Kemija v kremah za zaščito pred soncem

6. junij 2024

Nevarne kemikalije
Kemija v kremah za zaščito pred soncem

Kremo za zaščito pred soncem je treba nanesti v dovolj veliki količini. Ker se ne izpira in ostane na koži dlje časa, je dobro, da je brez kritičnih sestavin. Bodite pozorni na alergene in domnevne hormonske motilce na seznamu sestavin. Z dobro izbiro si lahko zagotovite varno in učinkovito zaščito pred soncem – za sebe in okolje.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Evropska zakonodaja trenutno dovoljuje uporabo 48 kemikalij (vključno z dvema v nano obliki), ki jih lahko proizvajalci uporabljajo kot UV-filtre v kozmetičnih izdelkih. Najpogosteje uporabljajo približno 15 kemikalij s tega seznama. Največje dovoljene koncentracije so od 0,5 do 15 odstotkov, odvisno od filtra, izjemi sta titanov dioksid in cinkov oksid, kjer je največja koncentracija omejena na 25 odstotkov.

Hormonski motilci na potrošniškem črnem seznamu

Potrošniške organizacije svetujemo, da se izogibate kozmetičnim izdelkom, ki vsebujejo naslednje UV-filtre, za katere obstaja sum, da so hormonski motilci:

  • ethylhexyl salicylate,
  • octocrylene,
  • homosalate,
  • ethylhexyl methoxycinnamate,
  • benzophenone-3.

Hormonski motilci: zanima nas vaše mnenje

Zdaj se še bolj zavedam nevarnosti hormonskih motilcev, zato bom pri prihodnjih nakupih in uporabi izdelkov upošteval-a nasvete, ki ste jih pripravili. *
Vaša mnenja zbiramo v okviru projekta ToxFree LIFE for All, v okviru katerega ozaveščamo o vplivu tveganih kemikalij na zdravje, proizvajalce in odločevale pa bomo z vašo podporo pozvali k spremembam. Več informacij o projektu najdete tukaj.

Homosalate

Zakonodaja, ki ureja področje varnosti kozmetičnih izdelkov, dovoljuje do 10-odstotno koncentracijo filtra homosalate. Strožje je priporočilo Znanstvenega odbora EU za varstvo potrošnikov (SCCS), ki ocenjuje, da je še varna koncentracija homosalata v kozmetičnem izdelku do 0,5 odstotka. Od leta 2025 ga bo v kozmetičnih izdelkih prepovedano uporabljati.

Octocrylene

Obstaja sum, da octocrylene spada med hormonske motilce. V nekaterih državah je prepovedan zaradi negativnega vpliva na organizme na koralnih grebenih. Poleg tega lahko ob neustreznih pogojih skladiščenja ali ne dovolj prečiščeni surovini razpade tudi v benzophenone, za katerega obstaja sum, da je rakotvorna kemikalija, a nedvoumnih dokazov še ni.

Znanstveni odbor EU za varstvo potrošnikov ocenjuje, da o »še varni koncentraciji« te kemikalije ne moremo govoriti (naj bo zgolj »v sledeh«), proizvajalcem kozmetičnih izdelkov pa priporoča, da redno preverjajo njeno morebitno prisotnost v izdelkih.

Na naših testih vedno preverimo tudi sestavo izdelkov in ugotavljamo, da so proizvajalci prostovoljno začeli nadomeščati homosalate in octocrylene z drugimi UV-filtri.

Benzyl salicylate in cyclopentasiloxane

V izdelkih za zaščito pred soncem lahko najdemo hormonska motilca benzyl salicylate (dišava) in cyclopentasiloxane, ki poskrbi za ustrezno konsistenco kozmetičnega izdelka. V skupino hormonskih motilcev spadata tudi konzervansa propylparaben in butylparaben, ki pa ju proizvajalci zaradi »slabega glasu« parabenov opuščajo.

Ethylhexyl methoxycinnamate in benzophenone

Ti dve snovi sta tudi onesnaževalca okolja.

Zapisano nikakor ne pomeni, da zaščite pred soncem ni treba uporabljati. Obstaja veliko učinkovitih izdelkov, ki kritičnih sestavin ne vsebujejo. Naše priporočilo: za zaščito pred soncem še naprej uporabljajte izdelke z visokim zaščitnim faktorjem in v zadostni količini.

Alergene dišave

Čeprav je njihova koncentracija majhna, dišave onesnažujejo okolje in pogosto povzročajo alergije. Ne vplivajo pa na samo učinkovitost izdelka, zato so nepotreben dodatek.

Poleg tega, da so pogosto alergene in jih je treba posebej označiti, se nekatere, kot so citronellol, geraniol in limonene, lahko kopičijo v okolju in so strupene za alge in ribe.

Uporaba teh kemikalij je omejena tudi s pravili za podeljevanje certifikatov EU Ecolabel in Nordic Swan.

Besedilo: Urša Šmid Božičevič

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju