Najpomembnejši certifikati na področju tekstila

2. februar 2023

Oblačila in obutev Trajnostna potrošnja Okoljske oznake in certifikati
Najpomembnejši certifikati na področju tekstila

V zvezi s tekstilom se pogosto uporabljajo izrazi, kot so "trajnostno", "etično", "okolju prijazno". V poplavi različnih poimenovanj lahko pride do zmede in če oblačilo nima verodostojnih certifikatov, gre lahko za zeleno zavajanje (greenwashing). V nadaljevanju predstavljamo najpogosteje uporabljene oznake in njihove vsebine. Nekateri certifikati poudarjajo okoljska merila, drugi zagotavljajo spoštovanje družbenih meril in delavskih pravic, zato je za resnično trajnostno oblačilo pomembno, da ima (vsaj) dva certifikata – enega okoljskega in enega, ki izkazuje družbeno odgovornost izdelka.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

1. Okoljski certifikati

Global Organic Textile Standard (GOTS)

certifikat GOTS

GOTS je vodilni svetovni standard za ekološki tekstil v vseh fazah proizvodnje. Vse stopnje predelave ekoloških vlaken morajo potekati ločeno od konvencionalne predelave ter biti jasno določene.

Prepovedana je uporaba kakršnih koli strupenih težkih kovin, formaldehida, aromatskih topil, nanodelcev, genetsko spremenjenih organizmov (GSO) in njihovih encimov ter belil na osnovi klora. Tisk na tkaninah ne sme vsebovati aromatskih topil, ftalatov in PVC. Celoten postopek mora biti okolju prijazen, upoštevati je treba postopke za zmanjševanje količin odpadkov in izpustov.

Vključeni so tudi nekateri (minimalni) družbeni standardi, na primer prepoved prisilnega ali otroškega dela, delavci pa morajo za svoje delo prejeti dostojno plačilo.

Dve različici certifikata GOTS

certifikat Gots-oba

Podobno kot pri certifikatu FSC za izdelke iz lesa je treba tudi pri GOTS ločevati med dvema različicama: tekstilni izdelek z oznako GOTS "ekološki" mora vsebovati najmanj 95 odstotkov certificiranih ekoloških vlaken, medtem ko mora izdelek z oznako "izdelan iz ekoloških materialov" vsebovati najmanj 70 odstotkov certificiranih ekoloških vlaken.

Oeko-Tex Standard 100

certifikat oeko-tex

Oeko-Tex Standard 100 je sistem certificiranja za tekstilne surovine, polizdelke in končne izdelke v vseh fazah proizvodnje. Tekstilni izdelki se lahko potrdijo v skladu z Oeko-Tex Standardom 100 samo, če vsi deli izpolnjujejo zahtevana merila, brez izjeme.

Izdelek dobi certifikat le, če ne vsebuje nobene od več kot 100 človeku škodljivih surovin, za katere testirana tkanina. Te vključujejo prepovedane snovi (npr. rakotvorna barvila), nadzorovane snovi (npr. formaldehidi, težke kovine) in snovi, ki dokazano škodujejo zdravju, a po zakonu niso prepovedane (npr. pesticidi, barvila, ki sprožajo alergije).

Preizkušen tekstilni izdelek je razporejen v enega od štirih razredov Oeko-Tex, glede na namembnost uporabe izdelka. Intenzivneje izdelek pride v stik s kožo, strožje okoljske zahteve mora izpolnjevati.

Pogosto se podeljuje skupaj z že omenjenim certifikatom GOTS.

Znak EU za okolje (okoljska marjetica)

okoljska marjetica

Znak EU za okolje se podeljuje izdelkom in storitvam, ki izpolnjujejo okoljske standarde v celotnem življenjskem ciklu: od pridobivanja surovin do proizvodnje, distribucije in odstranjevanja.

Evropska unija pripravlja novo strategijo za ureditev področja tekstila, v kateri je in kot enotni standard predlagana okoljska marjetica. Tako bi dosegli poenotenje na ravni EU na področju tekstila in to bi bil tudi edini certifikacijski standard za okolju prijazen tekstil, ki ga nadzorujejo evropske institucije. 

2. Družbeno odgovorni certifikati

World Fair Trade Organization (WFTO)

certifikat WFTO

WFTO je znak, ki se podeljuje organizacijam (proizvajalcem, izvoznikom, uvoznikom, trgovcem na debelo in trgovcem na drobno), ki si prizadevajo za večjo enakopravnost v mednarodni trgovini, za trajnostno in pravično svetovno gospodarstvo.

Celotna dobavna veriga podjetja mora delovati v skladu z merili, ki temeljijo na 10 načelih pravične trgovine. Znak WFTO na oblačilu pomeni, da je podjetje, ki ga izdeluje, uspešno prestalo postopek jamstvenega sistema WFTO.

Fairtrade International – cotton

Certifikat fairtrade

Fairtade International podeljuje certifikate izdelkom pravične trgovine. Osredotoča se na krepitev vloge kmetov in delavcev v državah globalnega juga prek trgovine. Oblačila lahko pridobijo certifikat Fairtrade International – cotton.

Znak se lahko uporablja na oblačilih iz 100 % bombaža ali če je bil določen delež bombaža pridobljen v okviru pravične trgovine. Ves surovi bombaž mora biti pridobljen od proizvajalcev s certifikatom Fairtrade.

Pomeni pošteno ceno za pridelovalca bombaža in pošteno plačilo za delavce. Bombaž je bil proizveden v registrirani dobavni verigi, v kateri je zagotovljena njegova popolna sledljivost v vsaki fazi proizvodnje oblačila, od predenja bombaža do sestavljanja končnega izdelka. Znak izključuje uporabo gensko spremenjenega bombaža.

Nekatera podjetja oblikujejo lastne standarde pravične trgovine. Očitna pomanjkljivost tega je, da podjetja sama odločajo o tem, kaj se šteje za merila pravične trgovine in kaj ne. Velikokrat so ta bolj skladna z interesi podjetij kot s pravicami delavcev.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju