Možnost uporabe nekaterih storitev bank tudi brez pametnih telefonov?

13. junij 2022

Osebni računi Plačilne kartice Trgovine in nakupovanje
Možnost uporabe nekaterih storitev bank tudi brez pametnih telefonov?

Zahteve po varnosti so v svetu spletnih plačil vedno strožje, saj je v igri ena najpomembnejših stvari na svetu – denar. Da bi banke zagotovile ustrezne varovalke in zadostile zakonskim zahtevam, razvijajo ali najemajo različne rešitve.  Vse lepo in prav, a zaradi napredka so nekateri uporabniki odrezani od storitev, ki so jih uporabljali že leta.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Zahteve močne avtentikacije

Zakonsko določena močna avtentikacija pomeni, da mora tisti, ki želi na primer opraviti plačilo po spletu ali vstopiti v spletno banko, dokazati svojo istovetnost. To naredi na dva od treh načinov:

 • z nečim, kar ve: geslo, koda PIN, odgovor na varnostno vprašanje,
 • z nečim, kar ima: pametni telefon ali druga mobilna naprava,
 • z nečim, kar je: biometrični podatki, kot so prstni odtis, oči oz. roženica, obraz, glas.

Močna avtentikacija je med drugim zahtevana za:

 • potrjevanje plačil na daljavo – spletna plačila,
 • vstop v spletno banko.

Naj poudarimo, da ne gre za muho bank in hranilnic, temveč jim to nalaga Direktiva EU o plačilnih storitvah (PSD2). Razlog: izboljšanje varnosti spletnih plačil. Kakšne konkretne rešitve ponujajo komitentom, je v rokah bank. A tukaj nastopi težava: nekatere namreč ne omogočajo močne avtentikacije brez pametnega telefona.

Od 3. 5. 2022 spletnih nakupov v Evropskem gospodarskem prostoru brez močne avtentikacije ne morete več opraviti. Izjeme, ki jih lahko določijo trgovci, veljajo za plačila manjših vrednosti in ponavljajoča se plačila.

Ogorčeni potrošniki

Na ZPS že od začetka uvajanja močne avtentikacije prejemamo pritožbe potrošnikov, ki ne razumejo, zakaj jim njihova banka – ki so ji nekateri zvesti že desetletja – ne omogoča uporabe nekaterih storitev brez pametnega telefona.

Pravijo, da so "prisiljeni v nakup pametnega telefona, da bi lahko še naprej dostopali do spletne banke", da "nakup pametnega telefona ni majhen strošek (čeprav se morda nekaterim z visokimi prihodki ne zdi tako)", da "ne morejo uporabljati spletne banke, če nimajo tudi mobilne banke ali druge mobilne aplikacije" in se sprašujejo, "ali naj starejši samo zaradi spletne banke kupimo pametni telefon".

Poudarjamo, da pritožbe letijo le na peščico bank, ki po mnenju nekaterih nimajo dovolj posluha za komitente.

Rešitve bank in hranilnic

Večina slovenskih bank ponuja alternativne rešitve za močno avtentikacijo – pametni telefon ni edina izbira. Žal kljub pritožbam komitentov in našim pozivom pri vseh ni tako.atevtiikacija-alternativne resitve bank-tab

Rekono omogoča dva načina potrjevanja identite:

 • z mobilno aplikacijo Rekono OnePass,
 • z Rekono SMS OTP (potrebujete mobilni telefon, a ne nujno pametnega).

Kjer je v preglednici naveden Rekono, sta na voljo obe možnosti, drugače je zapisano, katera.

Vstop v spletno banko

Pred točno enim letom le NLB ni omogočala vstopa v spletno banko brez pametnega telefona. Še danes je tako. Kot alternativo sicer ponuja telebanko, a glede na pritožbe, ki so nam jih poslali komitenti, nad tem niso navdušeni, saj ta način res ni enakovreden samostojnemu upravljanju spletne banke.

Da je Rekono, ki deluje (tudi) brez pametne naprave, pri njih mogoče uporabljati le za potrjevanje spletnih plačil, so takrat upravičili z varnostjo – morebitna škoda je pri karticah omejena le na limit na kartici.

rekono logo

Kar nekaj bank pa uporablja Rekono tudi za vstop v spletno banko, zato se sprašujemo, ali te banke ne skrbijo dovolj za varnost ali pa NLB izključuje nekatere komitente zaradi pretirane varnosti. Morda pa so razlogi za izključevanje drugje?

Na ZPS se že ves čas aktivno zavzemamo, da bi potrošniki tudi na področju plačilnih storitev imeli možnost izbire. Žal NLB ni spremenila svoje politike. Nasprotno, pridružili sta se ji še dve banki, ki prav tako pogojujeta uporabo spletne banke z lastništvom pametnega telefona: Intesa Sanpaolo Bank in SKB.

Potrjevanje spletnih plačil

Kako pa je pri potrjevanju spletnih plačil? SKB ne omogoča potrjevanja brez pametnega telefona, enako velja za Sparkasse in UniCredit.

Črno piko na področju močne avtentikacije zaradi izključevanja potrošnikov, ki iz katerega koli razloga nimajo ustreznega pametnega telefona (vsi pametni telefoni namreč ne zadostijo zahtevam) dajemo:

 • Intesi Sanpaolo in NLB pri vstopu v spletno banko,
 • Sparkasse in UniCredit pri potrjevanju spletnih plačil,
 • SKB na obeh področjih.

Izključevanje ranljivih uporabnikov

Zdi se, da je osrednja težava digitalnega bančništva pri nas možnost izbire. Ali lahko uporabnik izbira med različnimi rešitvami, tudi klasičnimi, ki ne zahtevajo pametnega telefona, jih pozna, zna uporabljati in ima za njih ustrezno tehnologijo? Ali pa mora prisilno menjati star način za novega in kupiti za mnoge cenovno nedostopno pametno napravo?

Poziv bankam, da omogočijo uporabo storitev tudi brez uporabe pametnih telefonov

Gre za izključevanje, predvsem starejših uporabnikov in tistih, ki si stroška v višini več sto evrov ne morejo privoščiti. Smo si pred dvajsetimi leti mislili, da bomo plačevali četrtino, lahko tudi več kot povprečno slovensko plačo za telefon?

Dan-potrosnikov-2022-banke

Da se bo to od nas pričakovalo, celo zahtevalo po načelu vzemi ali pusti? In da bomo tehnološko zahtevne naprave vsi morali znati uporabljati? Da bo tisti, ki tega ne bo zmogel ali želel, iz marsičesa izključen?

Na ZPS se zavzemamo za vključujočo in obenem sodobno družbo, kjer imamo potrošniki možnost izbire in so nam storitve dostopne, če je to le mogoče. In je mogoče.

Zato ponovno pozivamo banke, ki tega še niso storite, da svojim komitentom, ki so jim po naših izkušnjah pogosto prav neverjetno zvesti, omogočijo uporabo omenjenih storitev tudi brez uporabe pametnih telefonov.

ZPS nasvet

 • Preverite, katere rešitve ponuja vaša banka. Navodila najdete na njihovih spletnih mestih, lahko jih tudi pokličete ali obiščete v poslovalnici.
 • Prosite prijatelja ali sorodnika, naj vam pomaga pri uporabi, če sami tega niste vešči. Pri tem zaščitite svoje osebne podatke.
 • Če sodobna plačila razumete, pomagajte starejšim in drugim v bližini, ki imajo težave.
 • Niste zadovoljni s svojo banko? Zamenjajte jo.

Avtorica: Alina Meško

 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju