Kako se pravilno lotiti likanja?

3. marec 2021

Oblačila in obutev Čiščenje, likanje in detergenti
Kako se pravilno lotiti likanja?

Testirali smo likalnike in parne postaje. Likanje z vsemi novimi napravami, ki prihajajo na trg, vse bolj postaja prava znanost. Že od nekdaj pa je pri likanju odločilna predvsem spretnost. Za vas smo zbrali nekaj koristnih nasvetov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Oznake za likanje – kaj pomenijo?

Vsak kos oblačila ima všito oznako, ki predpisuje, kako ga smemo likati. Pred likanjem oblačila razdelimo po občutljivosti, začnemo z najbolj občutljivimi kosi pri najnižji temperaturi.

likanje-oznake-1

Likalniki se precej hitro segrevajo, a precej počasneje ohlajajo. Če smo kakšen občutljivejši kos spregledali in se že lotili likanja z višjo temperaturo, moramo po znižanju stopnje na likalniku počakati vsaj pet minut, da se likalna plošča dovolj ohladi.

Kako se lotiti likanja različnih materialov?

Ste spretni pri likanju? Pravi mojstri se spoznajo tudi na lastnosti materialov. Predstavljamo vam nasvete za 13 različnih materialov.

Acetat

acetat

Umeten material, mehek, gladek, s svilenim videzom, uporablja se za poročne obleke in podobna priložnostna oblačila. Pri nepravilnem likanju se začne bleščati in celo taliti.

Oblačilo iz acetata se lika z notranje strani, ko je vlažno, in pri nizki temperaturi.

Poliakril

Pogosto se pojavlja v puloverjih in nogavicah. To umetno vlakno se pri visoki temperaturi in neposrednem likanju tali. Oblačilo položimo z notranjo stranjo navzgor in likamo prek likalne krpe – bela kuhinjska bombažna krpa povsem ustreza.

akril

Likamo pri najnižji temperaturi, ne vlečemo, ampak polagamo in nežno pritiskamo likalnik na krpo. Izdelek iz poliakrilnih vlaken likamo, ko je povsem suh, da se izognemo raztezanju. Pare ne uporabljamo.

Bombaž in bombažne mešanice

Izdelke likamo, ko so še vlažni. Če so se med tem posušili, jih dodatno navlažimo s pršilom in vodo.

bomba

Likamo z veliko pare, bombaž pri najvišji temperaturi, bombažne mešanice pa pri srednji ali nizki temperaturi, odvisno od občutljivejše komponente.

Džins

Oblačila iz te robustne bombažne tkanine likamo z veliko pare in pri najvišji temperaturi. Za lepši videz jih lahko celo škrobimo.

dzins

Izdelke iz džinsa dobro posušimo, preden jih obesimo, drugače obešalnik pusti odtise na materialu.

Gladek žamet

Izdelan je lahko iz umetnih ali bombažnih vlaken. Žameta ne likamo, po potrebi ga le osvežimo s paro, po možnosti v navpični legi. Če nimamo ročnega parilnika, lahko uporabimo tudi parni likalnik, ki ga v primeru bogate pare ne približujemo preveč materialu.

gladek-zamet

Po parnem osveževanju površino poravnamo z mehko krtačo. Oblačila obesimo na podložene obešalnike, da ne izgubijo oblike. Če jih zlagamo, med gube podložimo papir.

Kašmir

Tekstilni izdelki iz kašmirja (fina, kakovostna vlakna iz runa kašmirske koze) so bolj občutljivi kot izdelki iz ovčje volne. Po pranju vodo iztisnemo le z nežnim stiskanjem, vendar izdelkov ne ožemamo. Sušimo jih na ravni podlagi, na brisači, površino le z roko mehko poravnamo.

kasmir

Po potrebi likamo na notranji strani oblačila, pri nizki temperaturi in z nežno paro, z rahlimi gibi in ne vztrajamo dolgo na enem mestu. Neočiščene volne nikoli ne likamo, drugače lahko madeže utrdimo za vedno. Izdelke iz kašmirja po likanju zložimo na polico, obešena oblačila se rada razvlečejo.

Lan

Naraven material, ki ga ni treba vedno likati, nekatera oblačila celo morajo biti na pogled zmečkana in sproščena. Lan takoj po pranju le ročno raztegnemo po šivih in obesimo, da se posuši čim bolj zravnan.

lan

Če vztrajamo pri likanju, uporabimo najvišjo temperaturo, temne kose pa likamo z notranje strani, da se izognemo bleščanju.

Poliamid in poliester

Umetna materiala, ki se hitro sušita, uporabljamo ju za športna oblačila. Likamo pri najnižji temperaturi z notranje strani in/ali z uporabo likalne krpe.

poliester

Mešanice poliestra z bombažem likamo pri srednji temperaturi.

Rebrasti žamet

Starejši material, ki je spet vse bolj priljubljen. Paziti moramo, da ne zalikamo značilnih reber, da se ne začne svetiti. Najprej ga položimo na ravno podlago in poravnamo z rokami.

rebrasti-zamet 1

Likamo z notranje strani, pri nizki temperaturi in s paro. Likalnik raje nežno polagamo kot vlečemo. Po likanju z roko pogladimo valove in oblačilo takoj obesimo.

Svila

Redno jo likamo, da ohranimo značilen sijaj. Likalno ploščo pregrnemo z belo bombažno tkanino. Svilo likamo z notranje (matirane) strani, prek likalne krpe in pri nizki temperaturi.

svila

Likalnika ne zadržujemo predolgo na enem mestu. Svilo likamo rahlo vlažno, je ne stiskamo in ne ožemamo.

Vezenine in čipke

Vezene in čipkaste okraske zaščitimo pred likalnikom z likalno krpo. Če smo jih slučajno preveč stisnili, jih poškropimo z vodo, da se niti sprostijo in nabreknejo.

cipka

Vezene in čipkaste izdelke vedno likamo z zadnje strani, prek likalne krpe, pri nizki temperaturi, s polaganjem likalnika.

Viskoza

Regenerirano tekstilno vlakno, izdelano iz lesne pulpe. Oblačila so mehka, gladka in lepo padajo. Viskozo likamo, ko je še vlažna ali jo dodatno navlažimo.

viskoza 1

Likamo prek krpe, da se ne sveti, s hitrimi potezami in brez uporabe pare.

Volna in volnene mešanice

Oblačila likamo z notranje strani in pri nizki temperaturi, vedno s paro, drugače lahko poškodujemo vlakna.

volna 2

Veljajo enaki nasveti kot pri kašmirju.

Avtorica: Dušica Breskvar

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju