Kaj je dobro vedeti pred nakupom klimatske naprave?

5. december 2022

Ogrevanje in hlajenje Energija
Kaj je dobro vedeti pred nakupom klimatske naprave?

Zbrali smo najpomembnejše informacije in nasvete, ki vam bodo olajšali pot do pravilne nakupne odločitve.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Sodobne klimatske naprave so vedno bolj učinkovite in dosegajo čedalje boljše izkoristke. Proizvajalci veliko pozornosti namenjajo izboljšanim načinom čiščenja zraka, z vsako novo generacijo narašča tudi število dodatnih funkcij, ki uporabniku zagotavljajo kar največ udobja. Marsikdo se zato ob pregledovanju pestre ponudbe znajde v zadregi. Kakšno oziroma katero klimatsko napravo izbrati?

Od klimatske naprave pričakujemo, da bo prostor učinkovito hladila, po potrebi ogrevala ter hkrati poskrbela za čist in ustrezno vlažen zrak v prostoru. To so osnovne funkcije, ki jih najdemo pri vseh modelih. A naprava s premajhno močjo ne bo mogla dovolj ohladiti prostora, premočna pa bo za delovanje porabila več električne energije in bo manj učinkovita. Pred nakupom je zato najprej treba ugotoviti, kako zmogljivo klimatsko napravo sploh potrebujemo.

Izbira moči klimatske naprave

Pri izbiri ustrezne moči klimatske naprave je treba upoštevati več dejavnikov.

Najpomembnejši so:

  • Velikost prostora oziroma njegovo prostornina – Na splošno velja, da za prostor običajne višine (2,5 metra), velik do 40 kvadratnih metrov, potrebujemo 2,5-kilovatno napravo, za večji prostor (do 55 kvadratnih metrov) pa 3,5-kilovatno. Poleg same velikosti je pomembno tudi število prostorov, ki jih nameravamo hladiti, ali so ločeni z vrati, bo treba en prostor bolj hladiti kot drugega ipd.
  • Lega stanovanja in toplotna izolacija stavbe – Prostor, v katerega večji del dneva sije sonce, potrebuje bolj zmogljivo napravo kot tisti na senčni strani. Enako velja, če živite v slabše izolirani stavbi in imate okna s slabšo toplotno izolativnostjo.
  • Število ljudi, ki se običajno zadržujejo v prostoru.
  • Število in moč naprav, ki v prostor oddajajo toplotno energijo.

Pomagate si lahko z izračunom

Pred nakupom lahko izračunate potrebno moč klimatske naprave s preprosto formulo, ki velja za prostore običajne višine (2,5 metra):

površina prostora (dolžina x širina) v m2 x 70 W  = W 
 + površina oken na sončni strani (dolžina x višina) v m2 x 30 W  = W
 + število oseb v prostoru x 100 W  = W
 + seštevek moči dodatnih izvorov toplote (aparati, naprave) v prostoru x 1 W  = W
   = potrebna moč klimatske naprave (1 kW = 1000 W)

Kazalniki energijske učinkovitosti klimatske naprave

Pri nakupu klimatske naprave bodite pozorni na podatka na energijski nalepki, ki kažeta, kako učinkovita je naprava pri hlajenju in ogrevanju. Čim višji sta vrednosti kazalnikov, tem nižji bo strošek hlajenja oziroma ogrevanja.

Klimatske naprave so opremljene še s staro energijsko nalepko. Novo dobijo predvidoma leta 2023.

clear-x banner web-final Desktop 970x250

Kazalnik SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio)

Ta kazalnik kaže sezonski izkoristek klimatske naprave pri hlajenju. Razlika med sezonskim hladilnim številom SEER 9,5 in 5,1, na primer, pomeni, da boljša naprava v enakih razmerah porabi skoraj dvakrat manj energije.

ZPS nasvet: Izbirajte med napravami, ki imajo sezonsko hladilno število (SEER) vsaj 6,1 (energijski razred A+).

Kazalnik SCOP (Seasonal Coefficient of Performance)

Ta kazalnik kaže sezonsko učinkovitost naprave pri ogrevanju. Sezonsko grelno število SCOP 5,9, na primer, pomeni, da bo klimatska naprava v ogrevalni sezoni iz 1 kW vnesene energije (elektrike) v povprečju ustvarila 5,9 kW toplote.

ZPS nasvet: Izbirajte med napravami, ki imajo sezonsko grelno število (SCOP) vsaj 4,6 (energijski razred A+).

Katere dodatne funkcije izbrati?

Številne dodatne funkcije, ki jih ponujajo sodobne klimatske naprave, bolj ali manj pomembno vplivajo na udobje. Vseh morda niti ne potrebujete, nekatere pa so dobrodošle.

Nastavitev in usmeritev zračnega toka

Ta funkcija preprečuje neprijetno pihanje hladnega zraka neposredno v ljudi. Dobro je, da ima klimatska naprava možnost različnih nastavitev jakosti in usmeritve zračnega toka.

(Brezžično) upravljanje na daljavo

Upravljanje na daljavo prek aplikacije za pametne mobilne naprave je za marsikoga zelo uporabno. Večino modelov je mogoče nadgraditi z wifi-vmesnikom. Naprava je v tem primeru povezana s spletom, zato je treba pomisliti tudi na varnost – klimatsko napravo je priporočljivo povezati v drugo omrežje kot računalnik, notesnik, pametni telefon ali tablico.

Tedenski časovnik

Funkcija omogoča nastavitev več različnih vzorcev hlajenja in/ali ogrevanja za vsak dan v tednu. Z njo lahko tudi omejite nastavljeno temperaturo, vklopite samodejni izklop naprave in zaklenete nastavitev delovanja.

skupinski-nakup-klime-postopek-Instagram-Post-Square

Samodejni ponovni vklop

V primeru izpada električne energije se klimatska naprava ob ponovni vzpostavitvi električnega toka samodejno vklopi na zadnje nastavljeno delovanje.

Sušenje oziroma razvlaževanje zraka

Dobrodošla funkcija, saj vemo, da je prevelika vlažnost v prostoru povezana z razvojem plesni in drugih škodljivih organizmov, kar povzroča zdravstvene težave in zmanjšuje udobje bivanja.

Samočiščenje

Zmanjšuje vlažnost v notranjosti naprave in tako preprečuje razvoj plesni v sami napravi. Notranji ventilator deluje tudi po izklopu klimatske naprave in izsuši vso vlago, ki se je nabrala na toplotnem izmenjevalniku, nato se samodejno izklopi.

Preprečevanje zamrzovanja

Dobrodošla funkcija, če imate klimatsko napravo nameščeno tam, kjer pozimi le občasno ogrevate (npr. v počitniški hišici). Ko se temperatura v prostoru spusti pod osem stopinj Celzija, se naprava zažene v načinu ogrevanja in prepreči zamrzovanje vodovodne napeljave ali morebitne okvare na električnih napravah, ki so občutljive na nizke temperature.

Samodiagnostika

Če klimatska naprava iz takšnega ali drugačnega razloga preneha delovati, se na zaslonu prikaže šifra napake. Nekatere napake lahko v skladu z navodili proizvajalca odpravite sami, sicer pa pokličite serviserja in mu sporočite šifro napake, da bo lahko s seboj prinesel ves potreben material za njeno odpravo.

Clear-X-logo-super-short

Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega članka predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju