Krediti za ekološke naložbe

14. september 2022

Krediti Trajnostna potrošnja Ekologija in varstvo okolja
Krediti za ekološke naložbe

Preverili smo, katere banke nudijo financiranje za energetsko prenovo doma in druge ekološko usmerjene naložbe. Pričakovano so tovrstni namenski krediti ugodnejši od klasičnih, a banke, ki jih ponujajo, lahko preštejemo na prste ene roke. Pogledali smo še na Eko sklad, ki poleg kreditov ponuja tudi nepovratna sredstva.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Premalo bank spodbuja zeleno okrevanje

Število bank, ki ponujajo zelene kredite, se v zadnjih dveh letih ni prav nič spremenilo. Čeprav je veliko govora o bolj trajnostni, zeleni in ekološki prihodnosti Slovenije in celotnega planeta, večina v svojo ponudbo še vedno ni vključila kreditov, ki bi z ugodnejšimi pogoji, kot so nižje obrestne mere in drugi stroški, spodbujali gospodinjstva k energetski prenovi nepremičnine, nakupu električnega vozila ali sončne elektrarne.

Tudi letos smo na seznam lahko uvrstili le pet bank in banko Intesa Sanpaolo, ki zelene kredite ponuja v sodelovanju z Eko skladom. Preostalih osem se za potezo prihodnosti še ni odločilo, pri Novi KBM jo napovedujejo za letošnjo jesen.

To seveda ne pomeni, da pri drugih bankah ne morete dobiti kredita za zelene naložbe, vendar ta ni nič bolj ugoden, kot če bi denar potrebovali za kar koli drugega.

V poštev pridejo klasični stanovanjski in potrošniški krediti, ni pa tiste dodatne spodbude, ki bi nekoliko uravnotežila sicer drage eko naložbe. K zeleni in s tem vzdržni prihodnosti bi lahko (po našem mnenju bi moral) prispeval tudi finančni sektor.

Banke, ki ponujajo zelene kredite

Pregled spletnih mest bank in hranilnic tistega, ki išče zeleni kredit, ne bo navdušil. Ne le, da je ponudbe malo, informacije so pri ponudnikih na splošno precej skope.

Za pridobitev tovrstnega namenskega kredita morate izpolnjevati klasične pogoje – banka bo preverila vašo kreditno sposobnost, trenutno zadolženost, višino prihodkov in stroškov ter pogledala, kaj so o vas zabeležili drugi kreditodajalci v bazi Sisbon.

Poleg tega boste morali izkazati namen financiranja, ki mora biti, seveda, zelen. Ne pozabite tudi sami oceniti svoje kreditne sposobnosti in višine obroka, ki ga še prenese družinski proračun, pri spremenljivi obrestni meri pa upoštevajte še morebitno povišanje zaradi rasti euriborja.

1. Banka Sparkasse – Zeleni kredit

 banka-Sparkasse logo

Zeleni potrošniški kredit lahko dobite s spremenljivo obrestno mero 6-mesečni euribor + 2,99 odstotne točke (o. t.), do 35.000 evrov in za dobo sedem let, v primeru dobrega sodelovanja z banko do deset let.

Zeleni stanovanjski kredit do 400.000 evrov je prav tako na voljo le s spremenljivo obrestno mero, vezano na 6-mesečni euribor, pribitki pa so naslednji: do vključno 10 let 1,30 o. t., do vključno 20 let 1,35 o. t. in do vključno 30 let 1,55 o. t.

Obrestna mera je v primeru paketa dveh transakcijskih računov in sklenitve premoženjskega ali življenjskega zavarovanja pri partnerskih zavarovalnicah za 0,1 o. t. ugodnejša.

Stroški odobritve so nižji kot pri klasičnih kreditih, sklenejo ga lahko tudi samozaposleni.

Kredit je namenjen gradnji pasivne ali skoraj ničenergijske hiše, zeleni obnovi in nakupu hibridnega ali električnega avtomobila, podroben seznam najdete na njihovem spletnem mestu.

2. Delavska hranilnica – Eko kredit

banka-delavska hranilnica-logo

Eko kredit je namenjen manjšim naložbam (višine zneska nam ni uspelo izvedeti), odplačati ga morate v sedmih letih. Ponujajo ga le s spremenljivo obrestno mero (6-mesečni euribor + 2 o. t.), pogoj za odobritev je urejeno stalno bivališče v Republiki Sloveniji.

Eko kredit Delavske hranilnice je namenjen nakupu toplotnih črpalk, čistilnih naprav in električnih vozil.

3. Deželna banka Slovenije – Eko kredit

banka-dezelna banka slo-logo

Tudi pri DBS ponujajo Eko kredit le s spremen- ljivo obrestno mero, ki je vezana na 6-meseč- ni euribor, pribitek do pet let znaša 1,2 o. t., do deset let pa 1,3 o. t.

Doba odplačila je do deset let, zneski do 25.000 evrov. Kredit je na voljo tudi nekomitentom, a je v tem primeru obrestna mera višja. Izposojena sredstva lahko dobite v gotovini ali kot plačilo predračunov in računov.

Namenjena so zelenim naložbam za energetsko prenovo, gradnjo, nakup energijsko učinkovitih aparatov. Celoten seznam najdete na spletnem mestu DBS.

4. Gorenjska banka – Eko kredit

banka gorenjska banka-logo

Gorenjska banka ponuja Eko kredit s fiksno obrestno mero 2,55 odstotka za ročnost do 10 let in 2,90 odstotka za ročnost do 20 let. Zneski v primeru zavarovanja s hipoteko sežejo do 300.000 evrov in do 50.000 evrov z zavarovanjem pri zavarovalnici.

Na voljo je tudi spremenljiva obrestna mera, ki je glede na informativni izračun 6-mesečni euribor + 1,55 o. t. Eko kredit lahko dobijo tudi zaposleni za določen čas, a je pogoj zastava nepremičnine.

Namenjen je prenovi, gradnji, naložbam v energijsko učinkovitost. Celoten seznam najdete na spletnem mestu banke.

5. NLB – Zeleni stanovanjski kredit

banka nlb-logo

NLB ponuja zelene stanovanjske kredite po 0,5 o. t. nižjih obrestnih merah kot pri klasičnih različicah: za kreditojemalce s prilivi je spremenljiva obrestna mera za kredite do 10 let 6-mesečni euribor + 1,3 o. t., fiksna pa 2,25 odstotka.

Za kredite do 20 let je spremenljiva obrestna mera 6-mesečni euribor + 1,4 o. t., fiksna 2,75 odstotka. V primeru zavarovanja s hipoteko je mogoče dobiti kredit tudi do 30 let.

Stroški odobritve so za 100 evrov nižji kot sicer, ponujajo tudi NLB Zeleni partnerski kredit v sodelovanju z različnimi trgovci na področju sončnih elektrarn.

Kredit lahko dobite za financiranje nakupa ali gradnje pasivne hiše ter za nakup in montažo sončne elektrarne z baterijo ali brez nje, za nakup toplotne črpalke, polnilnice, IR-panelov ali plinskih kotlov.

Preverite tudi ponudbo Eko sklada

eko sklad logo

Eko sklad ponuja kredite v sodelovanju z banko Intesa Sanpaolo, namenjeni so komitentom vseh bank. Obrestna mera je spremenljiva, 3-mesečni euribor + 1,3 o. t.

Kredit lahko najamete za do deset let, za gradnjo ali nakup skoraj ničenergijske stanovanjske stavbe ali obsežnejšo obnovo, ki vključuje izvedbo najmanj treh ukrepov, pa do 20 let.

Znesek je odvisen od kreditne sposobnosti kreditojemalca, omejujejo ga tudi priznani stroški naložbe. Najnižji znesek je 1500 evrov, mesečni obrok pa najmanj 40 evrov. Strošek odobritve je 1,4 odstotka odobrenega zneska, najmanj 40 in največ 175 evrov.

Strošek letnega vodenja je 30 oziroma 40 evrov za kredite nad 4000 evri. Krediti so zavarovani pri zavarovalnici.

Bogat nabor možnosti financiranj si oglejte na spletnem mestu Eko sklada, vključuje pa energetske prenove, obnove, nakup gospodinjskih aparatov, električnih vozil …

Ne pozabite preveriti ponudbe nepovratnih sredstev, ki jih lahko pridobite sočasno s kreditom. Prejemniki redne denarne pomoči ali varstvenega dodatka lahko za nekatere naložbe dobijo 100-odstotno subvencijo, kar pomeni, da je celotna investicija povrnjena.

Nekateri javni pozivi za subvencije so bili avgusta 2022 zaprti. Sredstva med drugim niso bila na voljo za mikro sončne elektrarne, izolacijo fasad, tal in strehe – tudi v primeru 100-odstotne subvencije za socialno šibka gospodinjstva.

Preden se odločite za zeleno naložbo, preverite, kaj trenutno ponuja Eko sklad.

Glavni vir za dodeljevanje subvencij Eko sklada so sredstva, zbrana s prispevkom za učinkovito rabo energije (URE). Plačujemo ga vsi končni odjemalci električne energije, zemeljskega plina, toplote iz omrežja ter trdih, tekočih in plinastih goriv …

Tveganje spremenljive obrestne mere

Opozarjamo, da je euribor po sedmih letih ponovno pozitiven, glede na aktualne razmere lahko tudi v prihodnje pričakujemo povišanja. Na dan 29. 8. 2022 je bil 6-mesečni euribor 1,077 odstotka.

Povišanje euriborja zviša tudi vaš kreditni obrok, zato se za tak kredit odločite na podlagi temeljitega pregleda finančnega stanja in razmislite o morebitnih spremembah v času odplačevanja kredita. Tveganje je večje pri večjih zneskih in daljših dobah odplačevanja.

Ponudba bančnih eko kreditov ni v koraku s časom

Pet bank je skromno število, ki ni prav nič v skladu z idejo trajnostne in ekološke prihodnosti. Nepopolne informacije na spletnih mestih bank v primerjavi s predstavitvijo preostale ponudbe delujejo precej sramežljivo.

Gospodinjstva potrebujejo konkretne, jasne in razumljive spodbude, da se odločijo za zelene naložbe, ki so v večini primerov finančno zahtevne.

Morda bodo za dodatno spodbudo poskrbele višje cene energentov – z dodatno izolacijo, boljšimi kurilnimi napravami, rekuperacijo ali lastno sončno elektrarno je mogoče dolgoročno prihraniti veliko denarja. Naložba se povrne, negativen vpliv na okolje pa se zmanjša.

Seveda je treba za tovrstne prihranke v prihodnosti imeti denar v sedanjosti ali pa vsaj biti kreditno sposoben, zato so dobrodošle tudi sheme, namenjene ranljivim gospodinjstvom.

Pri ponudbi zelenih kreditov je še vedno v večini primerov najugodnejši Eko sklad, a morda mu v trenutnih razmerah banke lahko konkurirajo s ponudbo fiksnih obresnih mer, ki jih za zdaj nudita le Gorenjska banka in NLB.

Za večjo finančno varnost v prihodnosti, vsaj pri večjih zneskih in daljših kreditnih pogodbah, svetujemo izbiro v izhodišču nekoliko višje, a bolj varne fiksne obrestne mere.

Avtorica: Alina Meško

Clear-X-logo-simple

Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega članka predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju