Kje se lahko vozimo z električni skiroji?

9. avgust 2021

Trajnostna mobilnost Varnost v prometu
Kje se lahko vozimo z električni skiroji?

Zbrali smo nekaj ključnih dejstev, ki jih je dobro poznati, preden se podate v nakup ali izposojo električnega skiroja. Nova zakonodaja, ki ureja to področje, je bila pravkar sprejeta. Preverite, kaj prinaša.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Električni skiro je hitra in priročna rešitev za premagovanje krajših razdalj, na njem se ne spotimo kot na navadnem skiroju ali kolesu. To področje je bilo pri nas dolgo neurejeno in vse do zdaj se uradno pa se z njim v Sloveniji sploh nismo smeli voziti. Nova zakonodaja, ki je to področje uredila, velja od 11. avgusta 2021.

Kljub temu si ga je marsikdo že pred tem kupil ali pa si ga vsaj izposodil, denimo na počitnicah. Z mobilnimi aplikacijami je to res hitro in preprosto, vendar ne smemo pozabiti preveriti pogojev in omejitev uporabe e-skiroja.

Dobre in slabe plati e-skirojev

E-skiroji so nedvomno tudi eden od korakov v smer zelene mobilnosti v mestih, zmanjšanja prometne gneče in izpustov. S svojo hitrostjo in izjemno tihim premikanjem pa lahko hitro postanejo nevarnost za druge udeležence v prometu, saj so težje zaznavni in zaradi majhne površine silhuete tudi slabo vidni.

e-skiroji-2

Poleg tega e-skiro onemogoča hitro in učinkovito zaviranje ob večji hitrosti, saj postane nestabilen. Majhna kolesa »občutijo« vsako neravnino na vozni površini (razpoke, dvignjeni deli) in oviro, zato je nevarnost padca večja.

Nova zakonodaja velja od 11. 8. 2021

V Sloveniji je bila vožnja z e-skiroji dolgo uradno prepovedana, saj je zakon določal, da uporaba posebnih prevoznih sredstev (med katere se uvršča tudi e-skiro), ki jih poganja motor in presegajo hitrost gibanja pešcev, v cestnem prometu ni dovoljena.

S spremembo Zakona o pravilih cestnega prometa, ki je stopila v veljavo 11. avgusta 2021, je področje električnih skirojev in ostalih "lahkih motornih vozil" (mednje sodijo invalidski vozički in vozila na motorni pogon, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, niso širša od 80 cm in zanje ni potrebna evropska homologacija), vendarle urejeno.

Pravila, ki veljajo za e-skiroje

V Zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o pravilih cestnega prometa so za udeležbo e-skirojev v cestnem prometu med drugim določena naslednja pravila uporabe:

1. Vožnja z njimi je dovoljena po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, je dovoljena vožnja ob desnem robu smernega vozišča v naselju, a le v naseljih z omejitvijo hitrosti vožnje do 50 km/h.

e-skiroji-3

2. Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti je obvezen sprednji žaromet z belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijska svetilka z rdečo svetlobo. Poleg tega mora biti na zadnji strani nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumen ali oranžen bočni odsevnik.

3. Določena je tudi smiselna uporaba pravil, ki veljajo za kolesarje, kar med drugim pomeni obvezno uporabo čelade do dopolnjenega 18. leta starosti.

4. Med vožnjo je prepovedano voditi, vleči ali potiskati druga vozila, pustiti se vleči ali potiskati, prevažati druge osebe, prevažati predmete, ki ovirajo voznika pri vožnji.

5. E-skiro oziroma lahko motorno vozilo mora biti parkiran tako, da ne ovira prometa.

6. Uporaba lahkih motornih vozil, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost presega 25 km/h ali so širša od 80 cm, lahkih motornih vozil brez krmila in miniaturnih motornih vozil, v cestnem prometu ni dovoljena.

Avtorja: Matjaž Jakin, Boštjan Okorn

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju