Kako učinkovito očistiti vgradno pečico?
4. januar 2024
Kljub čistilnim programom potrebuje pečica vsaj deloma tudi ročno čiščenje. Zbrali smo 11 koristnih nasvetov. Na koncu članka pa preverite tudi, kako delujeta samodejna, pirolitični ter katalitični sistem čiščenja pečice.
Dodaj vsebino med priljubljene
Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija
1. Pečica mora biti prazna
Pečico povsem izpraznite in odstranite stranska vodila, ki so običajno snemljiva.
2. Namenska čistila delujejo najbolje
Za čiščenje uporabite namenska sredstva za čiščenje pečic, nekateri proizvajalci ponujajo tudi lastno znamko čistil.
3. Pri uporabi bodite pozorni na varnostna navodila na embalaži
Sredstva so pogosto močno korozivna in upravičeno zahtevajo uporabo rokavic, zaščitne obleke (starih oblačil, ki jih ni škoda), zaščitnih očal in temeljito prezračevanje prostora, dokler je sredstvo aktivno.
4. Domač recept za čisto pečico
Kot domač recept lahko uporabite tudi pasto, narejeno iz enakih deležev sode bikarbone in vode, ki jo obilno namažete na trdovratne madeže in pustite delovati več ur, najbolje čez noč.
5. Za kaj pride prav plastična folija?
Če pečica med delovanjem sredstva ni preveč ogreta (nekatera sredstva to zahtevajo), lahko nanos prekrijete s kuhinjsko plastično folijo, da se med delovanjem ne izsuši.
6. Najprej je na vrsti prvo brisanje
Po preteku delovanja (skladno z navodili na čistilu) odstranite folijo in prvo brisanje opravite s papirnatimi brisačami ali časopisnim papirjem.
7. Nato sledi natančnejše čiščenje
Za natančnejše čiščenje si pripravite kuhinjske krtače za pomivanje s sintetičnimi vlakni (ne žičnimi!), kuhinjske gobice z grobo površino, za ozke detajle pa tudi stare zobne krtačke. Po čiščenju lahko te pripomočke učinkovito očistite v pomivalnem stroju.
8. Kako očistiti steklo na vratih?
Steklo na vratih najprej namočite z namenskim čistilnim sredstvom ali sredstvom za čiščenje maščobe, ter pobrišite grobe madeže s papirnato brisačo.
9. Zapečeni madeži na steklu so še posebej trdovratni
Lahko se jih lotite tudi s strgalom za steklokeramično kuhalno ploščo.
10. Sodobne pečice so bolj prijazne za čiščenje
V njih se vrata lahko snamejo, steklo pa razsloji na posamezne plasti, ki jih je lažje ločeno čistiti.
11. Kako zmanjšati čas drgnjenja?
Pekače, mreže in stranska vodila najprej dobro namočite v primerno veliki posodi z dodanim čistilnim sredstvom, po možnosti več ur. Drgnjenja bo potem manj.
Pirolitični čistilni program
Upepeli ostanke madežev s temperaturo nad 400 °C. Tak program traja 1–3 ure, med postopkom pa je pečica zaklenjena, da ne pride do poškodb uporabnikov. Po čiščenju sežgane ostanke pobrišite z vlažno papirnato brisačo. Ročno bo treba očistiti steklo na vratih, ostanke maščobe po vogalih ter mreže in pekače, ki med delovanjem pirolitičnega programa ne smejo ostati v pečici.
Katalitični čistilni sistem
Obloga iz posebnega materiala vpije maščobne madeže in jih porazdeli na drobne kapljice. Pri čistilnem programu in pri temperaturah nad 200 °C ta maščoba razpade in odteče na dno pečice. Dno je potem potrebno očistiti ročno.
Besedilo: Črt Breskvar
Sveže e-novice ZPS, vsak petek
Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.
Politika varovanja osebnih podatkov
Sorodne objave
Nazaj na seznam objavPostanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.