Kako (ne)varčen je vaš hladilnik?

6. april 2022

Bela tehnika Energija Trajnostna potrošnja
Kako (ne)varčen je vaš hladilnik?

Zaradi visokih zneskov na položnicah za energijo marsikdo išče odgovor na vprašanje, kako in kje prihraniti kakšen evro. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako zmanjšati mesečni strošek za elektriko, ki jo porabi hladilnik.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Hladilnik je v gospodinjstvu nepogrešljiv, hkrati pa je eden večjih porabnikov električne energije, saj je ves čas priključen na omrežje. Najnovejši modeli z uporabno prostornino okrog 200 litrov, na primer, porabijo od 110 do 140 kWh na leto, po velikosti primerljivi kombinirani hladilniki z zamrzovalnikom (običajno je ta spodaj) pa od 220 do 280 kWh na leto.

Deset in več let starejši so precej bolj potratni. Če imate takšnega doma, ga uporabljajte, dokler deluje, ko ga bo treba nadomestiti, pa izberite energijsko čim bolj varčnega, torej takšnega, ki spada v čim višji energijski razred (ta je označen na energijski nalepki). Zanj bo sicer treba odšteti nekaj evrov več, a se višja začetna naložba v njegovi življenjski dobi izplača – letni prihranek za povprečno gospodinjstvo je okrog 30 evrov.

Koliko električne energije bo aparat v resnici porabil, pa je v veliki meri odvisno tudi od tega, kako in koliko ga uporabljate. S pravilno uporabo in vzdrževanjem bo namreč porabil manj.

1. Ne premajhen ne prevelik

Kupite tako velik hladilnik, kot ga potrebujete. Za dve osebi običajno zadostuje takšen s prostornino od 100 do 150 litrov, medtem ko štiričlanska družina potrebuje od 200- do 250-litrskega.

hladilnik-varcnost-2

Živila v hladilniku akumulirajo hlad in tako pripomorejo k vzdrževanju ustrezne temperature. Za optimalno delovanje aparata je idealno, da je ravno prav poln – torej ne preveč napolnjen in ne preveč prazen.

2. Stran od virov toplote

Prostor, kjer bo stal hladilnik, naj bo primerno oddaljen od virov toplote. Zraven pečice, pomivalnega stroja ali radiatorja torej ni najbolj primerno mesto. Prav tako ni primerno mesto, na katerega skozi okno sije sonce.

hladilnik-varcnost-3

Če imate tudi zamrzovalno skrinjo ali omaro, jo je najbolje postaviti v klet (ali garažo oziroma drug neogrevan prostor). In ne pozabite: na zadnji strani hladilnika naj bo dovolj prostora za neovirano kroženje zraka.

Preden hrano postavite v hladilnik, naj se ohladi. Juhe in enolončnice naj bodo v zaprtih posodah, drugače bo iz njih izhajala vlaga, ki lahko preobremeni kompresor hladilnika.

3. Razporeditev živil

Na porabo električne energije vpliva tudi razporeditev živil v hladilniku. Najhladneje je v spodnjem delu, najvišja in najbolj nestalna temperatura pa na vratih.

hladilnik-3

  • Spodnja polica, kjer je temperatura najnižja, je zato primerna za bolj občutljiva živila, kot so ribe, surovo meso in jajca, police na sredini pa za mleko in mlečne izdelke.
  • Na zgornje police, kjer je temperatura stabilna, a nekoliko višja, postavite manj občutljiva živila in hrano, ki jo nameravate hitro pojesti, na primer ostanke kuhanih obrokov.
  • Na vratih hranite manj občutljiva živila z daljšim rokom trajanja (marmelade, omake, sokovi in drugih napitki). Sadje in zelenjavo shranjujte v za to namenjenih predalih.

S pravilno razporeditvijo živil lahko v hladilniku nastavite višjo temperaturo in prihranite do 10 odstotkov električne energije.

Zamrznjen kos mesa ali drugega živila odtajajte v hladilniku – zrak v njem se bo dodatno hladil, zato bo aparat deloval ob manjši obremenitvi.

4. Temperatura delovanja

Optimalni temperaturni razpon, v katerem deluje hladilnik, je od 2,5 do 4,5 stopinje Celzija. Če v njem shranjena živila dovoljujejo, je lahko temperatura še višja. V zamrzovalniku je temperatura običajno 17 ali 18 stopinj Celzija pod lediščem.

hladilnik-varcnost-4

Vsekakor je treba pri nastavljanju termostata upoštevati navodila proizvajalca. Z delovanjem aparata v optimalnem območju so lahko prihranki pri porabi energije tudi do 25-odstotni.

5. Redno čiščenje

Na zadnji strani hladilnika je kondenzator, ki skrbi za oddajo toplote iz hladilnika. Ta del je obrnjen proti steni in težko dostopen, zato nanj pri čiščenju običajno pozabimo. Pa ne bi smeli, kajti sčasoma se začne na zadnji cevi kondenzatorja nalagati prah, ki zmanjšuje učinkovitost delovanja aparata in povečuje rabo energije.

hladilnik-1

Vsaj enkrat na leto je priporočljivo kondenzator očistiti s sesalnikom in mokro krpo. Redno pa je treba preverjati, ali se je v hladilniku oziroma njegovem zamrzovalnem delu nabral led (čeprav so sodobni hladilniki opremljeni s tako imenovano tehnologijo »no frost«, ki preprečuje nabiranje ivja in ledu.

En sam milimeter ledu namreč pomeni nekaj odstotkov večjo porabo električne energije.

Ali ste vedeli?

Najpogostejša razloga večje rabe energije in slabega hlajenja sta odprta vrata in slabo tesnjenje vrat hladilnika. Vrata čim prej zaprite, ko iz njega vzamete, kar potrebujete (sodobni hladilniki sicer na predolgo odprta vrata opozorijo z zvočnim signalom).

Tesnilo na vratih pa je treba redno čistiti, če je poškodovano, pa ga je treba čim prej zamenjati.

Besedilo: Barbara Primc

Clear-X-logo

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju