Kako deluje zastavljalnica? Obiskali smo zastavljalnici v Ljubljani in Litiji

24. november 2022

Krediti
Kako deluje zastavljalnica? Obiskali smo zastavljalnici v Ljubljani in Litiji

Zastavljalnice, ki jih pogosto vidimo v ameriških filmih, pri nas niso dobro poznane. Kaj pravzaprav je zastavljalnica, kako deluje in zakaj bi nek predmet sploh zastavili? Obiskali smo dve zastavljalnici, kjer lahko v zameno za svoje dragocenosti pridete do gotovine. Kakšna pa je cena?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kaj je zastavljalnica?

Zastavljalnica ali "pawn shop" po angleško je podjetje, ki vam za vaše dragocenosti ponudi določen znesek denarja, ki pa je nižji od njihove tržne oziroma odkupne vrednosti. Praviloma gre za 70 odstotkov, pri elektronski opremi lahko tudi manj.

V zastavljalnici prinesene predmete pregledajo, po potrebi testirajo (ali gre za zlato, koliko karatno je) in brezplačno ocenijo njihovo vrednost. Izplačajo vam določen delež te vrednosti (načeloma 70 odstotkov), zastavljeni predmet pa vas čaka praviloma 15 ali 30 dni.

Seveda ga nazaj ne boste dobili za enak znesek, računajte na dodatnih deset odstotkov zastavne vrednosti za posamezno časovno obdobje. Dlje ko boste čakali z vračilom, večji znesek boste morali odšteti.

Primer: zlata verižica, ki jo zastavite za sto evrov

Če denarja ne vrnete in verižico pustite v zastavljalnici, bi bilo bolje, da bi jo prodali in dobili 140 evrov. Zastavljena verižica vas čaka dogovorjeni čas, recimo 15 dni, v tem času ne bo prodana nikomur drugemu. V 15 dneh jo lahko odkupite za glavnico, ki ste jo prejeli (100 evrov) in deset odstotkov zastavne vrednosti (10 evrov), torej za 110 evrov.

Če denarja nimate, se lahko dogovorite za podaljšanje, a po enem mesecu lahko verižico dobite nazaj za 120 evrov, po dveh mesecih pa za 140. V primerjavi s klasično izposojo denarja v obliki kredita gre tukaj za velike in hitro naraščajoče stroške.

V primeru zastave predmetov večje vrednosti lahko to pomeni tudi tisoč ali več evrov, saj vsako časovno obdobje zahteva dodatnih deset odstotkov.

Kaj sprejemajo zastavljalnice?

Načeloma vse premične predmete, z nekaj izjemami. Najbolj pogosto sprejemajo zlato, (prestižne) ure, umetnine, tehnično opremo, tudi avtomobile, plovila in stroje. Vseeno vsega ne morete zastaviti, tako na primer ni zanimanja za staro pohištvo.

Pred obiskom zastavljalnice je smiselno preveriti, ali določen predmet sploh lahko zastavite.

Pri predmetih večje vrednosti in pri tehničnih izdelkih je priporočljivo imeti račun, garancijo ali ustrezen certifikat. Tudi ocena vrednosti bo v takem primeru praviloma višja. Za predmete, ki so brez papirjev, pravijo, da so "goli". Zastavite lahko le predmete, ki so v vaši lasti.

Ali zastavljalnice predmete tudi odkupijo?

Da, obe zastavljalnici, ki smo ju obiskali, predmete tudi odkupujeta. Kot rečeno, če nimate želje ali namena zastavljenega predmeta dobiti nazaj, je prodaja bolj smiselna. Svetujemo, da predmet poskusite prodati tudi kje drugje – verjetno bo trajalo dlje, a morda bo cena višja. Kot so nam povedali v Zastavljalnici Litija, stranke predmete večinoma zastavijo in jih nato pridejo iskat.

Predmeti, ki so v zastavljalnici naprodaj

V zastavljalnici lahko predmete tudi kupite. Naprodaj so predmeti, ki jih je zastavljalnica odkupila, in tisti, ki jih zastavljavci niso prišli iskat in za njih niso podaljšali rezervacije. Niso pa naprodaj aktivno zastavljeni predmeti.

Kdaj – če sploh – v zastavljalnico?

Denar, ki ga dobite za zastavljeni predmet, je neke vrste premostitveni kredit. Če torej takoj potrebujete gotovino, a svojih dragocenosti ne želite prodati, jih lahko zastavite. Seveda so na voljo še druge, bolj klasične oblike, kot sta limit ali kredit.

Namesto obresti in stroškov odobritve kredita boste zastavljalnici plačali stroške t. i. hrambe. Za vračilo denarja imate bistveno manj časa kot pri kreditu. Z banko, ki je bolj strogo regulirana, se lahko dogovorite za odplačilo kredita v daljšem časovnem obdobju in v več manjših zneskih.

Pri zastavljalnici je treba celotno glavnico in strošek hrambe vrniti naenkrat, časa je malo, zneski pa hitro naraščajo.

Naša izkušnja z zastavljalnicama

Obiskali smo Zastavljalnico Litija in Zastavljalnico Ljubljana, obe ponujata tudi odkup premičnin. V obe smo kot skriti kupci oziroma skriti zastavljavci odnesli nabor istega nakita in v obeh so bili pripravljeni vzeti le tri kose, ne vseh.

Nakit, ki ni izdelan iz zlata, jih ni zanimal. Kamni so bili brez vrednosti, estetski vidik vsaj pri naših predmetih ni igral prav nobene vloge. Verjetno bi bilo drugače, če bi imeli kak dizajnerski kos. Pri običajnem nakitu, ne glede na to, kako lep se vam zdi, štejejo le teža in čistost zlata – večkaratno zlato ima višjo ceno.

Obe zastavljalnici ponujata 70 odstotkov odkupne vrednosti za zlato, v Litiji za tehnično blago 60 odstotkov. Tako pri zastavi kot odkupu se podpiše pogodba. V Litiji so nam povedali, da gre v obeh primerih za prodajno pogodbo, le da se pri zastavi zavežejo, da vas bo predmet čakal pri njih en mesec, z možnostjo podaljšanja.

V Zastavljalnici Ljubljana so bili z informacijami zelo skopi, izvedeli smo le, da je "vse črno na belem". Pogodbo pozorno preberite in jo podpišite le, če jo v celoti razumete in se strinjate s pogoji.

kako deluje zastavljalnica3

Obe zastavljalnici sta nam za tri kose nakita natehtali enako gramaturo in skoraj enako odkupno ceno, ki je načeloma enaka ali zelo podobna tisti, ki jo je na svojem spletnem mestu objavlja Zlatarna Celje. Znesek v primeru zastave je 70 odstotkov odkupne cene.

Razlika med zastavljalnicama je v osnovnem obdobju zastave. V Ljubljani boste deset odstotkov zastavne vrednosti plačali za 15 dni hrambe, v Litiji za 30 dni. To pomeni, da imate v Zastavljalnici Litija več časa, da zastavljeni predmet za dodatnih deset odstotkov odkupite nazaj.

Razliko smo zaznali tudi v odnosu do strank in vzdušju. Zastavljalnica Ljubljana je v samem centru glavnega mesta, je lepša in bolj urejena od litijske, a tudi bolj hladna in brezosebna. Uslužbenec je bil precej nekomunikativen, glede nakita nas je vprašal, ali vemo, če je vse zlato.

Nismo vedeli, zato smo bili tam, da ocenijo vrednost. Zlata ni testiral s kislinami, le z magnetom (žlahtne kovine nimajo magnetnega polja), po oznakah je ocenil, da gre za 14 karatov – enako kot v Litiji, kjer je uslužbenec opravil kislinske teste. V Litiji je zastavljalnica na obrobju že tako ne preveč živahnega mesta in na prvi pogled deluje kot starinarnica. Uslužbenec je bil prijazen, diskreten in si je za nas vzel čas.

Pred zastavo predmetov dobro premislite

Denar boste dobili na roke, a če vam v 15 ali 30 dneh ne bo uspelo zbrati glavnice plus deset odstotkov, boste morali prositi za podaljšanje, odkupna cena pa bo višja. V skrajnem primeru bo predmet ostal v zastavljalnici, ki ga bo lahko prodala po tržni ceni, medtem ko ste vi ob zastavi dobili le del njegove dejanske vrednosti.

Pred zastavo morate zato vedeti, kdaj in od kod bo prišel denar, ki bo omogočil, da zastavljeni predmet odkupite nazaj.

ZPS nasvet

  • Če zastavljenega predmeta nimate namena odkupiti, ga rajši prodajte. Pridobite več ponudb, ne le v zastavljalnici, in izberite tisto z najvišjo ceno.
  • Pogodbo pred podpisom pozorno preberite in jo podpišite le, če jo v celoti razumete in se strinjate s pogoji. Bodite pozorni, da nobena rubrika ne ostane neizpolnjena. Skrbno hranite svoj izvod pogodbe.
  • Dlje ko boste čakali, višja bo za vas odkupna cena zastavljenega predmeta.
  • Vsako zadolževanje je tvegano. Dobro premislite, kateri način pridobitve finančnih sredstev je za vas najbolj primeren in najbolj ugoden ter ali denar zares potrebujete.
  • Če se znajdete v spirali prezadolženosti in iščete načine, kako bi (spet) prišli do denarja, se ustavite in dobro preučite svoj položaj. Začaran krog morate prekiniti in prenehati izposojanje denarja za kritje tekočih stroškov.

Avtorica: Alina Meško

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju