Kaj se bolj splača? Samostojno beljenje ali najem strokovnjaka?

6. julij 2023

Pohištvo in notranja oprema
Kaj se bolj splača? Samostojno beljenje ali najem strokovnjaka?

Preprosta vzdrževalna dela v domačem gospodinjstvu, kot je beljenje sten, lahko opravimo sami ali pa delo naložimo profesionalcem. Običajno se odločamo na podlagi navade ali dosedanjih izkušenj, a premisliti se splača tudi o drugi možnosti. Preigrali smo oba scenarija, da bi vam izbiro olajšali. Dodali smo še natančnejše korake beljenja, če tega še nikoli niste počeli.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

KAZALO

Zamislili smo si vzorčen primer, dnevno sobo v stanovanjskem bloku, velikosti 20 kvadratnih metrov (m2), ki ji želimo osvežiti notranji oplesk. Skupna površina sten in stropa tako znaša približno 60 m2.

V našem primeru smo pleskali z belo barvo. Če imate raje barvne stene, naj vam barvo zmešajo v trgovini oziroma mešalnici, dodaten strošek je odvisen od količine pigmenta v odtenku.

Kako pleskamo sami?

Postopek smo razdelili na manjše korake, po želji lahko kakšnega tudi prilagodite.

Premično pohištvo

 • odmaknemo od sten, večje kose postavimo na sredino sobe (mimogrede, to boste morali pripraviti tudi v primeru najema mojstra). Odstranimo zavese, slike in drugo opremo.
 • Pohištvo prekrijemo z večjim kosom folije. Preostala tla zaščitimo s folijo, na občutljive talne površine dodatno položimo karton. Odlična zaščita je pleskarski karton, ki ne drsi in kapljice barve se na njem osušijo, da pohojene barve ne raznašamo okoli.

Okna, police, zaključne talne letve, radiatorji

Z lepilnim trakom in folijo oblepimo robove oken, polic, zaključnih talnih letev, radiatorjev. Okrasne pokrovčke sodobnih električnih vtičnic je mogoče sneti. Priročen izdelek je folija z lepilnim trakom na robu.

Stene in strop

 • Stene in strop prebrišemo z vlažno (ne mokro) krpo.
 • Površine premažemo z razredčeno emulzijo. Ta korak je močno priporočljiv, ker poenoti vpojnost sten in poveže podlago. Lahko delamo s širokim čopičem in kratkodlakim valjčkom.
 • Emulzija se hitro suši. Ko je na otip suha, lahko barvamo že po nekaj urah.

Valjčki in čopiči

Okoli vogalov, robov in ovir barvamo s čopičem, površine pa z velikim valjčkom. Če imamo pri delu pomoč, lahko to počnemo hkrati. Za belo barvo in za grobo teksturo je primeren dolgodlaki valjček, za pigmenitrane barve pa kratkodlaki.

Za radiatorji se najbolj obnese mali valjček. Izbor valjčkov je zelo raznolik, priporočamo, da ste pri nakupu izbirčni, napačna izbira oteži delo. Pri čopičih pa ni težav, izbirate lahko tudi cenejše modele.

Za strop uporabite podaljšek ročaja valjčka ali ročaj stare metle, za delo s čopičem zadošča stabilen stol.

Priprava barve in barvanje

 • Barvo pred začetkom zmešamo skladno z navodili, običajno dodamo 10 odstotkov vode. Za to potrebujemo dodatno posodo, v katero prelijemo del barve. Najbolje je mešati z golimi rokami, da se znebimo najmanjših grudic. Brez skrbi, barva ni strupena za kožo. Seveda velja previdnost, če imamo težave z alergijami. Za mešanje z mešalnim nastavkom potrebujemo tudi vrtalnik.
 • Valjček delno potopimo v barvo in jo na mrežici razporedimo, da ne kaplja. Odcejalna mrežica, ki jo obesimo na rob vedra s pripravljeno barvo, je boljše orodje kot namenska plastična koritca. Po steni potegnemo enkrat do dvakrat, če bomo s potegi pretiravali, nam lahko namočena stara barva začne odstopati. Bolje je počakati, da se nanos posuši, preden popravljamo.
 • Po barvanju dobro izperemo orodje in prazne posode.
 • Vedno predvidevamo vsaj dva nanosa. Potrpežljivost je tukaj najpomembnejša. Šele ko se prvi nanos posuši, bomo videli njegov učinek. Če barva odlično pokriva, nas čaka le še malo popravkov, sicer pa premažemo celotno površino še enkrat, v smeri pravokotno na prejšnji premaz.
 • Zadnji korak je odstranjevanje zaščitnih folij in razmeščanje pohištva.

Ponudbe izvajalcev - presenetljivo velik odziv

Iskanja ponudnikov smo se lotiti kot običajni potrošniki in za to uporabili svetovni splet. Poklicali smo nekaj ponudnikov, ki svoje storitve oglašujejo samostojno, uporabili pa smo tudi dva portala za pridobivanje ponudb: primerjam.si in mojmojster.net.

Odziv je bil – glede na razmeroma majhno površino za beljenje – presenetljivo velik. Iz mojmojster.net so nam posredovali kontakte zainteresiranih izvajalcev, primerjam.si pa tudi konkretne ponudbe z oceno stroškov. Kar nekaj mojstrov nas je v prihodnjih dneh poklicalo po telefonu, ki smo ga pustili v obrazcu za povpraševanje. 

Razpon cen je bil precejšen

Nekaj ponudb smo dobili za okrog 200 evrov, segale pa so vse do 380 evrov. Eden od mojstrov nas je poklical in povedal, da danes dela v naši bližini in nam zato lahko da še posebej ugodno ponudbo – 300 evrov.

Ugotovitev: ni vse ugodno, kar se kot tako oglašuje.

Sam svoj mojster - beljenje sten opravimo sami

Pristop je seveda cenejši, če (si) svojega dela ne (za)računamo, a stroške bomo imeli tudi, če se beljenja lotimo sami. Končni znesek je odvisen od pripomočkov, ki jih potrebujemo. Na pozabimo še na stroške za gorivo, če trgovina ni ravno na naši dnevni poti.

Doma nimam ničesar

115 evrov za komplet s klasično belo barvo in 145 evrov za komplet z bolj prekrivno bravo

Kupili smo belo barvo, emulzijo za boljši nanos barve, vedro za mešanje, mrežico za odcejanje, veliki in mali valjček, dva ročaja za valjčke in eno teleskopsko palico dolžine do tri metre, manjši in večji čopič, 2 koluta zaščitnega traku, tri zaščitne folije po 20 m2 (s kartonskim papirjem v roli bi prihranili nekaj evrov) in zaščitno obleko.

Cene kompletov, če doma nimamo ničesar

Poleg posameznih pripomočkov ponujajo trgovine tudi najrazličnejše komplete, ki vsebujejo vse od veder, mrežic, čopičev, valjčkov in zaščitnih folij. Cene se gibajo od deset do 30 evrov, odvisno od vsebine.

Preverite, kaj je v kompletu. Ali res potrebujete, na primer, dva velika valjčka? Za našo vzorčno sobo pač ne.

Za okrog deset evrov dobite tudi zaščitne folije z zadrgo za vrata, ki omogoča odpiranje in prehod. Uporabna je kombinacija samolepilnega traku in zaščitne folije različnih širin. Cena je le okrog sedem evrov, z eno potezo pa nalepite zaščitni trak in namestite zaščitno folijo, kar je sicer zamudno opravilo. 

Pripomoček Razpon cen v evrih
Klasična bela barva 25–30
Bolj prekrivna bela barva 45–70
Emulzija 5–15
Mrežica za odcejanje 1,5–3,5
Valjček velik 10–15
Valjček majhen 3–5
Ročaj za valjček 3–5,5
Teleskopska palica za valjček (odvisno od dolžine) 3–23
Čopiči (odvisno od širine) 2–10
Trak cca 50 m (odvisno od širine) 1,5–6
Folija 20 m² (odvisno od debeline) 1,5–12 
Rola papirja 20 x 1 m 8–11
Zaščitna obleka 6–7,5
Vedro 4–7

Doma imam vse pripomočke za beljenje

55 evrov za komplet s klasično belo barvo in 90 evrov za komplet z bolj prekrivno bravo

Kupili smo barvo, emulzijo, tri zaščitne folije in dva koluta zaščitnega traku (namesto zaščitne obleke smo uporabili stara oblačila).

Postrežba v trgovinah je zadovoljiva

Cene posameznih izdelkov se med trgovinami nekoliko razlikujejo, a ko seštejemo celotno košarico, večjih razlik ni. Postrežba je bila povsod zadovoljiva, največ informacij smo dobili v Mavrici, najbolj skromno in najmanj zavzeto so nas postregli v Obiju. A če veste, kaj potrebujete, izberite najbližjo trgovino za domače mojstre.

Kaj torej izbrati?

Na odločitev, kdo bo belil, ne vplivajo le stroški. Pomembno je tudi, koliko časa imate na voljo, ter ali ste ga pripravljeni nameniti temu opravilu. Ne potrebujete osnovnega znanja, le nekaj pripravljenosti na učenje. In ne pozabite, če boste belili sami: z dobro voljo in potrpljenjem bo delo lažje. 

1. Porabljen čas 

Časovno boste – razen zares izkušeni – na boljšem tisti, ki se boste odločili za najem strokovnjaka, ki prostor velikosti 20 m2 pobeli v nekaj urah. Nekaj časa vam bo vzela priprava prostora, zaščito opravijo izvajalci. Upoštevajte, da boste nekaj časa porabili tudi za oddajo povpraševanj in izbiro najboljše ponudbe.

Po drugi strani pa je delo, ki ga opravimo v svojem domu, za marsikoga neprecenljivo. Če se odločite za lastno izvedbo, vam bo največ časa vzela priprava prostora na beljenje, predvsem zaščita s trakovi ob vseh robovih, oknih in vratih. Na koncu pa seveda še pospravljanje.

2. Porabljen denar 

Naša primerjava je pričakovano pokazala, da je beljenje v lastni izvedbi ugodnejše. Strošek in prihranek je odvisen predvsem od tega, koliko pripomočkov že imate doma od prejšnjih delovnih akcij: čopiči, valjčki oziroma "mački", vedro, zaščitna oblačila in drugo.

Na višino stroška vpliva tudi kakovost barve oziroma povedano drugače – umazanost sten v stanovanju. Cenejše barve so manj prekrivne in so ustrezna rešitev za manj umazane površine. V primeru zelo umazanih sten, kadilskega stanovanja ali prekrivanja barvnih sten, je smiselno izbrati bolj prekrivne barve, ki so seveda dražje, potrebnih pa bo več nanosov.

3. Porabljeni živci 

Na odločitev na koncu vpliva tudi vaše veselje do ročnega dela, znanje oziroma pripravljenost za učenje pleskarskih spretnosti. Za povprečnega domačega mojstra beljenje stanovanja ni zahteven podvig, a vseeno zahteva nekaj priprave in znanja ter skoraj zagotovo tudi manjših popravkov, če vam v prvo ne bo uspelo, kot ste si zamislili.

Če imate dovolj prostega časa, to ni težava, še posebej, če se projekta lotite z veseljem. Če pa ste že sicer v časovni stiski z vsakdanjim delom in opravili, je morda najem strokovnjakov boljša izbira.

ZPS nasvet

 • Pridobite več ponudb različnih izvajalcev, saj so razlike lahko tudi do sto odstotkov.
 • Prekrivnost barve izberite glede na umazanost sten. 
 • Za boljši oprijem barve stene najprej premažite z emulzijo.
 • Orodje po uporabi vedno operite, da ga boste lahko ponovno uporabili.

Avtorja: Alina Meško in Črt Breskvar

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju