Kapa, majica in sončna očala: obvezni dodatki na soncu

24. junij 2020

Oblačila in obutev
Kapa, majica in sončna očala: obvezni dodatki na soncu

Poleti se soncu ne moremo izogniti, pordeli koži in opeklinam zaradi sonca pa prav gotovo. V poletnih mesecih preživimo na soncu veliko časa, tudi takrat, ko dnevi niso počitniško obarvani. Soncu smo izpostavljeni na sprehodu, kolesu, vrtu … Ustrezna majica, kapa (ki naj ne ščiti le obraza, ampak tudi vrat) in sončna očala so nepogrešljivi dodatki, ko smo izpostavljeni sončnim žarkom. Vsa oblačila pa ne ščitijo enako dobro. Zaščitna sposobnost oblačil je odvisna od vrste dejavnikov. Na kaj je torej treba biti pozoren pri izbiri?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Barva: bela ali črna?
Pomembno vlogo pri zaščiti ima tudi barva oblačil. Poleti radi izbiramo svetla in bela oblačila, vendar pa ta bolj prepuščajo sončne žarke kot temnejša in intenzivno obarvana in kože ne varujejo pred škodljivim ultravijoličnim sevanjem. Bela oblačila niso primerna zaščita pred soncem!

favicon Napovedujemo: v reviji ZPStest 7-8/2020 (izide v četrtek 9.7.) bomo objavili:

Test majic z UV zaščito za odrasle - vse ne nudijo učinkovite zaščite

Na spletu že 26. 6.:

Test izdelkov za zaščito pred soncem za otroke - najdražji izdelek testa ni opravil

Postanite član ZPS: Naši člani vedo več, zato prihranijo

Vrsta tkanine – izbirajte temne, neraztegljive majice iz gostega pletiva
Močneje obarvane tekstilije so boljša izbira, ker bolje zadržijo sončne žarke. Na učinkovitost zaščite vplivata tudi gostota in raztegljivost materiala. Bolj gosto pletena majica, ki se ne razteguje, zagotavlja učinkovitejšo zaščito, saj sončni žarki težje prodrejo skozi luknjice pletiva do kože. To pride še dodatno do izraza, če primerjamo učinkovitost zaščite mokre majice iz bombaža z majico iz umetnih materialov. Razteznost bombaža se v mokrem stanju poveča, majica se razvleče, kar zmanjšuje zaščito. Na niti iz umetnih materialov pa vlaga ne vpliva. Pri učinkoviti zaščiti ima torej pomembno vlogo tudi material.

Bombažne majice imajo lahko dobro zaščitno sposobnost, a le, če so izdelane iz neraztegljivih materialov v temnih barvah, dovolj tanke in čim bolj gosto pletene. Črna je torej prava izbira!

Oblačila z UV zaščito – tudi pri njih izberite temnejše barve
UV-oblačila so izdelana iz sintetičnih vlaken, v katera lahko že med procesom tkanja vpletejo snovi, ki vpijajo ultravijolične žarke (titanov dioksid, cinkov oksid, srebro), lahko pa jih nanje nanesejo v obliki površinskega nanosa (apreture).

Prednost sintetičnih vlaken pred naravnimi je tudi v tem, da so lahko izredno tanka, njihov prerez je pravilen, okrogel, zato lahko iz njih izdelujejo bolj goste tkanine oziroma pletiva, tako da med nitmi praktično ni prostora, skozi katerega bi lahko sončni žarki dosegli kožo. Oblačila iz takšnih materialov so lahka in zato prijetnejša za nošenje v vročini, tudi med igro v vodi ali ob njej oz. pri športnih dejavnostih, ker se hitreje sušijo.

Na oblačilih z UV-zaščito je zapisan tudi podatek o stopnji zaščite – UZF (ultravijolični zaščitni faktor). Proizvajalci navajajo stopnjo zaščite po evropskem (najvišja stopnja zaščite je UZF 40+) ali avstralsko-novozelandskem standardu (najvišja stopnja UZF 50+.), pomen faktorjev pa je primerljiv z zaščitnimi faktorji pri sončnih kremah: čim višji je, boljša je zaščita.

Vse majice z UV-zaščito niso enako učinkovite. Na testu, ki smo ga opravili preteklo leto (ZPStest 7-8/2016), se je izkazalo, da med izbranimi vzorci preizkusa niso uspešno prestale samo majice v beli barvi. Zato tudi pri izbiri majic z UV-zaščito velja, da je bolje izbrati intenzivnejše in temne odtenke. Predvsem bodite pozorni na barvo predelov na ramenih in hrbtu, ki so pogosto najbolj izpostavljeni soncu. Odločitev za temno barvo upoštevajte tudi pri izbiri pokrival z UV-zaščito ali brez nje.

Kroj: čim daljši rokavi in zaprti izrez pri vratu
Izberite majice, ki pokrijejo čim večjo površino kože. Rokavi naj bodo čim daljši, vratni izrez pa čim manjši. Majice z ozkimi naramnicami nikakor niso ustrezna zaščita. In ne pozabite na spodnji del telesa, oblecite hlače do kolen, saj so prava izbira.

A ne zanašajte se le na oblačila. Če je le mogoče, bodite med 11. in 16. uro v senci in ne na soncu. Ko pa ste na soncu, na izpostavljene in nezaščitene dele nanesite kremo za sončenje. 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju