Kako (ne)varne so pametne igrače?

23. november 2021

Otrok in družina
Kako (ne)varne so pametne igrače?

Če boste otroke obdarovali z igračami, ki omogočajo povezavo s spletom, se prepričajte, da so varne. Pametne oziroma povezane igrače so naprave z videzom tradicionalnih otroških igrač, ki pa lahko komunicirajo z okoljem prek internetne povezave, tehnologije bluetooth, mobilne aplikacije ali na druge načine.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Čeprav so pametne igrače zabavne in včasih celo izobraževalne, ne smemo pozabiti, da so to še vedno orodja, ki zbirajo, obdelujejo in prenašajo osebne podatke, zato lahko pomenijo tveganje z vidika varstva zasebnosti in osebnih podatkov.

Mnogi proizvajalci kibernetski varnosti ne namenjajo nobene pozornosti. Eden od razlogov je tudi neustrezna zakonodaja, ki prepočasi sledi tehnološkemu razvoju in se pri varnosti še vedno osredotoča izključno na fizično varnost igrač.

Podobno ugotavljajo številne druge potrošniške organizacije, ki so testirale pametne igrače. Z vdorom v pametno igračo lahko vašega otroka nadzira popolni tujec. V nekatere je mogoče vdreti z minimalnim "hekerskim" znanjem, nekatere pa so popolnoma nezaščitene in se z njimi lahko poveže vsak, ki ima mobilni telefon, saj povezava ni zaščitena niti z geslom.

Norveška potrošniška organizacija Forbrukerrådet je pred leti preverila nekaj modelov otrokom namenjenih pametnih ur in igrač ter ugotovila, da pomenijo precejšnje varnostno tveganje.

Pametne igrače spodbujajo tudi k posredovanju različnih osebnih podatkov, ki se shranjujejo na pogosto slabo zavarovanih strežnikih proizvajalcev. Če igrača omogoča prenos slik, zvočnih posnetkov ali videa, ob vdoru na strežnike proizvajalca vsebina konča v rokah t. i. spletnih kriminalcev. 

Tovrstne varnostne ranljivosti sicer niso le značilnost pametnih igrač, temveč vseh povezanih oziroma pametnih naprav.

Če smo v preteklosti potrošniške organizacije izpostavljale varnostni vidik igrač predvsem v luči drobnih delcev, trdnosti, magnetov, vsebnosti kemikalij ipd., v zadnjem času pozivamo predvsem, da se zagotovi tudi ustrezna kibernetska varnost pametnih igrač.

Ta mora zagotavljati, da ob povezavi s spletom ali z okolico ne sme biti kršena zasebnost otrok in drugih članov družine. Proizvajalci in razvijalci aplikacij bi morali poskrbeti za vgrajeno in privzeto varstvo osebnih podatkov, zlasti z zagotavljanjem varnostnih posodobitev v celotni življenjski dobi igrače, močno avtentikacijo (gesla) in s šifriranjem podatkov med prenašanjem na strežnike.

Čeprav povprečen potrošnik težko ugotovi, ali je določena pametna igrača varna, so lahko v pomoč naslednji nasveti pred nakupom in po njem.

Pred nakupom

Pozorno preberite opis povezane igrače v trgovini ali na spletu

Ugotovite, kaj igrača v resnici počne in kako jo bo otrok uporabljal.

Preverite, katero tehnologijo uporablja

Ali uporablja brezžično omrežje ali povezavo bluetooth in, kar je še pomembneje: ali je ta res nujna za uporabo igrače?

Ali obstaja mobilna aplikacija?

Če za igračo obstaja mobilna aplikacija, preverite, kaj konkretno ta aplikacija počne in ali proizvajalec posebej izpostavlja varnostne nastavitve, kot so uporabniška imena in gesla.

Na spletu poiščite morebitne izkušnje uporabnikov

V spletni iskalnik vpišite ime igrače in preverite, ali so bili izpostavljeni pomisleki o njeni varnosti ali o tem, kako varuje zasebnost otrok in njihovih osebnih podatkov.

Preverite tudi, ali so bile morda pri istem proizvajalcu v preteklosti že zaznane kršitve zasebnosti ali primeri uhajanja osebnih podatkov uporabnikov njegovih izdelkov.

Razmislite, ali je povezana igrača prava izbira

Otrokom ni treba odreči zabave, vendar vseeno premislite, ali se ni morda bolje izogniti spletnim nevarnostim, dokler niso nekoliko starejši.

Po nakupu

Vnesite le minimalno količino osebnih podatkov

Pri zagonu igrače vnesite le minimalno količino osebnih podatkov, ki je potrebna za vzpostavitev uporabniškega računa za vašega otroka. To pomeni, da v primeru vdora pride do kraje minimalne količine podatkov.

Preberite pravila in pogoje poslovanja

Preberite pravila in pogoje poslovanja podjetja ter pravilnike o zasebnosti, čeprav je to dolgočasno.

Bodite pozorni predvsem na določbe o hrambi vaših podatkov in kdo ima pravico dostopa do njih. Kaj se zgodi v primeru kibernetskega napada na podjetje? Vas bodo obvestili, če bodo pri igrači odkrili ranljivosti?

Poiščite vse varnostne funkcije, ki so na voljo (običajno v nastavitvah).

Izberite močna gesla, torej takšna, ki vsebujejo male in velike črke, številke in posebne znake. Redno preverjajte in prenašajte vse razpoložljive varnostne posodobitve.

Bodite pozorni na otrokovo igro

Bodite pozorni na svojega otroka, ko se igra, še posebej, če lahko pošilja ali prejema sporočila. Ko se otrok ne igra z igračo, se prepričajte, da je izklopljena.

Robotizacija otroštva?

Trg igrač, povezanih z internetom, je v porastu. Roboti se ne uporabljajo le za izvajanje ponavljajočih se ali potencialno nevarnih nalog v industriji. V zadnjih letih so vstopili v naše vsakdanje življenje.

V primerjavi z navadnimi otroškimi igračami so "roboti" opremljeni z osebnostmi, ki jih poganja umetna inteligenca, kar jim omogoča interakcijo z otroki na načine, ki prej preprosto niso bili mogoči.

Otroka lahko prepoznajo, na njegova vprašanja odgovarjajo smiselno in celo oponašajo čustva in empatijo. Z drugimi besedami, robotske igrače niso zasnovane le kot še ena igrača v zbirki vašega otroka, oblikovane so kot njegov prijatelj, spremljevalec in počasi brišejo meje med stroji in živimi bitji.

kako ne-varne so pametne igrace3

Če vedno več vemo o (ne)varnostih tovrstnih igrač, pa razmeroma malo vemo o posledicah otrokove interakcije z njimi. Torej, kako ti odnosi vplivajo na duševni razvoj in družbeno vedenje otroka?

Možno je, da pomenijo tako priložnost kot tveganje za kognitivni, socialno-čustveni in moralno-vedenjski razvoj. Roboti so lahko odličen pripomoček za učenje tujih jezikov, hkrati z učenjem v udobju lastnega doma otrok ni pod pritiskom okolja in vrstnikov, ki so drugače prisotni v učilnici.

Obstajajo tudi dokazi o koristih interakcije otrok–robot za otroke z razvojnimi težavami, na primer avtizmom ali učnimi težavami, katerim medosebna interakcija z vrstniki pomeni posebne izzive in pritiske.

Spletno prilagajanje izobraževanja otrok z algoritmi filtriranja pa lahko poveča tudi tveganje "izobraževalnih mehurčkov", kjer otroci prejemajo le informacije, ki ustrezajo njihovemu že obstoječemu znanju in zanimanju, podobno kot interakcija odraslih na družabnih omrežjih.

Če vedno več vemo o (ne)varnostih tovrstnih igrač, pa razmeroma malo vemo o posledicah otrokove interakcije z njimi.

Avtorja: Jasmina Bevc Bahar, Matjaž Jakin

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju