Kako velik naj bo moj obrok?

7. julij 2021

Kakovost živil Zdrava prehrana
Kako velik naj bo moj obrok?

Jesti zdravo in uravnoteženo je lahko preprosto. Pri tem moramo upoštevati le nekaj osnovnih prehranskih vodil. Med njimi sta ustrezna sestava in prava velikost obrokov, saj na ta način preprečimo prenajedanje in neželeno povečanje telesne mase.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Na jedilniku naj bo čim manj pretirano sladkih in slanih predelanih živilih. Za žejo pijmo vodo ali nesladkan čaj in omejimo vnos alkohola. Na dan naj bi popili približno 1,5 litra vode.

Naš jedilnik naj bo sestavljen iz več obrokov. Priporočljivo je, da zaužijemo vsaj tri glavne obroke: zajtrk, kosilo in večerjo, vmes pa si lahko privoščimo eno ali dve manjši malici. Na jedilnik uvrstimo pester nabor živil, s čim manj predelanimi izdelki.

1/4 krožnika oziroma ena pest: škrobna živila

Med škrobna živila uvrščamo na primer riž, ajdo, kvinojo, oves, testenine, krompir in kruh.

rice-2206668 640

Iz skupine žit in žitnih izdelkov izbirajmo polnozrnata živila, saj so pomemben vir prehranske vlaknine in podaljšujejo občutek sitosti, pospešujejo prehajanje črevesne vsebine in ugodno vplivajo na naše zdravje.

1/4 krožnika oziroma ena dlan: kakovostna beljakovinska živila

Mastno meso in mesne izdelke (na primer hrenovke, salame, slanino, klobase) raje zamenjajmo za puste kose mesa (na primer piščančja ali puranja prsa brez kože, teletino, mlado govedino).

asparagus-2169305 640

Enkrat do dvakrat na teden naj bodo na jedilniku ribe, ki so pomemben vir esencialnih maščobnih kislin. Vsaj enkrat na teden se odločimo za brezmesni dan in meso na krožniku zamenjajmo s stročnicami (kot so fižol, čičerika, grah, leča, soja).

1/2 krožnika oziroma dve pesti: zelenjava oziroma sadje

V vse obroke vključujmo raznovrstno sezonsko in lokalno zelenjavo ter sadje.

berries-1838314 640

Zunaj sezone sta dober vir vitaminov in mineralov tudi zamrznje-na, fermentirana ali drugače konzervirana zelenjava oziroma sadje.

Tudi maščobe so nujni del naše prehrane

Iz skupine maščob in olj izbirajmo kakovostna rastlinska olja, na primer ekstra deviško oljčno olje, repično in laneno olje. Po nasičenih maščo-bah (kot so živalske maščobe, kokosovo olje, palmovo olje) pa zaradi manj ugodne maščobnokislinske sestave posegajmo redkeje.

Kuhanje doma za zdravje in sprostitev

K uravnoteženi in zdravi prehrani bomo prispevali tudi s pripravo obrokov doma. Tako bomo imeli pregled nad sestavinami, ustreznim razmer-jem med hranili in tudi nad načinom priprave. Jedi pripravimo tako, da se v živilih ohrani čim več hranilnih snovi. Kuhajmo v sopari, hrano dušimo v lastnem soku ali v manjši količini olja. Praženju in cvrtju se raje izogibajmo, saj tako pripravljena hrana vsebuje občutno več maščo-be. Kuhanje je lahko odlična priložnost za naše kreativno ustvarjanje, poskušanje novih receptov in osvajanje novih znanj.

ZPS nasvet

Pri sestavljanju obrokov krožnik navidezno razdelimo na četrtine. Eno četrtino zapolnimo s škrobnimi živili, eno četrtino z beljakovinskimi, preostal del krožnika pa s pestrim izborom zelenjave oziroma sadja.

velikost-obroka

Da porcija ne bo preobilna, izberimo krožnik manjšega premera (npr. 23 cm). Ne zapolnimo ga do zadnjega kotička. Pri odmeri količine hrane si pomagajmo s pravilom pesti oziroma dlani.

Za uživanje hrane si vzemimo čas. Jejmo počasi in dobro prežvečimo vsak grižljaj.

Hrano uživajmo za mizo in brez prisotnosti motečih dejavnikov, kot so telefon, televizija ali časopis.

Za vzdržen način prehranjevanja priporočamo upoštevanje načela 80/20 – 80 odstotkov časa upoštevamo splošna prehranska priporočila, preostalih 20 odstotkov časa pa si lahko privoščimo "hrano za dušo." Za zdrav odnos do hrane je namreč pomembno, da si občasno, brez slabe vesti, privoščimo tudi kakšno živilo, katerega prehranski profil ni najbolj optimalen.

Avtorica: Nina Križnik

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju