Nevarnosti v posodicah za otroke

5. januar 2023

Mali kuhinjski aparati, posoda, pribor Otrok in družina Nevarne kemikalije Trajnostna potrošnja
Nevarnosti v posodicah za otroke

Izbira posodic za otroke nikakor ni preprosta. Starši (pre)pogosto izbiramo z očmi, brez razmisleka o njihovi varnosti. Pred nakupom se prepričajte, da material izpolnjuje tri zahteve – da je kemično in fizično varen ter bo trajal čim dlje časa.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Zavajajoče trditve o trajnosti

Uporaba bambusa in drugih nedovoljenih zmletih rastlinskih materialov v plastičnem izdelku, ki je v stiku z živili, pomeni tveganje za zdravje, saj lahko povzroči pospešeno razgradnjo plastike. Posledica je sproščanje nekaterih snovi iz plastike v hrano.

Na primer: ob uporabi plastične posode, ki vsebuje bambus, se lahko plastika razgradi, melamin in formaldehid pa lahko prehajata v hrano v količinah, ki presegajo varne meje (t. i. specifične migracijske meje), določene v uredbi (EU). Tovrstne izdelke pogosto predstavljajo kot "naravne", "okolju prijazne", "jih je mogoče kompostirati" ali "jih je mogoče reciklirati".

Namen teh zavajajočih trditev je okoljsko ozaveščene potrošnike pretentati, da kupijo nekaj, kar je videti trajnostno.

Ali izpostavljenost kemikalijam pomeni tveganje za zdravje potrošnika, je odvisno od strupenosti kemikalije, njene količine, ki je prehajala v živilo, in od količine živila, ki je bilo v stiku z materialom in smo ga zaužili. Na splošno se prehajanje kemikalij iz materialov, ki so v stiku z živili, poveča s temperaturo, časom stika in z večjim razmerjem med površino materiala in prostornino živila.

Kemična onesnaževala lahko škodijo zdravju, dojenčki in otroci pa so zanje bolj dovzetni.

Plastični materiali so še posebej občutljivi na temperaturo hrane, saj ima plastika razmeroma majhno toplotno odpornost v primerjavi z nekaterimi neplastičnimi materiali, kot sta kovina in keramika. Po drugi strani pa je glavna skrb pri kovinah in keramiki prehajanje težkih kovin, kot sta svinec in kadmij. Pri kovinskih izdelkih se lahko poveča, ko izdelek pride v stik s kislimi živili.

Test posodic za otroke
Preberite tudi

Prednosti in pomanjkljivosti posodic iz bambusa

Bambus ima v očeh potrošnikov ugled naravnega in trajnostnega materiala, zato je njegova uporaba v posodi, namenjeni enkratni uporabi ali otrokom, takoj pridobila simpatije. Tudi v tem primeru pa je resnica manj privlačna in ima dve plati.

Načeloma ni večjih težav, če gre za uporabo pribora ali posode samo iz bambusa (brez plastike), kot so pribor ali posodice za enkratno uporabo, saj v tem primeru bambus ni kombiniran z drugim materialom.

nevarnosti v posodicah za otroke4

Povsem drugače pa je, ko govorimo o kombinaciji bambusa in polimera (najpogosteje melaminske smole). V tem primeru namreč ne uporabijo bambusovih vlaken, ampak bambusov prah, ki ga zmešajo s polimerno osnovo in ustrezno oblikujejo. Bambusov prah v Evropski uniji ni dovoljen kot aditiv v izdelkih, namenjenih stiku s hrano.

Številni testi so pokazali, da iz tako izdelane posode v hrano pogosto prehajajo prevelike količine nevarnih rakotvornih kemikalij, predvsem formaldehida in melamina. Takšna posoda tudi ni primerna za reciklažo, saj polimera in bambusovega prahu ni mogoče ločiti. Oznake o ekološki primernosti so zato več kot zavajajoče.

Rezultati akcije Generalnega direktorata za zdravje in varnost hrane pri Evropski komisiji

Generalni direktorat za zdravje in varnost hrane pri Evropski komisiji (DG SANTE) je letos predstavil rezultate akcije, ki je trajala eno leto (od maja 2021 do aprila 2022) in je bila namenjena zaustavitvi nezakonitega uvoza, trgovine in oglaševanja izdelkov, ki se prodajajo kot materiali za stik z živili, npr. plastični namizni pribor, ki vsebuje bambus in druge nedovoljene rastlinske dodatke.

Akcija, v kateri je sodelovalo 21 držav, med njimi tudi Slovenija, je privedla do znatnega povečanja prepoznavanja nezakonitih in goljufivih izdelkov.

Odkritih je bilo 748 izdelkov (oprema in pribor za hranjenje otrok), od tega 644 na trgu EU, medtem ko so bili 104 izdelki zavrnjeni na meji EU. 580 od 644 izdelkov je bilo v prodaji (včasih izključno) na spletu. Akcija je razkrila tudi uporabo drugih rastlinskih dodatkov (pšenica, vključno s pšenično slamo, koruza ipd.), ki v EU niso dovoljeni v materialih za stik z živili.

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju