Kupujete otroški voziček?

29. marec 2018

Otrok in družina
Kupujete otroški voziček?

Nakup vozička spada med večje stroške ob rojstvu otroka, zaradi pestre ponudbe pa je izbira vse prej kot preprosta. Ne le zaradi velikanskih razlik v ceni, voziček je težko izbrati tudi zaradi pomembnih razlik med modeli. Ker je v uporabi skoraj vsak dan od rojstva pa tja do drugega, tretjega leta starosti otroka, lahko tudi dlje, je treba pred nakupom dobro premisliti, kakšen bo najbolj ustrezal vašim in otrokovim potrebam. Vse o prednostih in slabostih določenih vrst vozičkov, varnosti, nevarnih kemikalijah, zapisali pa smo tudi nasvete, ki jih je dobro upoštevati ob nakupu.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Vrste vozičkov
Kombinirani vozički
To so tri- ali štirikolesniki z bolj ali manj robustno konstrukcijo in precej udobno sedežno enoto. Teh tipov vozičkov je na trgu daleč največ, razlike med najcenejšimi in kupujete otroski vozicek kombiniraninajdražjimi pa so velike. Namenjeni so najširši uporabi, v mestu in/ali po brezpotjih, s svojo oblikovno zasnovo natančno nakazujejo namen uporabe.

V kompletu kupimo sedež in košaro za novorjenca, lahko tudi avtosedež (lupinico) in še kak del dodatne opreme (na primer torbo za plenice in pripomočke). Menjava enot je večinoma preprosta, pri nekaterih modelih to izvedemo z adapterji, ki zagotavljajo optimalno varnost.

Običajno imajo vozički dve večji kolesi zadaj za lažje premagovanje robnikov in stopnic ter dve manjši vrtljivi kolesi spredaj za večjo okretnost. Gume so iz bolj ali manj trdega penastega materiala, dražji modeli imajo lahko kolesa z zračnico in dobro vzmetenje. Način zlaganja je lahko preprost ali pa tudi ne, velike razlike so tudi v dimenzijah zloženega vozička. Oboje je nujno preveriti v trgovini.

Pozor! V materialih so lahko škodljive snovi
V veljavnih predpisih skoraj ni omejitev glede vsebnosti škodljivih snovi v materialih, ki jih uporabljajo za izdelavo vozičkov. In to kljub temu, da so vozički oprema za otroke v najbolj občutljivem starostnem obdobju, zato bi morala za vse materiale veljati najstrožja merila in enake omejitve kot za igrače.

S testi, ki smo jih potrošniške organizacije izvedle v zadnjem obdobju, smo preverjali, ali materiali morda vsebujejo snovi, ki so v igračah prepovedane. Ugotovili smo, da so v nekaterih vozičkih prisotne, in sicer v količinah, ki presegajo zahtevane omejitve za igrače, kar zagotovo vzbuja skrb. Škodljive kemikalije smo odkrili v držalih iz mehke pene in umetnega usnja na ročajih vozičkov, na oblazinjenem varovalu za otroka in v apreturi tekstila za zaščito pred dežjem in proti gorenju. Čeprav proizvajalci s tem ne kršijo veljavnih predpisov, smo jih po testih opozorili na naše ugotovitve.

Potovalni vozički ("marele")
Potovalni vozički so tri- ali štirikolesniki manjših dimenzij s preprosto sedežno enoto in naslonom, ki ga pri večini modelov ne moremo dovolj spustiti, da bi v njem lahko kupujete otroski vozicek potovalniprevažali otroka v prvih mesecih življenja. Prav tako ni mogoče obrniti smeri sedeža ali vozička nadgraditi z dodatnimi funkcijami.

Prednosti "marel" so majhne dimenzije zloženega vozička in majhna teža, zato so primerne tudi za prenašanje na krajše razdalje ali ko z otrokom potujemo z letalom, na primer. Imajo majhna kolesa, običajno so izdelana iz trde plastike. Ker so brez vzmetenja, je za grbinaste poti priporočljivo izbrati vsaj izvedbo z vrtljivimi kolesi.

Zavora je preprosta in včasih težko dosegljiva. Ročaji so večinoma nizko postavljeni, zato so vozički manj primerni za osebe višje rasti. Običajno sta ročaja dva, kar pri potiskanju vozička z eno roko poslabša vodljivost. Za košaro za nakupe ni pravega prostora, zato je ta majhna in pogosto težko dosegljiva.

Športni vozički
Lahko so tri- ali štirikolesniki. Običajno so kompaktnejši, z močnejšo konstrukcijo in bolj udobno sedežno enoto. Namenjeni so vsem, ki se radi sprehajajo po poljskih in gozdnih poteh in/ali živijo v krajih, kjer je več cest brez pločnikov.

kupujete otroski vozicek sportniTrikolesniki, ki so nekoliko daljši od štirikolesnikov, so namenjeni športno aktivnim staršem, ki sprehod z otrokom izkoristijo tudi za tek ali rolanje.

Opremljeni so z večjimi, napihljivimi kolesi z zračnicami, ki jih je najlažje potiskati po grbinah (njihova pomanjkljivost je, da se lahko predrejo, zato priporočamo, da imate vedno s seboj tlačilko in pripomočke za krpanje zračnic, tako kot kolesarji), ali z nekoliko manjšimi, napolnjenimi s peno, ki nudijo manj udobja malemu potniku. Mnogi imajo ročno zavoro, nekateri pa kar obe, ročno in nožno.

Športni vozički so v primerjavi s potovalnimi manj okretni in manj primerni za manevriranje po trgovinah in med množico ljudi, nerodni so tudi za uporabo javnega prevoza. Dobro je poskrbljeno za vzmetenje, običajno je kar na vseh štirih kolesih.

Nekatere modele lahko nadgradimo s košaro, tudi z avtosedežem, a tako opremljeni niso primerni za tek. Zloženi so težki in zasedajo precej prostora v avtu, potrebujejo pa tudi več prostora za shranjevanje. Višina ročajev je odlično nastavljiva, sedeži so dobro oblazinjeni, naklon lahko spreminjamo. Košara za nakupovanje se pri nekaterih zapira s pokrovom ali zadrgo, ki ščiti pred prahom in blatom.

Razlike povzročajo težave pri ustrezni primerjavi ponudbe
Vozički so v današnjem času naprodaj v različnih izvedbah – kot celota, h kateri po želji dokupimo dodatne dele (košaro, avtosedež in adapterje za pritrditev) in/ali opremo (dežno prevleko, torbo ...), ali pa po delih, tako da sami poljubno izbiramo kombinacijo sestavnih delov (barve sedežne enote in košare, različno podvozje, vrsta koles ...). Vse to ne le oteži izbiro staršem, ampak povzroča težave tudi pri komentiranju testnih rezultatov.

Potrošniške organizacije, ki sodelujemo na testih, sicer natančno vemo, kateri modeli vozičkov so bili uvrščeni na test, a težava je v tem, da so pod enakim imenom modela vozička na različnih trgih pogosto v prodaji vozički z različno sestavo. To pomeni, da povsem enake izvedbe vozička, ki je bila testirana, včasih pri nas ni, zato je vprašanje, ali bi tudi izvedba, ki je na voljo našim kupcem, dosegla enake testne rezultate. Prav zato smo se že pred časom odločili, da bomo staršem namesto rezultatov testiranja vozičkov raje ponudili napotke za izbiro vozička, ki bo ustrezal njihovim potrebam.

Kakšen voziček izbrati?
Najtežja je odločitev, kakšne lastnosti mora imeti voziček, da bo čim bolj ustrezal našim navadam in okolju, v katerem živimo.

Če živite v mestu, potrebujete okreten voziček, s katerim lahko dobro manevrirate med ljudmi in ovirami na ulicah, brez težav premagujete robnike pločnikov, vstopate v trgovine in avtobuse mestnega prometa. Priljubljene so tudi preprostejše izvedbe in modeli z aluminijastim ogrodjem, zlasti če stanujete v višjih nadstropjih stavbe brez dvigala, ker so lažji.

Bivanje zunaj mest ima običajno drugačne zahteve, več se sprehajate po neurejenih poteh, poljskih kolovozih in gozdnih stezah, ki zahtevajo robustnejše in trpežnejše izvedbe, več vzmetenja in drugačna kolesa.

Če pogosto uporabljate avtomobil, je zelo pomembno, da je zlaganje vozička preprosto. Pozorni morate biti tudi na dimenzije zloženega vozička, razlike med vozički so namreč zelo velike. Nekatere zložite z eno roko, pri drugih potrebujete obe. Še bolj zamudno je, če je zložen voziček tako velik, da mu morate odstraniti kolesa, da ga lahko spravite v prtljažnik.

Ker so prostornine prtljažnikov v avtomobilih različne, je najbolje pred nakupom preveriti, ali lahko izbrani voziček sploh spravite v prtljažnik in ali ostane še kaj prostora za drugo prtljago. V zloženi obliki naj bi ga zadržala posebna zapirala, a jih vsi vozički nimajo.

Kaj pa voziček za dva?
kupujete otroski vozicek za2Če imate dvojčka, je izbire manj. Pri modelih z vzporedno nameščenima sedežema, ki sta malo ožja od običajnih, imate največkrat težavo pri vstopanju skozi različna vrata.

Zaporedna namestitev sedežev (v obliki tandema) pomeni, da je voziček nerodno dolg in ga je zaradi slabega ravnotežja težko upravljati. Lahko pa izberete model za enega otroka, ki ga je mogoče z dokupom dodatnega sedeža oziroma dodatne košare nadgraditi v voziček za dva.

Otroka sedita oziroma ležita z manjšim zamikom drug nad drugim, zato voziček ni tako nerodno dolg kot tisti v obliki tandema. Takšna rešitev je odlična tudi za starše, ki imajo dva otroka z majhno starostno razliko.

Za ljubitelje potepanj, zlasti če z otrokom večkrat potujete z letalom, priporočamo čim lažje vozičke preprostih oblik, ki se preprosto zložijo in ne predstavljajo velike prtljage. Zaradi oblike zloženega vozička se jih je tudi prijelo ime "marela". Nekaterim je dodan trak, da si lahko zložen voziček obesite kar prek rame, tako so roke proste za preostalo prtljago in obvladovanje otroka. Ti vozički so okretni in precej dobro vodljivi, kljub lahkemu ogrodju in preprosti opremi pa razmeroma udobni za otroka.

Za sprehode z novorojenčkom potrebujete ležišče z ravno podlago, zato so primerni le modeli, pri katerih lahko naslon sedeža spustite do vodoravne lege, v nasprotnem primeru morate dokupiti košaro. Lahko pa izberete kombiniran voziček, ki poleg sedežne enote vključuje še košaro za novorojenca, sestavni del kompleta je lahko tudi prvi avtosedež oziroma lupinica, ki jo na ogrodje pritrdite s posebnimi adapterji.

Tudi če voziček ni naprodaj v kompletu z lupinico, ga lahko nadgradite s poljubnim avtosedežem, a pri tem bodite pozorni na združljivost modelov (vozička in avtosedeža). Kombinacije z lupinico so med starši priljubljene, ker omogočajo prestavljanje otroka z lupinico vred iz avta na voziček, a žal lega v lupinici ni najboljša za otrokovo hrbtenico, zato naj ne bo nadomestilo za košaro!

Nakup vozička "po delih" je med dražjimi možnostmi na trgu. V ponudbi torej ni voziček kot celota, ampak ga sami sestavite iz delov, ki ustrezajo vašim potrebam in okusu (sedež, košara, ogrodje, kolesa, dodatna oprema). Za tak nakup se odločite le, če vnaprej natančno veste, kaj v resnici potrebujete.

Za večjo varnost
V trendu so temne barve za vozičke, gotovo tudi zato, ker se na njih manj poznajo madeži. V mraku in temi pa se vidljivost vozička temne barve močno zmanjša, zato izberite vsaj takšnega s svetlim ogrodjem. Na voziček lahko obesite odbojne znake, še varneje pa je izbrati voziček svetlih barv!

kupujete otroski vozicek za3

Na kaj vse moramo biti pozorni pri nakupu?
Udobje za otroka ...
Košara za najmlajše. Košara naj bo dovolj široka in predvsem dovolj dolga (50 cm). V nekaterih modelih otroku zmanjka prostora že pri petem mesecu starosti, čeprav smemo otroka namestiti v sedež šele med šestim in devetim mesecem, ker je šele takrat dovolj močan, da sam sedi.

Sedež. V velikem sedežu je otroka majhne rasti težko ustrezno namestiti, v majhnem je večjemu otroku tesno. Težave so lahko tudi z globino sedeža, saj v preglobokem sedežu malčku sprva del nog visi v prazno, na primer. Pri nekaterih modelih to rešujejo z dodatno blazino za prve mesece uporabe sedeža. Mlajši otrok želi imeti stik z osebo, ki ga vozi, starejšega bolj zanima dogajanje okoli njega. Mnogi vozički so zato izdelani tako, da lahko sedež obračamo, torej lahko otrok gleda naprej (v smeri vožnje) ali nazaj. Smer lahko pri nekaterih vozičkih zamenjamo še preprosteje – s preklopom ročaja.

Naslonjalo in spreminjanje naklona. Prednost dajmo vozičkom, ki jim lahko spreminjamo kot naklona naslonjala. Če je kot vsaj 150° ali več, je po standardih za vozičke primeren tudi za najmlajše, a zdravniki se s tem ne strinjajo. Za prvo obdobje svetujejo povsem ravno površino, torej kot 180°, ali košaro. Večji je kot, boljšo lego in več udobja nudi tudi večjim otrokom, kadar med sprehodom zaspijo. Način spreminjanja naklona se od modela do modela razlikuje, pri nekaterih je tudi precej neroden. Naslonjalo naj bo visoko vsaj 50 cm, da otroku nudi ustrezno podporo glave, tudi ko nekoliko zraste.

Podpora za noge. Mnogi vozički imajo fiksno podporo za noge, ki je običajno otrok sprva ne doseže, ko zraste, pa jo preraste in mu spet ne nudi prave opore. Primernejša je brezstopenjsko nastavljiva podpora, ki sledi rasti otroka.

... in starše
Ročaj. Zaradi razlik v višini oseb, ki bodo potiskale voziček, je zelo pomembna nastavljiva višina ročaja. Če ste višji od 180 cm, naj bo ročaj nastavljen na višino 111 cm in več, saj sprehodi v sključenem položaju utrujajo. A proizvajalci so očitno bolj malo mislili na osebe višje rasti, saj ročaja na takšno višino običajno ne moremo nastaviti. Preverite še, ali se pri hoji morda ne zadevate ob košaro za nakupe v spodnjem delu vozička.

Košara za nakupe. Pozorni bodite na velikost in nosilnost košare za nakupe ter na njeno dostopnost, ki je običajno slabša ob spuščenem naslonjalu vozička. Velike razlike so tudi v izvedbi in materialih, nekateri so celo vodoodporni.

Teža. Če morate voziček prenašati po stopnicah, je bolje izbrati voziček z ogrodjem iz aluminija, ki je lažji, ali pa »marelo«.

Kolesa in vzmetenje. Vozički, ki imajo polne, trše gume in manjša kolesa, so prava izbira za mestno okolje, saj se dobro obnesejo na asfaltiranih cestah in pločnikih. Prednji kolesi sta za lažje manevriranje med ovirami vrtljivi za 360°. Če se odpravite na daljšo vožnjo po ravnem, vrtenje koles preprosto zablokirate z zaporo. Za vožnjo po neurejenih poteh z grbinami je bolje izbrati voziček z večjimi kolesi z zračnicami in dobrim vzmetenjem. Prednji kolesi sta tudi pri teh vrtljivi. Večja kolesa lahko povzročajo težave pri zlaganju vozička, pogosto jih moramo pred zlaganjem tudi sneti.

Avtorica: Dušica Breskvar

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju