Kaj je pomembnega za potrošnike v novem Zakonu o elektronskih komunikacijah?

7. februar 2023

Elektronske komunikacije Zakonodaja in postopki
Kaj je pomembnega za potrošnike v novem Zakonu o elektronskih komunikacijah?

Novembra lani je začel veljati dolgo pričakovani novi Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki so ga poslanci državnega zbora potrdili konec septembra. Gre za prenos evropskedirektive 2018/1972/EU,ki je bila sprejeta leta 2018, v slovenski pravni red, začetek priprave zakona zato sega že v leto 2019. Novi zakon prinaša nekaj sprememb tudi za potrošnike, za katere je zanimiv predvsem del od 183. člena dalje, ki govori o pravicah uporabnikov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Dolžnosti operaterjev pri obveščanju uporabnikov o vrsti in kakovosti storitev, ki jih ponuja 

Med drugim so bolje določene dolžnosti operaterja pri obveščanju uporabnikov o vrsti in kakovosti storitev, ki jih ponuja v svojem omrežju. Nedavna akcija, ko smo v okviru projekta Potrošnikov ZOOM preverjali sklepanje pogodb pri mobilnih operaterjih, je pokazala, da potrošniki pri tem ne dobijo skoraj nobenih informacij, zato je nova zakonska določba zelo pomembna za ustrezno raven informiranosti in posledično zaščite potrošnikov.

Daljše obdobje odstopa od pogodbe brez kakršnih koli dodatnih stroškov, če se potrošnik ne strinja s spremembami

Operater mora potrošnika o vsaki enostranski spremembi pogojev še vedno obvestiti najmanj 30 dni pred njeno uveljavitvijo, podaljšuje pa se obdobje, v katerem imajo potrošniki pravico odstopiti od pogodbe brez kakršnih koli dodatnih stroškov, če se s predlaganimi spremembami ne strinjajo.

Do zdaj je namreč veljalo, da morajo to storiti do uveljavitve spremembe, torej v roku največ 30 dni, po novem pa je ta rok podaljšan na 60 dni od prejema obvestila o spremembi pogojev.

Brez stroškov pri zamenjavi operaterja

Ob zamenjavi operaterja potrošniku po novem ne bodo več zaračunavali stroška prehoda, za katerega je bilo do zdaj treba plačati največ pet evrov. Operater bo lahko še vedno zaračunal administrativne stroške prekinitve naročniškega razmerja, razen v primeru, če bo potrošnik zamenjal operaterja po poteku vezave.

Kaj je novega zakon telekomunikacije4

Manjka natančnejša določitev pravil ob prekinitvi pogodbe

Glede na to, da je v Sloveniji večina pogodb sklenjena za nedoločen čas, v novem zakonu manjka natančnejša določitev pravil ob prekinitvi pogodbe. Pri tem ZEKom-2 namreč preveč slepo sledi evropski direktivi, ki tovrstnih pogodb sploh ne predvideva in govori samo o pogodbah za določen čas z možnostjo samodejnega podaljšanja.

Zaračunavanje uporabnine ali vračilo terminalske opreme

V zakonu ostaja določilo, da mora uporabnik plačati uporabnino v primeru, ko se odloči, da bo ob spremembi pogodbenih pogojev in prekinitvi naročniškega razmerja vrnil terminalsko opremo (npr. pametni telefon), ki ga je kupil po akcijski ceni.

Opozorila in mnenje ZPS

Na ZPS smo opozorili, da je omenjena določba v neskladju z direktivo, ki jo prenašamo v novi zakon, a naša pripomba ni bila upoštevana. Prav tako ostaja nejasno, katero ceno mora operater upoštevati, če potrošnik opremo obdrži.

Na ZPS menimo, da mora upoštevati subvencionirano ceno, a v zakonu to ni izrecno določeno. Prav tako ni bil upoštevan naš predlog, da zakon potrošniku omogoči obročno odplačevanje preostalega dela vrednosti terminalske opreme.

Avtorja: Marjan Kodelja in Boštjan Okorn

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju