Nasveti mojstra za domačo peko

7. marec 2022

Kakovost živil Trajnostna potrošnja
Nasveti mojstra za domačo peko

Z vodjo pekovske delavnice na Biotehničnem izobraževalnem centru (BIC) v Ljubljani, učiteljem Mišem Kolarjem, smo se pogovarjali o pripravi različnih jedi iz moke v domači kuhinji. Dijaki in študentje tu vsakodnevno pod budnim nadzorom učiteljev pripravljajo izdelke, ki jih prodajajo tudi v lastni trgovini Kruharije in Cukrnije, pred šolsko stavbo BIC na Ižanski cesti v Ljubljani.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V pekarni BIC pekovske izdelke pripravljajo iz osnovnih surovin, torej moke, soli, vode in dodatka vzhajalnega sredstva, večinoma je to kvas, ponujajo pa tudi danes zelo priljubljen kruh z drožmi. Aditivov za izboljšanje strukture kruha in podaljšanje obstojnosti ne uporabljajo.

Trudijo se izbirati lokalne surovine, zato bo nakup v njihovi trgovini zagotovo trajnostna izbira, hkrati boste podprli šolanje mladih pekov in slaščičarjev.

Palačinke

nasveti mojstra za peko palacinke

Najbolje bodo uspele iz bele moke tipa 500, uporabimo lahko tudi samo črno ali samo polnozrnato pšenično ali pirino moko. Palačinke bomo lahko še vedno preprosto pekli in obračali, bo pa okus zagotovo drugačen.

Za ajdove palačinke lahko zmešamo pol ajdove in pol polbele ali črne moke, palačinke iz zgolj ajdove moke bodo namreč razpadle.

Pica

nasveti mojstra za peko picajpg

Izberemo lahko katero koli pšenično moko, uspela bo tudi iz črne ali polnozrnate. Za dobro pico so namreč bolj kot izbrana moka pomembnejši pravilen postopek priprave testa, vzhajanje in peka pri zelo visoki temperaturi.

Zgolj kakovostna moka, bogata z netopnimi beljakovinami, namreč še ni zagotovilo, da bo pica uspela.

Potica

nasveti mojstra za peko potica

Pri pripravi potice uporabimo vsaj polovico pšenične moke, ki jo lahko mešamo z ajdovo, koruzno, rženo, rožiči … Igramo se lahko tudi z nadevi in orehe zamenjamo z gozdnimi sadeži ali makom. Če prisegamo na klasiko, bo potica najbolj rahla z uporabo bele pšenične moke tipa 500.

Kruh

nasveti mojstra za peko kruh

Pri kruhu se lahko igramo s pestrim naborom različnih mok, odvisno od tega, kakšen kruh nam je bolj všeč.

Za puhastega in mehkega je najprimernejša bela pšenična moka tipa 500, z večanjem deleža vlaknin, torej z dodajanjem črne ali polnozrnate moke, bo kruh bolj čvrst in zbit. Uporabimo lahko črno ali polnozrnato pšenično moko, khorosan, pirino ali rženo.

Pri uporabi mok, ki ne tvorijo lepka, torej ajdove, koruzne in prosene, moramo biti bolj pazljivi. Če bomo zamesili testo samo iz ajdove moke, ne bomo dobili kruha, temveč ajdovo pogačo. Za rahel kruh lahko pšenični moki dodamo do 30 odstotkov drugih mok, če nam je všeč bolj zbit kruh, pa tudi do 80 odstotkov. Ajdovo in koruzno obvezno prej poparimo.

V trgovinici BIC je na voljo tudi želodov kruh: pšenični moki primešajo 20–30 odstotkov želodove moke, ki poskrbi za poseben okus in vonj kruha.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorV pekarskih delavnicah sledijo načelu, da temnim mokam dodajajo temno moko (ajdovo dodajo črni ali polnozrnati pšenični), svetlim pa svetlo (koruzno dodajo beli pšenični moki).

Biskvitno testo

nasveti mojstra za peko biskvit

Za biskvitno testo najpogosteje uporabimo belo moko tipa 500. Biskvit bo uspel tudi iz ajdove ali koruzne moke, saj puhasto strukturo zagotavljajo jajca in ne gluten kot pri vzhajanem testu. Pri izdelavi biskvita so pomembni natančnost, občutek in veliko vaje.

Cmoki, žličniki in drugi kuhani izdelki

nasveti mojstra za peko njoki

Pri kuhanju in pripravi kuhanih jedi večinoma uporabljamo ostro moko, lahko pa dodamo tudi druge moke, ki ne tvorijo lepka, a bo morda tekstura posledično bolj drobljiva.

Testenine

nasveti mojstra za peko testenine

Za izdelavo testenin, ki se nam med valjanjem ne bodo trgale in se ne bodo tako hitro razkuhale, uporabimo 100-odstotno durum moko. Uspele bodo tudi iz drugih mok, danes na trgu najdemo cel spekter različnih testenin, tudi brezglutenske – iz čičerike, leče, celo sladkega krompirja.

Za domačo izdelavo takih so zelo pomembne izkušnje in pravilen način priprave.

favicon Preberite več: Vrste moke in njihova uporaba

Avtorica: Anja Bolha

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju