Kdaj je otrok zrel za navajanje na kahlico?

9. februar 2022

Otrok in družina
Kdaj je otrok zrel za navajanje na kahlico?

Za nekaj nasvetov smo povprašali Sonjo Golob Jančič, dr. med., pediatrinjo z Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru, ki poudarja, da je usvajanje odvajanja od plenic spretnost in pomemben mejnik, tako za otrokov razvoj kot za starše.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Pri tem je zelo pomembno uskladiti pripravljenost otroka s pričakovanji staršev in omogočiti otroku primerno usvajanje potrebnih spretnosti ter soočanje z morebitnimi težavami. Tudi starši morajo torej imeti realna pričakovanja o trajanju učenja, o spodrsljajih in neuspehih.

Golob Jančičeva svetuje, da se navajanje na kahlico zamakne, če v družini v naslednjih treh mesecih pričakujejo večji stresni dogodek, kot so rojstvo drugega otroka, selitev ali vračanje mame v službo.

Nekateri menijo, da je odvajanje od plenic zaključeno, ko je otrok suh podnevi in ponoči in ko lahko sam hodi na stranišče, drugi pa, ko otrok pravočasno izrazi željo po odvajanju.

Kako vemo, kdaj je pravi trenutek za začetek odvajanja od pleničk?

Navajanje na kahlico naj se začne šele, ko otrok pokaže znake pripravljenosti. To lahko ocenimo na podlagi telesnih, razvojnih in vedenjskih mejnikov in ne otrokove starosti. Odvajanje od plenic se lahko podaljša, če otrok še ni pripravljen in zainteresiran.

Večina otrok je na ta korak pripravljena v starosti od 22 do 30 mesecev.

Med znake pripravljenosti štejemo: stabilnost pri sedenju na kahlici/stranišču, sposobnost premikanja do stranišča, oblačenje in slačenje, razumevanje dvostopenjskih navodil, govorjenje oz. izražanje potrebe, sposobnost oponašanja vedenja, pospravljanje stvari na svoje mesto, zanimanje za kahlico/stranišče, izkazovanje neodvisnosti z besedo "ne" in z željo ustreči staršem.

? Kako dolgo po navadi traja odvajanje?

Treba si je vzeti čas, biti strpen. V povprečju odvajanje od plenic traja šest mesecev za suhost čez dan in kakšen mesec več za držnost blata. Zgodnji začetek odvajanja od plenic se povezuje z daljšim časom odvajanja.

Podatki kažejo, da so deklice suhe približno dva do tri mesece prej kot dečki.

Navajanje na kahlico je izziv, zato se občasno pojavijo tudi težave, najpogosteje začasno nazadovanje, močenje postelje ali zavračanje kahlice.

Začasno nazadovanje je normalno in ne pomeni neuspešnega navajanja na kahlico, običajno se pojavi ob bolezni, selitvi, spremembi varstva ali družinski krizi.

? Kaj pa, če otrok zavrača kahlico?

Zavračanje kahlice se pojavi pri otrocih, ki so že usvojili nadzor nad odvajanjem, vendar ne želijo odvajati na stranišče ali kahlico. Nekateri normalno lulajo v kahlico, medtem ko se med odvajanjem blata skrijejo ali zahtevajo plenico.

Zavračanje kahlice se pojavlja pri približno 20 odstotkih otrok in je lahko posledica različnih razlogov, med drugim prepiranja okrog kahlice ali težav pri odvajanju zaradi pretrdega blata.

? Še nasvet za konec?

Starši morajo razumeti, da so nesreče pri odvajanju od plenic normalne in da kaznovanje pri navajanju na kahlico nima učinka. Če je otrok v varstvu, naj se z vzgojiteljicami dogovorijo o načinih uporabe kahlice in metodah, ki jih uporabljajo, da bodo usklajeni.

Dnevno kontinenco pri otrocih brez razvojnih nepravilnosti pričakujemo do četrtega leta starosti. Če se po tem času še pojavlja redno dnevno močenje, svetujemo obisk izbranega pediatra.

Nočno močenje postelje je prisotno pri približno 20 odstotkih petletnikov in 10 odstotkih šestletnikov in se pred starostjo petih let še šteje za normalno.

Priporočila pri navanju na kahlico

Navajanje je sestavljeno iz več korakov: izražanje želje po odvajanju, slačenje, odvajanje, brisanje, oblačenje, splakovanje in umivanje rok. Otrok naj postopno usvoji vse korake.

--> Izberite besedi za urin in blato in ju uporabljajte vedno enako.

--> Otrok naj sodeluje pri nakupu kahlice in jo vzame za svojo (lahko jo okrasi, označi z imenom). Uporabite lahko tudi nastavek za straniščno školjko, mogoče bo otroku celo ljubši, potrebovali pa boste še stopničko, da njegove noge med sedenjem ne bodo visele v zraku.

--> Kahlica naj bo dosegljiva, v večnadstropni hiši imejte v vsakem nadstropju eno. Uporabljajte jo tudi na poti, denimo v avtomobilu.

 --> Spoznavanje z uporabo: otroku naj bo udobno sedeti na kahlici, tudi ko se igra ali gleda knjigo.

--> Povezovanje kahlice z odvajanjem: otroku razložite, kaj se v kahlici dogaja in kako to vi opravite na stranišču. Ker v stranišču njegov "izdelek" izgine, mu dovolite, da mu pomaha in se poslovi.

--> Vaja in spodbuda: pohvalite otroka, ko vam pove, da mora na kahlico, hkrati ga spodbujajte, da sedi na njej, ko pričakujete, da bo odvajal (npr. po obroku, zjutraj, pred spanjem). Namen je, da "ujamete" njegovo odvajanje in pohvalite uspešne poskuse.

--> Prehod na bombažne hlačke: približno po enem tednu uspešne uporabe kahlice lahko otrok začne uporabljati bombažne hlačke, najbolje po njegovi lastni izbiri, vendar ga ne silite iz plenic, prav tako ga ne puščajte v mokrih hlačkah v vzgojne namene. Če ta stopnja ni preveč uspešna, se raje začasno vrnite na plenice.

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju