Neželene kemikalije v športnih oblačilih in opremi

19. oktober 2021

Nevarne kemikalije Športna oblačila in obutev Športna oprema Rekreacija
Neželene kemikalije v športnih oblačilih in opremi

Potrošniki so lahko nevarnim snovem izpostavljeni tudi pri športni opremi in tekstilu, in sicer prek stika s kožo, vdihavanja ali nenamernega zaužitja prahu, ki ga sproščajo materiali. Izpostavljenost tem snovem je nevarnejša za otroke in nosečnice, saj se pri njih lahko pojavi več škodljivih učinkov za zdravje.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V tekstilu in oblačilih je veliko različnih kemikalij: posebne kemikalije, ki zagotavljajo, da se oblačila med dolgotrajnimi prevozi ne zmečkajo ali da se na njih ne razvije plesen, sredstva, ki uničujejo bakterije, preprečujejo neprijeten vonj, dajejo oblačilom določena barvila, vodoodbojna sredstva itd.

Tudi športna oprema, kot so žogice za vadbo, preproge za jogo, kolebnice ali plavalna oprema, lahko vsebuje škodljive kemikalije z evropskega seznama snovi (SVHC), ki vzbujajo veliko zaskrbljenost. To so pokazali testi velikega skupnega evropskega projekta Life AskREACH.

Pri nakupu športne opreme povprašajte prodajalca o njeni sestavi. Seznaniti vas mora z vsebnostjo problematičnih snovi. Izogibajte se izdelkom iz PVC ali vinila, saj lahko vsebujejo ftalate.

Kar 82 različnih vrst športne opreme so testirali na vsebnost ftalatov, alkilfenolov in kratkoverižnih kloriranih parafinov, večino izdelkov tudi na vsebnost zaviralcev gorenja, nekatere dodatno še na težke kovine, BPA (bisfenol A) in alergen azodikarbonamid.

Kaj pomeni kratica SCHC?

Snovi SVHC (angl. Substances of Very High Concern) so snovi, ki vzbujajo veliko zaskrbljenost, ker imajo lahko zelo resne učinke na zdravje ljudi in okolje. Dokazano je, da so bodisi rakotvorne, mutagene oziroma reprotoksične, motilci endokrinega sistema, (zelo) obstojne, bioakumulativne in strupene (PBT).

Najdemo jih lahko v vseh vrstah potrošniških izdelkov, kot so igrače, čevlji, oblačila, pohištvo, nakit, namizni pribor, elektronika in, kot je dokazal test, tudi v športni opremi in opremi za prosti čas. Našteti izdelki vsebujejo snovi, kot so mehčala v plastičnih materialih, zaviralci gorenja, spojine težkih kovin, različna barvila in policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH).

Kako strupena je modna industrija?

Potrošniki v medijih pogosto zasledimo informacije o (zdravstvenih) tveganjih glede kemikalij v živilih. Kaj pa kemikalije, ki se uporabljajo pri izdelavi naših oblačil, in strupeno onesnaževanje? Tudi tu so (pre)pogosto uporabljene kemikalije.

Težava obstaja ne glede na to, ali v teh oblačilih telovadite ali ne, vendar znoj in drgnenje, ki nastaneta med vadbo, povzročita, da se toksini še hitreje absorbirajo v telo.

Škodljive snovi v športni opremi

  • 82 različnih vrst športne opreme na testu vsebnosti SVHC
  • 20 izdelkov (24 %) z vsebnostjo SVHC
  • 9 izdelkov (11 %) z vsebnostjo SVHC nad 0,1 %, kar pomeni, da morajo podjetja na zahtevo obvestiti potrošnike o njihovi prisotnosti v skladu z uredbo EU REACH o kemikalijah.
  • 7 izdelkov (9 %) z vsebnostjo ftalatov DEHP ali DIBP, ki so v EU omejeni zaradi reprotoksičnih in endokrinih motilnih lastnosti. Izdelki, ki vsebujejo te snovi v koncentracijah nad 0,1%, od julija 2020 niso dovoljeni na trgu.

Vir: Poročilo testa AskREACH

ZPS nasvet pri nakupu oblačil za vadbo

Nove tekstilne izdelke, ki jih nosite neposredno na koži, pred prvo uporabo operite. S tem boste odstranili (večino) neželenih kemikalij.

1. Razmislite o uporabi tekstilnih izdelkov z uradnimi ekološkimi oznakami, na primer z Öko-Tex Standard 100. Takšni izdelki so proizvedeni z omejeno uporabo škodljivih kemikalij.

nezazelene kemikalije v sportni opremi oeko-text-logo

2. Izogibajte se oblačilom s potiski ali sitotiskom, ker lahko vsebujejo ftalate.

3. Kupujte oblačila iz naravnih tkanin. Poiščite nalepke z napisom 100 % organski bombaž in/ali 100 % bombaž. Nekatera podjetja izdelujejo tudi oblačila za vadbo iz konoplje, lanu in bambusa. Izogibajte se t. i. tehničnim tkaninam, saj večinoma vsebujejo škodljive snovi v površinski obdelavi.

4. Če ne veste, kaj vse vsebujejo vaša oblačila za vadbo, pod njimi nosite plast oblačil iz naravnih materialov.

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju