprte v tujini, samoiniciativno prijaviti FURS v roku 8 dni od odprtja računa, sicer vas lahko doleti kazen. Ker se slovenski potrošniki vedno pogosteje odločamo za odpiranje bančnih računov v bankah drugih držav evroobmočja, ki nudijo ugodnejše obrestne mere, se je FURS že odzval in omogočil enostavno prijavo osebnih računov v bankah v tujini tudi v svojih aplikaciji e-Davki.

V kolikor se znajdete v digitalnem svetu in razumete angleški jezik dovolj, da lahko odprete račun in razumete, kakšno pogodbo z banko ste sklenili, torej obstajajo možnosti, da tudi vi za svoj denar dobite višje obresti, kot jih svojim komitentom namenjajo slovenske banke.

Pri tem pa je bistvenega pomena, da za vsako banko, pri kateri bi želeli hraniti svoj denar, preverite, ali ima polno licenco za opravljanje dejavnost, s čimer je zagotovljeno tudi, da je banka del jamstvene sheme, ki jamči za vloge do 100.000 €, če bi banka propadla oziroma ne bi bila sposobna izplačati zajamčenih vlog.

Besedilo: Tanja Piškur

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju