Kaj ne spada v mikrovalovno pečico

4. januar 2022

Mali kuhinjski aparati, posoda, pribor
Kaj ne spada v mikrovalovno pečico

Na ZPS smo pravkar testirali mikrovalovne pečice in preverili katere so najboljše na trgu. Kako pa jih je najbolje uporabljati? Za vas smo pripravili 10 nasvetov kaj res ne spada v mikrovalovno pečico. Uporabljajte jo pametno, pa vam bo služila dobro in dlje kot sicer.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Mikrovalovne pečice učinkovito segrevajo živila in pri tem ne škodujejo živilom nič bolj, kot če bi jih segrevali na kakšen drug, bolj klasičen način. Vendar imajo tudi mikrovalovi omejitve, zato je priporočljivo vedeti, kaj ne spada v mikrovalovno pečico.

1. Kuhanje jajc

Kuhanje surovih jajc v mikrovalovni pečici ni najboljša ideja. Med kuhanjem se v jajcu naredijo žepi vrele pare pod tlakom, ki je zelo nevarna. Če jajce raznese v pečici, bo vse notranje površine prekrila zelo lepljiva in smrdeča vroča zmes, katere čiščenje ne bo prav nič preprosto. Še bolj nevarno pa je, če jajce raznese pozneje, ko ga poskusimo pojesti. Pri tem si lahko močno opečemo roke ali usta.

egg-4903676 1920

Nasvet: najbolj varno bomo jajca skuhali na star, a preizkušen način – v vreli vodi na kuhalni plošči.

2. Svež čili

Segrevanje svežih čilijev ne bo vodilo do nevarne eksplozije, a izkušnja prav tako ne bo preveč prijetna. Pri segrevanju čilija v mikrovalovni pečici se sprošča večja količina kapsaicina, kemične spojine, zaradi katere je čili pekoč. Ko bomo pečico odprli, se bo koncentrirana para razširila po prostoru in neprijetno presenetila kuharja.

chili-499062 1920

Nasvet: svež čili toplotno obdelamo v klasični pečici, na žaru, v ponvi ali pa uporabimo surovega, odvisno od vrste jedi, ki ji ga želimo dodati. Če se svežega dotikamo z golimi rokami, si moramo temeljito izmiti kapsaicin z rok, drugače ga lahko po pomoti zanesemo v usta ali celo oči.

3. Listnata zelenjava

Kuhanje sveže blitve ali špinače v mikrovalovni pečici bi trajalo le nekaj trenutkov in bi pospešilo pripravo kosila, a to vseeno odsvetujemo. Listnata zelenjava vsebuje le malo vode in ta pod vplivom mikrovalov zelo hitro izpari. Posušeni listi začnejo ogleneti, povzročajo iskrenje in se na koncu vžgejo. Z malo sreče bomo le zasmradili kuhinjo, lahko pa tudi nepopravljivo poškodujemo mikrovalovno pečico ali povzročimo požar.

spinach-3708115 1920

Nasvet: listnato zelenjavo dušimo v loncu v pari ali v vreli vodi, lahko jo tudi opečemo v ponvi na kuhalni plošči. Če jo želimo na vsak način pripraviti v mikrovalovni pečici, moramo zelenjavo zapreti v varno posodo s pokrovom, dodati malo vode in jo dušiti v pari.

4. Riž

Pogrevanje riža pomeni drugačno tveganje. V skuhan riž se rada naseli bakterija Bacillus cereus, ki je odporna proti vročini in je med pogrevanjem ne uničimo. Ob zaužitju lahko povzroči lažjo zastrupitev z znaki bruhanja ali driske. Kuhanega riža zato ni priporočljivo shranjevati v hladilniku in pozneje pogrevati.

rice-2371061 1920

Nasvet: riž vedno postrežemo sveže skuhan. Če ne gre drugače, ostanke v roku ene ure ohladimo v hladilniku in porabimo v naslednjih 24 urah.

5. Paradižnikove omake

Ker so zelo goste, se tudi v njih med segrevanjem začnejo tvoriti mehurji vrele pare. Pogosto že med segrevanjem brizgajo po notranjosti pečice, lahko pa izbruhnejo tudi na krožniku in povzročijo opekline ali vsaj zoprne madeže.

tomato-soup-482403 1920

Nasvet: tovrstne omake segrevamo v ponvi z dodatkom malo vode, če so se v hladilniku zgostile. Lahko jih pogrejemo tudi v mikrovalovni pečici, pri čemer nastavimo manjšo moč mikrovalov in daljši čas segrevanja, vmes večkrat pomešamo. Segrevamo jih v namenski posodi s pokrovom, ki ščiti notranjost pečice.

6. Voda

Čista voda ne vsebuje ničesar, kar bi razpršilo snop mikrovalov, zato se lahko lokalno segreje prek točke vretja, pri tem pa ne kaže običajnih znakov vrele tekočine. Če v tako vodo vržemo čajno vrečko ali žličko sladkorja, lahko sprožimo nepredvidljivo reakcijo in nas lahko opeče.

pan-1972258 1920

Nasvet: vodo segrevamo v čajniku ali električnem grelniku, ki je tudi hitrejši.

7. Papirnate vrečke

Navadne papirnate vrečke ne spadajo v mikrovalovno pečico. Med segrevanjem lahko oddajajo strupene hlape, lahko se celo vžgejo.

paprirnata-vrecka

Izjema so namenske vrečke za uporabo v mikrovalovni pečici, v katerih je na primer pokovka, ki pa morajo biti posebej označene.

8. Penjeni polistiren (stiropor)

Izolacijska embalaža, v kateri nam prinesejo že pripravljeno hrano, ni namenjena za uporabo v mikrovalovni pečici. Pri segrevanju se začne topiti in preoblikovati ter uniči živilo. Obstajajo izjeme, ki so posebej označene.

polistiren

Nasvet: hrano raje preložite v porcelanasto, stekleno ali drugo varno posodo, preden jo vstavimo v pečico.

9. Grelne blazinice z ovsom

Grelne blazinice, napolnjene z ovsom, so predvidene za uporabo v mikrovalovni pečici, vendar moramo res natančno upoštevati navodila.

grelna-blazina

Nasvet: pred uporabo očistimo notranjost pečice, drugače mastni madeži postanejo lokalne vroče točke, predolgo segrevanje pa lahko vžge vsebino blazinice.

10. Nič

Mogoče se sliši nenavadno, a prazne mikrovalovne pečice ne smemo prižigati. Mikrovalovi se bodo odbijali po notranjosti in tudi nazaj v izvor – magnetron. Ta se segreje in na koncu pokvari, v najbolj nesrečnem primeru celo povzroči požar.

mikrovalovna-pecica

Nasvet: če živilo predčasno vzamemo iz pečice, vedno izbrišimo preostali čas programa, da se pečica ne bi samodejno vklopila.

Avtor: Črt Breskvar

Test mikrovalovnih pečic
Preberite tudi

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju