Neposredno trženje - Lahko ga omejite, prekličete – odločitev je vaša

23. september 2019

Osebni podatki in zasebnost
Neposredno trženje - Lahko ga omejite, prekličete – odločitev je vaša

Oglasna sporočila nas spremljajo na vsakem koraku – na spletu, radiu, v revijah, časopisih, na televiziji in plakatih ob cesti, v trgovskih centrih … A ko gre za usmerjeno oglaševanje, torej, kadar je oglasno sporočilo osebno naslovljeno in je bila za dostavo sporočila potrebna obdelava določenih osebnih podatkov, imamo potrošniki pravice – neposredno trženje lahko omejimo oziroma ga prekličemo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Pravna ureditev zakonitega izvajanja neposrednega trženja se razlikuje glede na to, prek katerih kanalov se neposredno trženje izvaja. Običajno se potrošniki z neposrednim trženjem srečujemo v obliki prodaje po pošti, telefonu in prek različnih elektronskih medijev (elektronska pošta, SMS ipd.). Verjetno se ob tem marsikdo vpraša, kje so dobili njegov naslov, elektronski naslov ali celo mobilno številko. To so podatki, ki jih pogosto zaupamo, ko želimo prejeti določene ugodnosti, opravimo nakupe, morda je vaša telefonska številka celo objavljena v telefonskem imeniku.

Nabiralnik poln oglasnih sporočil

Pri izvajanju neposrednega trženja po navadni naslovljeni pošti je zakonodaja najmanj stroga, saj to dovoljuje že na podlagi osebnih podatkov, ki jih trgovec pridobi iz javno dostopnih virov. Torej virov, ki so dostopni vsakomur (telefonski imenik, javne evidence ipd.). Javno dostopne evidence so tudi tiste, ki so plačljive, a vendarle dostopne vsakomur (na primer delniške knjige, do katerih dostop zaračunava Centralna klirinško depotna družba, predvsem borznoposredniške hiše pa jih redno uporabljajo kot vir za pošiljanje ponudb lastnikom delnic).

Javno dostopen vir je tudi svetovni splet. Izvajanje neposrednega trženja po pošti je dovoljeno tudi na podlagi kontaktnih podatkov, ki jih trgovec pridobi od svojih kupcev oziroma strank. Če na primer ob nakupu izdelka v prodajnem salonu pustite svoj naslov, ga sme trgovec v prihodnje brez vaše posebne privolitve uporabiti za to, da vam po pošti pošilja svoja oglasna sporočila. Vendar pa vas mora v vsakem takem sporočilu obvestiti o vaši pravici, da lahko zahtevate prenehanje trženja.

Polni oglasnih sporočil so tudi e-poštni nabiralniki

Tu so pravila nekoliko drugačna. Uporaba elektronskega naslova potrošnika za neposredno trženje je dovoljena v dveh primerih.
1 Če ste v to privolili sami.

2 Brez privolitve pa le, če gre za elektronski naslov, ki ste ga trgovcu zaupali ob nakupu določenega izdelka oziroma ste uporabili njegovo storitev, pa takrat niste zavrnili uporabe svojega elektronskega naslova za pošiljanje trženjskih sporočil. V zadnjem primeru vam je trgovec dolžan že ob pridobitvi vaših osebnih podatkov ponuditi jasno in izrecno možnost, da brezplačno in preprosto zavrnete uporabo svojega elektronskega naslova za namene neposrednega trženja. Če uporabe ne zavrnete, vam trgovec lahko na ta e-naslov pošilja svoja oglasna sporočila.

Enaka pravila kot za trženje po elektronski pošti veljajo tudi za trženje prek sporočil SMS in MMS.

Če ne želite biti tarča neposrednega trženja, ukrepajte. Sporočite prepoved konkretnemu trgovcu, ponudniku. Če prepovedi, odpovedi ne upošteva, podajte prijavo.

Pozdravljeni, za vas imamo odlično ponudbo! Zveni znano?

Zveni znano, ko prejmete klic z neznane številke, oseba na drugi strani pa vam ponuja določen izdelek ali storitev. Tudi v tem primeru gre za neposredno trženje, a če se izvaja po telefonu, je to dovoljeno le na podlagi soglasja. Pozor: kot soglasje se šteje tudi objava telefonske številke v telefonskem imeniku, če niste že sami označili, da vaše sicer javno objavljene telefonske številke ne dovolite uporabljati za klice, ki imajo komercialni namen (označba prepovedi komercialnih klicev).

Trgovec lahko torej vašo telefonsko številko za tržne namene uporabi le, če je predhodno pridobil vašo privolitev ali če je vašo telefonsko številko našel javno objavljeno v telefonskem imeniku, zraven pa ni bilo označbe prepovedi komercialnih klicev.

Odelava osebnih podatkov pri neposrednem trženju fizičnim osebam (obdelava dopustna brez privolitve) (kliknite za povečavo)

ti odlocas 9 2019 odgasna sporocila tab

Pozornost pri vpisu podatkov pri spletnih nakupih ne bo odveč

Če ste pri spletnem trgovcu kupili knjigo in pri vpisu svojih kontaktnih podatkov niste že takoj prepovedali uporabe svojega elektronskega naslova za izvajanje neposrednega trženja, vam lahko spletni trgovec na vaš elektronski naslov začne pošiljati oglasna sporočila za svojo ponudbo. Seveda se lahko od takih sporočil kadar koli odjavite. Naslov, prek katerega lahko odjavo sporočite, mora biti preprosto dostopen. Če spletni trgovec ne upošteva odjave, lahko podate prijavo pri Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS).

Vaše pravice so bile kršene. kako ukrepati?

V primeru nezakonitega izvajanja neposrednega trženja, na primer, če:

  • ste prejeli oglasni telefonski klic, ne da bi klicatelju sami dal privolitev za prejemanje takih klicev (tako dovoljenje lahko potrošnik da tudi npr. v okviru splošnih pogojev, ki jih sprejeme v okviru sodelovanja v nagradni igri ali podobno);
  • ste trgovcu že prepovedali, da vam pošilja svoja oglasna sporočila, pa trgovec vaše zahteve ne upošteva;
  • ste prejeli oglasno elektronsko sporočilo, v katerem ni nikjer naveden naslov, prek katerega lahko zahtevate odjavo;

potem lahko podate prijavo pristojni državni instituciji. Za kršitve pri izvajanju neposrednega trženja po navadni naslovljeni pošti lahko prijavo podate pri informacijskem pooblaščencu. V primeru kršitve pri izvajanju neposrednega trženje prek drugih kanalov (elektronska pošta, telefon, SMS, MMS) pa lahko prijavo podate pri Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS).

Dobro je vedeti

Pri vsakem izvajanju neposrednega trženja za izvajalce veljajo določena skupna pravila, in sicer:

  • jasno mora biti razvidno, kdo je pošiljatelj oglasnega sporočila;
  • potrošnik mora biti ob vsakem izvajanju trženja (v vsakem oglasnem sporočilu oziroma telefonskem klicu) obveščen o pravici, da lahko zahteva prenehanje neposrednega trženja, torej, da lahko zahteva preklic oziroma odjavo;
  • potrošniku mora biti na voljo kontakt, prek katerega lahko zahteva preklic oziroma odjavo.

ti odlocas 9 2019 odgasna sporocila logo

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju