Kaj je dobro vedeti o trgovalnih računih?

14. september 2022

Varčevanje
Kaj je dobro vedeti o trgovalnih računih?

Potem ko smo v prejšnji številki revije objavili članek o skladih ETF, tokrat predstavljamo trgovalne račune. Potrebujete jih za nakup delnic slovenskih podjetij, ki kotirajo na Ljubljanski borzi, ali če delnice že imate in iščete najugodnejšega ponudnika trgovalnega računa. Preverili smo nadomestila in odgovorili na najpogostejša vprašanja.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Zakaj potrebujem trgovalni račun?

Trgovalni računi so nadomestili prej brezplačne registrske račune, namenjeni pa so upravljanju vrednostnih papirjev: denar imate na bančnem računu, vrednostne papirje pa na trgovalnem. Potrebujete ga, če želite kupovati in prodajati delnice slovenskih podjetij, ki kotirajo na Ljubljanjski borzi, ali če jih želite le imeti v lasti.

Kje lahko odprem trgovalni račun?

Za upravljanje slovenskih vrednostnih papirjev morate odpreti trgovalni račun pri enem od petih ponudnikov (štiri banke in borznoposredniška hiša):

 • BKS Bank,
 • Ilirika,
 • NLB,
 • Nova KBM,
 • SKB.

Za upravljanje tujih vrednostnih papirjev lahko trgovalni račun odprete tudi drugje. Priljubljeni so predvsem spletni ponudniki. Trgovalni račun potrebujete tudi za sklade ETF, saj trgovanje z njimi poteka na borzi.

Katere stroške moram plačati?

Za lastništvo vrednostnih papirjev nadomestila zaračunavata:

 • ponudnik trgovalnega računa,
 • Centralna klirinško depotna družba (KDD).

Pri nakupu in prodaji vrednostnih papirjev pa še:

 • Ljubljanska borza (LJSE).

Nadomestila pri lastništvu delnic:

 • odpiranje trgovalnega računa (zaračuna le KDD),
 • vodenje računa,
 • vzdrževanje stanj lastniških vrednostnih papirjev (delnice),
 • premljanje in izvajanje korporacijskih dejanj,
 • izplačilo dividend, če jih podjetje, katerega delnice imate v lasti, izplačuje.

Nadomestilo za nakup ali prodajo delnic plačate ponudniku trgovalnega računa za posredovanje, KDD in Ljubljanski borzi.

Druga nadomestila:

 • prenos vrednostnih papirjev na drugega člana KDD – k drugemu ponudniku trgovalnega računa,
 • prenos vrednostnih papirjev v dobro računa za opustitev – neobremenjene vrednostne papirje, ki jih iz kakršnega koli razloga ne želite več imeti (npr. stroški vzdrževanja presegajo njihovo vrednost), lahko nepreklicno in trajno opustite,
 • zapiranje trgovalnega računa.

Višino nadomestil si oglejte v preglednici. Nadomestila KDD in LJSE so enaka za vse, stroški trgovalnih računov se med ponudniki razlikujejo. Vsa nadomestila vam bo zaračunal ponudnik trgovalnega računa, ki mu poravnate celoten znesek.

Kakšni so letni stroški lastništva delnic?

Kot je razvidno iz preglednice, so stroški odvisni od vrednosti vašega portfelja in načina poslovanja. Izračunali smo letni strošek za delnice v vrednosti 5000 evrov, upoštevali smo ugodnejši način poslovanja (elektronski, za komitente banke).

Najugodnejša je SKB z 11,88 evra, sledijo NLB z 21,48 evra, BKS z 22,8 evra, Ilirika s 23,7 evra in Nova KBM z 41,02 evra.

Preglednica - letni stroški lastništva delnic --> kliknite na sliko za povečavo

Kaj je dobro vedeti o trgovalnih racunih tab

K znesku prištejte še strošek KDD, ki na letni ravni znese 11,88 evra, dodaten 1,17 evra morate plačati ob odprtju računa.

Če imate srečo in dobite izplačane dividende, recimo v višini 200 evrov, vam bo KDD za to vzela 0,27 evra, ponudniki trgovalnih računov pa: BKS 2 evra, NLB 2,5 evra, Ilirika in Nova KBM po 4 evre in SKB 4,671 evra.

In še nakup oziroma prodaja

Za delnice v vrednosti 5000 evrov boste Ljubljanski borzi odšteli od 2,5 do 4 evre, znesek je odvisnen od razreda oziroma vrednosti trgovanja, ki ga na LJSE mesečno opravi vaš ponudnik trgovalnega računa. KDD bo treba odšteti 2,12 evra, za posredovanje pa še ponudniku trgovalnega računa, in sicer Novi KBM 20 evrov (10 evrov za Premium stranke), Iliriki 20 evrov, BKS 27,5 evra, NLB 30 evrov in SKB 50 evrov.

Številke kažejo, da naj bo izbira ponudnika odvisna tudi od tega, ali želite delnice imeti le v lasti ali pa želite z njimi tudi trgovati. V prvem primeru je naš izračun kot najugodnejšega ponudnika pokazal SKB, v drugem pa ravno nasprotno.

Kako zamenjati ponudnika?

Zamenjava banke je hitra, brezplačna in preprosta. Kaj pa zamenjava ponudnika trgovalnega računa? Poleg stroškov zapiranja, ki ga zaračunajo pri BKS in Iliriki, vas doleti še ponekod neverjetno visok strošek prenosa vrednostnih papirjev na drugega člana KDD – torej k drugemu ponudniku trgovalnega računa.

Strošek zamenjave je odvisen od vrednosti portfelja oziroma od števila vrednostnih papirjev, a ni nikjer manj kot 15 evrov, povzpne se lahko tudi do tisoč evrov. Ponudnika torej lahko izbirate »svobodno«, a se zagotovo marsikdo zaradi viskokih stroškov za to ne odloči.

Ali se splača imeti trgovalni račun?

Na eni strani morate pretehtati stroške nakupa, prodaje in vzdrževanja vrednostnih papirjev, na drugi strani pa koristi, ki si jih obetate:

 • dvig vrednosti naložbe,
 • dividende, če jih podjetje izplačuje.

Za imetnike manjših portfeljev je že vzdrževanje precej drago in lahko hitro preseže vrednost oziroma koristi vrednostnih papirjev. Vsekakor se pred odločitvijo za nakup (slovenskih) delnic izobrazite, primerjajte stroške in koristi ter razmišljajte dolgoročno.

Temeljito in iskreno ocenite svojo pripravljenost za tveganje in izgube, ki si jih – vsaj kratkoročno – lahko privoščite. Odsvetujemo zadolževanje za financiranje naložb, saj je tveganje pri tem veliko.

V primeru izgube lahko ostanete brez vloženih sredstev, dolg pa bo ostal, dokler ga ne poplačate do konca. Želimo vam uspešno trgovanje, naj bo sreča na vaši strani.

Avtorica: Alina Meško

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju