Kapsulna garderoba - trajnosten modni trend

6. julij 2023

Oblačila in obutev Trajnostna potrošnja
Kapsulna garderoba - trajnosten modni trend

Se vam večkrat zgodi, da stojite pred polno garderobno omaro in ne veste, kaj bi oblekli? Občudujete znanko/znanca, ki ima preprost slog, je vedno urejen/a, ne nakupuje veliko novih modnih kosov, ampak odlično kombinira obstoječe? Zelo verjetno je pripadnik/ca bolj trajnostnega odnosa do oblačenja. Tako imenovanega kapsularnega oblačenja.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V medijih ste verjetno že zasledili nove (za trajnostno ozaveščene ljubitelje mode pa že stare) modne izzive: 100 dni ene obleke, brez nakupa nove obleke eno leto, oblačila z dolgo življenjsko dobo, izmenjava oblačil, garderobne knjižnice ...

Knjižnice in izmenjave sicer še vedno nakazujejo, da to, kar imamo v omari, ni dovolj, a čas je, da začnemo razmišljati, kako oblačila, ki jih imamo v omari, ohraniti čim dlje, kako jih nositi in kombinirati, da se bomo dobro počutili, predvsem pa okolja ne bomo onesnaževali z zavrženimi oblačili. 

O tem, koliko oblačil v naši omari v resnici nosimo, smo že pisali. Tudi o tem, kako modna industrija pustoši naš planet.  

Kakovost pred količino

Težko je, ko smo prepričani, da je naš slog oblačenja tudi naša vizitka. Sodobna kultura družbenih omrežij je podobo, ki jo "prodajamo" drugim skozi način oblačenja, previsoko in nerealno ovrednotila.

Oblačila so bila nekoč draga, zato so jih ljudje dolgo nosili, velikokrat so jih tudi predelali. Kapsularna garderoba pa ponuja rešitev tako v primeru, da se odločite za drago in kakovostno oblačilo, kot tudi v primeru, da se odločite za oblačilo iz druge roke, ki vam je všeč.

Vedeti pa morate, da moderna oblačila povečini niso dovolj kakovostna, da bi jih nosili vsak dan. Ne gre za trajno in dolgoročno naložbo – če jih pogosto nosimo, se kaj kmalu obrabijo.

Imeti svojo kapsulo ne pomeni, da se moramo odreči svojemu slogu ali najljubšim barvnim odtenkom. Še vedno je to čisto naša garderoba, le oblačil je manj in jih med seboj zlahka kombiniramo. Osnovni kosi naj bodo večno moderni in iz kakovostnih materialov, da bodo ob pravilni negi tudi dolgo trajali.

Oblačila so imela življenje, dolgo nekaj desetletij

Profesorica Beverly Lemire z univerze v Alberti je za BBC Culture povedala, da so bila oblačila v 17. in 18. Stoletju med najdražjimi stvarmi, ki so jih družine posedovale. Vrednost blaga je bila namreč tolikšna, da je v Londonu v 18. stoletju četrtina tatvin, ki so jih obravnavali na sodišču, vključevala tekstil in oblačila.

Takrat je bilo samo po sebi umevno, da se oblačila razstavljajo, menjajo in popravljajo. Vsi šivi so bili ročno zašiti, vsa oblačila popravljena, popestrili pa so jih s trakovi in gumbi. 

Preprosto povedano, gre za omejeno količino osnovnih kosov oblačil, ki jih brez težav kombiniramo med seboj in po potrebi dopolnjujemo z enim ali dvema modnima dodatkoma.

Pravilo 5

Tiffanie Darke, urednica modnih revij, je med pandemijo covida-19 ustvarila "pravilo petih", v katerem je predlagala, da bi morali Britanci kupiti samo pet novih kosov oblačil na leto, da bi stvari ohranili trajnostne. Kakor je dejala, ves čas razmišlja o tem, katerih pet stvari bo kupila letos. In se pri tem zabava, ker to zahteva načrtovanje. 

Trend počasnejših modnih ciklov

Ljudje namesto o luksuznih modnih znamkah zdaj govorijo o "modi brez trendov", o brezčasnih, dobro izdelanih kosih, ki bodo trajali. Upajmo, da bodo sledila kakovostna oblačila, kot smo jih imeli v predindustrijskih časih. To bi pomenilo manj bolje izdelanih kosov v naših omarah in počasnejše modne cikle.

Na glavnih ulicah mest bi manj nepremičnin zasedale trgovine z oblačili, in manj bi bilo nakupovalcev, ki bi brskali po svežnjih enakih, poceni najlonskih majic. Več pa bi bilo znanja o tekstilu, več šivanja, popravljanja in več ustvarjalnosti. In razprave na spletnih forumih bi se vrtele okrog nakupa novega traku za vaš stari klobuk.

Ne gre za novo modno muho

Ekologi brez meja so na svoji spletni strani pisali o ideji kapsulne garderobe. Ta, kakor pravijo, ni nova modna muha, ki bi jo izumili ekološko usmerjeni zadrgnjenci in pridigarji.

Besedna zveza se je prvič pojavila že v 40-ih letih prejšnjega stoletja (pred 80 leti!), pomenila pa je manjšo kolekcijo oblačil, ki se lahko medsebojno dobro kombinirajo in so barvno usklajena.

Primer kapsularne garderobe za poletni večer
Primer kapsulne garderobe za poletni večer

Cena kapsulne garderobe

Naredite preprost izračun. Seštejte vrednost vseh majčk, srajčk in različnih kosov jeansa, plaščev, jaken in bund, ki ste jih kupili, ker so se vam tisti trenutek zdeli nebeško lepi ali pa so bili tako poceni, da se jim niste mogli upreti.

Številke vas bodo presenetile. Zanesljivo lahko za isto vrednost dobite nekaj odličnih novih kosov, v katerih se boste počutili bolje, saj so takšna oblačila tudi bolje krojena in narejena iz boljših materialov.

Koliko oblačil in dodatkov naj vsebuje kapsulna garderoba?

Ni enega pravila. Določite si minimum in pri tem vztrajajte. Nekateri pravijo, da je dovolj 12 kosov, drugi 50. Predlagamo, da na začetku ne pretiravate z omejitvami, ker se boste težje znašli, zdelo se vam bo neobvladljivo in po nekaj poskusih boste najverjetneje obupali.

Sčasoma boste pridobili izkušnje in utrdili nove navade. Če se vam bo izšlo, lahko po lastni izbiri zmanjšate število kosov.

Osnovna načela izbora

  • Ponovimo: veliki kosi (jakna, hlače, krilo, obleka), ki se lahko kombinirajo med seboj, in manjši kosi (majice, bluze in topi), dodatki (čevlji, torbice, pasovi)
  • Ujemanje barv
  • Ujemanje materialov
  • Upoštevanje sezone
  • Namen (šola, služba, prosti čas). To pomeni, da npr. pri izbiri hlač pomislimo tako na model za prosti čas kot na bolj eleganten model za službo. Če ne nosimo kril, ker to ni naš slog, raje vzemimo par hlač več. To je le primer. Strogih pravil, enakih za vse, ni.

Avtorja: Goga Sredojević & Ekologi brez meja

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju