Nakup šolske torbice

11. avgust 2016

Otrok in družina
Nakup šolske torbice

Najbolj skrbni kupijo šolsko torbico že na začetku poletja. In kaj kupiti: klasično torbico, nahrbtnik ali torbo na kolesih? Ponudba je zelo velika, velike pa so tudi razlike v kakovosti.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Junaki iz stripov, video igric, risank in filmov: najpopularnejši motivi na torbicah se vsako leto spremenijo, a vprašanja, ki si jih je dobro zastaviti pred nakupom, ostajajo enaka.

Je dražje boljše? Dobre šolske torbice niso poceni, vendar pa cena sama po sebi še ni zagotovilo za kakovost. Torbica je lahko dražja tudi zaradi "dodatne opreme", kot so peresnica, denarnica, vreča za športno opremo in še kaj.

Kdo naj bo "glavni" pri izbiri? Izbira uporabnih lastnosti torbice, predvsem pa tistih, ki so pomembne za varnost otroka, je naloga staršev. Zato je bolje, če gremo v trgovino najprej sami in opravimo ožji izbor.

Mora biti otrok prisoten pri nakupu? Otrok naj seveda sodeluje pri nakupu torbice. Treba je preveriti, kako dobro se prilega njegovemu hrbtu, kako priročna je, pomembno pa je tudi, da mu je torbica všeč. Ne pozabimo napolniti torbe in preizkusiti, kako se prilega, če je otrok oblečen v debelejše ali tanjše oblačilo. Le tako lahko ugotovimo, ali ga morda kje tišči ali žuli.

Smo z nakupom že opravili svoje delo? Ne, pomembno je tudi, da otroci torbico pravilno nosijo, na pravi višini in tesno ob hrbtu.

Je torbica na kolesih prava odločitev?
Ko otroci vlečejo torbe za seboj, so nenaravno zviti, kar lahko povzroči poškodbe hrbtenice. Šolarji morajo torbico na poti do šole tudi večkrat dvigniti, npr. ko vstopajo v avtobus, se vzpenjajo po stopnicah, premagujejo visoke robnike pločnikov ... Vse to hrbtenico obremeni bolj, kot če bi otrok torbico pravilno nosil na hrbtu. Prav zaradi prepričanja, da teža ni več tako pomembna, če je torbica na kolesih, so take torbice včasih še nekoliko bolj napolnjene.

Po mnenju zdravnikov naj maksimalna obremenitev otroka ne bi presegala 15 odstotkov njegove teže.

Priporočila pri nakupovanju
Naramnice. Široke naj bodo najmanj štiri centimetre in podložene, da se ne zarežejo v rame. Najbolj primerno je, da so rahlo zavite (v obliki črke S), da ne drsijo z rame ali proti vratu. Nastavljanje dolžine naramnih pasov naj bo enostavno, da jo bo lahko spreminjal tudi otrok (tanjša, debelejša oblačila). Ustreznost nastavitev morajo preveriti tudi starši. Pasovi naj ne bodo predolgi (nevarnost spotikanja). Za stabilnejše nošenje torbice naj imajo naramnice spredaj v višini prsi prečni pas s sponko, ki je nastavljiv po dolžini. Nahrbtniki, namenjeni starejšim šolarjem, pa morajo imeti za večjo stabilnost bremena na hrbtu dodaten pas v višini pasu (kot športni nahrbtniki).

Hrbtišče torbice. Naj bo ergonomsko oblikovano, da se prilega hrbtu. Ne sme biti pretrdo in naj bo dobro podloženo (oblazinjeno). Priporočamo, da je hrbtišče v stiku s hrbtom na več mestih.

Stabilnost. Predvsem torbica za mlajše mora biti stabilna. Ko jo postavimo na tla, se ne sme zvrniti, ne glede na to, ali je polna ali prazna. Običajno imajo torbice dodatno ogrodje in posebne ojačitve. Stabilnost zagotavlja tudi preglednost vsebine in preprečuje, da bi se predmeti v njej raztresli.

Material. Torbica naj bo narejena iz kompaktnega materiala, ki ohrani obliko. Zvezki in knjige v premehki torbici se na robovih mečkajo. Torba naj bo iz vodoodpornega materiala.

Prostornina. Prevelike so nerodne, v premajhne pa ne stlačimo map in knjig večjega formata. Za boljšo razporeditev vsebine so v notranjosti zaželeni predali.

Zapiranje na preklop. Ta način zapiranja priporočamo, le pozorni moramo biti, da se odprta torbica ne zapira sama od sebe. Na preklopu torbe naj bo ročaj za njeno prenašanje in prestavljanje. Preverimo, kako dobro se ročaj prilega otrokovi roki in ali je dovolj oblazinjen.

Zunanji žepi. Naj bodo dovolj veliki in naj se zapirajo na zadrgo (preverimo zadrge). Obvezen je poseben žep za copate.

Varnost na cesti. Torbica za najmlajše mora biti opremljena z odsevnimi trakovi, t. i. mačjimi očesi, da je otrok bolj viden v mraku in v slabem vremenu. Trakovi na torbici naj bodo speljani tako, da bo otrok viden z vseh strani. Tudi sama torbica naj ima pasove živih barv, fluorescentno rumene ali oranžne, ki prispevajo k boljši vidljivosti podnevi. Koristna informacija: nemški standard določa, da mora biti vsaj desetina površine torbice narejena iz odsevnih materialov, 20 odstotkov pa iz materiala fluorescentne barve. Čeprav teh pravil pri nas ni, naj vam bodo vodilo pri nakupu.

Čigava je torba? 
Zgodi se, da pride otrok iz šole brez torbice. Na poti domov se je morda igral z vrstniki, torbico je odložil in pozabil nanjo. Morda ne bo odveč, če zato nekam v notranjost torbice vložite listek z osebnimi podatki (ime, naslov), otrokovih osebnih podatkov pa ne smete nikoli pritrditi na zunanjem delu torbice.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju