Ne iščite zdravja v kozarcu vina
21. november 2024
Resveratrol je bioaktivna spojina, znana po antioksidativnih lastnostih. Pogosto ji pripisujejo zdravilne učinke, zlasti v povezavi s pitjem rdečega vina. Kaj pravzaprav je resveratrol, kje ga najdemo?
Dodaj vsebino med priljubljene
Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija
Resveratrol v nekaterih rastlinah nastaja kot obrambni odziv na poškodbe. Najdemo ga v jagodičevju, arašidih, pistacijah, čokoladi, paradižniku, grozdju, in res, tudi vinu.
Njegova vsebnost pa je močno odvisna od vrste in sorte rastline, tal, rastnih pogojev in drugih okoljskih dejavnikov. V Španiji ga v povprečju zaužijejo okoli 900 μg na dan, Slovenci ga verjetno zaužijemo še nekoliko manj.
Ljudje nismo miši
Eksperimentalne in predklinične študije, izvedene predvsem na živalih in celicah, so pokazale, da resveratrol deluje antioksidativno, protivnetno in celo kemoprotektivno (protirakavo). Rezultati nakazujejo, da ima ugodne učinke na srčno-žilno zdravje in preprečuje razvoj raka, pri nižje razvitih organizmih pa celo podaljšuje življenjsko dobo.
Te študije so privedle do sklepanja, da ima enake učinke tudi pri ljudeh, vendar raziskave tega ne potrjujejo.
Koliko pijače in živil, bogatih z resveratrolom, bi "morali" pojesti ali popiti?
Odmerek resveratrola, ki se uporablja v študijah, je bistveno večji od tistega, ki ga zaužijemo z običajno prehrano. Znanstveniki predpostavljajo, da bi morali ljudje zaužiti vsaj en gram reasveratrola na dan, da bi dosegli klinično pomembne učinke.
To pomeni, da bi morali na dan zaužiti ali popiti:
Resveratrol ni nujen za naše zdravje
Resveratrol ne spada med esencialne snovi, ki so nujne za naše zdravje, kot so beljakovine, maščobe, vitamini in minerali.
Njegove potencialne koristi lahko dosežemo že z uravnoteženo prehrano, bogato z raznolikim sadjem, zelenjavo, oreški in stročnicami, ki vsebujejo pestro paleto hranil in bioaktivnih spojin z ugodnimi učinki na zdravje.
Poleg prehrane so pomembni še zadostna telesna dejavnost, kakovosten spanec in obvladovanje stresa.
ZPS nasvet
Zdravja ne iščite v kozarcu vina ali steklenički prehranskih dopolnil z resveratrolom. Ključ do zdravja je zdrav življenjski slog.
Je smiselno dopolnjevanje?
S hrano je nemogoče zaužiti dovolj revseratrola, zato se ljudje pogosto odločijo za prehranska dopolnila. Ta se običajno (neustrezno) tržijo kot podpora srčno-žilnemu sistemu in celo kot sredstvo za preprečevanje staranja. Vendar dopolnjevanje z resveratrolom ni smiselno iz več razlogov.
Znanost ne potrjuje uporabe
Ugodni učinki so se pokazali na živalih in celičnih linijah, ne pa tudi na ljudeh.
Škodljiv vpliv prevelikih odmerkov
Čeprav raziskave niso pokazale hudih negativnih učinkov uživanja velikih odmerkov resveratrola, je pomembno opozoriti, da lahko veliki odmerki antioksidantov negativno vplivajo na zdravje in celo pospešijo nastanek oksidativnih poškodb.
Visoka cena
Za nedokazane učinke, ki lahko celo negativno vplivajo na vaše zdravje, boste morda morali odšteti precejšen znesek.
Popiti bi morali 5000–27.000 kozarcev rdečega vina na dan*
Pred kratkim smo pisali o tem, da pitje alkohola poveča tveganje za razvoj različnih vrst raka. Odzivi na članek so bili večinoma pozitivni, a opažamo, da je med Slovenci opravičevanje pitja alkohola še vedno močno prisotno.
Janez Novak
"Že dolgo je znano, da je kozarec vina na dan koristen za naše zdravje. Moj dedek vsak dan spije kozarec vina in je zdrav kot riba. Vi pa govorite, da povzroča raka?!"
* Kozarec je 1 dl vina
Resveratrol ne izniči negativnih učinkov alkohola
S kozarcem vina se ne približamo želeni koncentraciji resveratrola, hkrati pa ogrožamo svoje zdravje, saj varne meje pitja alkohola ni.
Alkohol je eden glavnih dejavnikov tveganja za kronične nenalezljive bolezni (kamor spada tudi rak), poškodbe in nasilje ter peti najpomembnejši dejavnik tveganja za izgubljena leta zdravega življenja zaradi slabega zdravja, invalidnosti ali prezgodnjih smrti.
Poznamo najmanj 60 kategorij bolezni ali zdravstvenih stanj, ki jih povzroča alkohol.
Zdravi smo kljub vinu, ne zaradi njega
Francoski epidemiologi so se leta 1981 spraševali, kako je mogoče, da je v Franciji kljub razmeroma velikemu vnosu nasičenih maščob in kajenju stopnja smrtnosti zaradi srčno-žilnih bolezni nižja.
Tako je nastal t. i. francoski paradoks, češ da je za ta učinek odgovoren resveratrol v rdečem vinu. Paradoks ostaja razširjen še danes, čeprav vemo, da bi morali zaužiti neverjetne količine vina, da bi opazili kakršen koli učinek.
Avtorica: Urša Menard
Sveže e-novice ZPS, vsak petek
Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.
Politika varovanja osebnih podatkov
Sorodne objave
Nazaj na seznam objavPostanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.