Katere plenice izbrati - pralne, za enkratno uporabo ali kar brez njih?

9. februar 2022

Otrok in družina
Katere plenice izbrati - pralne, za enkratno uporabo ali kar brez njih?

Imate doma dojenčka oziroma kmalu pričakujete novega družinskega člana? Poleg številnih novosti, ki jih prinese prihod dojenčka, so plenice tiste, ki vas bodo spremljale kar nekaj časa. Če se ne boste odločili za vzgojo brez plenic, seveda.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V Združenih državah Amerike je pri starosti 24 mesecev brez plenice 26 odstotkov otrok, pri starosti 30 mesecev 85 odstotkov, pri starosti 36 mesecev pa 98 odstotkov otrok.

Podatkov za Slovenijo nimamo, vendar zadnje študije kažejo, da so otroci v zadnjih dveh desetletjih suhi pri višjih starostih. Očitno se temu trendu prilagajajo tudi ponudniki plenic.

Danes lahko v trgovinah najdemo tudi takšne za otroke do 30 kilogramov, to pa je teža, ki jo večina doseže, ko že prestopi vrata osnovne šole.

Več kot 4300 plenic za enkratno uporabo

Najverjetneje bo vaš otrok v prvih nekaj mesecih vsak dan uporabil od šest do 12 plenic. Številka se bo postopoma nižala, a če upoštevamo, da jih bo uporabljal do drugega leta, to v povprečju pomeni šest plenic na dan, kar znese več kot 4300 plenic.

Kljub temu so te plenice še vedno prva izbira staršev. Za okolje lahko naredijo veliko, če otroka čim prej odvadijo plenic.

So pa tudi starši, ki otroka sploh nikoli ne navadijo na plenice. Prepričani so, da dojenčki svoje potrebe po kahlici sporočajo že od rojstva. Seveda tak pristop vsaj na začetku zahteva več časa in komunikacije. Na spletnih straneh najdete vrsto nasvetov slovenskih staršev, kako so se tega lotili.

katere plenice izbrati 2-2022-enkratna uporaba

Prednosti plenic za enkratno uporabo

Priročnost 

V nasprotju s plenicami za večkratno uporabo, ki jih je treba oprati in posušiti, plenice za enkratno uporabo po uporabi preprosto zavržete.

Razpoložljivost

So del redne ponudbe številnih trgovin s prehrano, drogerij itd. So tanke in lahke, zato jih lahko preprosto nosite s seboj, ko ste zunaj.

Vpojnost

Vsebujejo natrijev poliakrilat, ki ujame tekočino v plenico tako, da jo spremeni v gel in absorbira večkratno lastno težo v tekočini.

Pomanjkljivosti plenic za enkratno uporabo

Večji vpliv na okolje

Plenic za enkratno uporabo ni mogoče reciklirati.

Sebično udobje

Preprosta uporaba in velik nabor velikosti staršem omogočata, da odvajanje od plenic zamaknejo. Plenice za enkratno uporabo lahko tudi preprečijo, da bi malčki občutili mokroto, kar lahko otežuje prehod na kahlico in stranišče, saj otroku v mokri plenici ni neudobno.

Stroški

Cene so različne, a težko boste za kos odšteli manj kot dobrih 10 centov, zaradi česar so dolgoročno dražje v primerjavi s plenicami za večkratno uporabo.

Kemikalije

Nekatere pleničke za enkratno uporabo lahko vsebujejo kemikalije, kot so klor, parfumi in barvila.

Pralne plenice so dolgoročno cenejše 

Pralne plenice so v zadnjem desetletju doživele razcvet. Tudi v Sloveniji imamo številne domače proizvajalce. S porastom števila ponudnikov se je ponudba razširila.

Plenice za večkratno uporabo so na voljo v pestri paleti barv in tkanin. Pogosto so videti kot tiste za enkratno uporabo in jih je prav tako preprosto obleči in sleči. Razlikujejo se lahko tudi po načinu uporabe, zapenjanja in velikosti.

Obstaja več vrst pralnih plenic , zato je priporočljivo, da na začetku kupite več različnih in preverite, kaj vam in vašemu otroku najbolj ustreza. Temu primerne so tudi razlike v ceni, zato primerjava niti ni mogoča.

Da lahko brez težav žonglirate med pranjem in čisto zalogo pleničk, je priporočljivo imeti približno 20 plenic za večkratno uporabo.

katere plenice izbrati 2-2022-pralne

Prednosti pralnih plenic

Cenejše

Začetna naložba v plenice je kar zalogaj, vendar so dolgoročno cenejše, saj vam ne bo treba nenehno kupovati novih paketov plenic.

Manjši vpliv na okolje

Količina odpadkov je manjša, a ne smemo pozabiti na porabo vode, detergentov in energije. Kako trajnostni boste z izbiro teh plenic, je odvisno tudi od načina pranja in sušenja.

Pomanjkljivosti pralnih plenic

Manj priročne za uporabo

Po uporabi jih je treba oprati in posušiti.

Nekateri starši se odločijo za kombinacijo plenic za enkratno uporabo in pralnih plenic: prve za uporabo zunaj doma, druge za doma. Spet drugi uporabljajo plenice za enkratno uporabo ponoči in pralne podnevi.

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju