Je res le `voda z okusom´?

3. avgust 2020

Kakovost živil Razumevanje oznak na živilih
Je res le `voda z okusom´?

V poletnih dneh telo potrebuje še več tekočine kot običajno. Čeprav sta za potešitev žeje najboljša izbira voda ali nesladkan čaj, nemalokrat posežemo tudi po različnih brezalkoholnih pijačah. Tudi po nizkoenergijskih pijačah, ki so na prvi pogled podobne vodi, saj so brezbarvne. Na trgovskih policah jih boste našli pod nazivom `voda z okusom´, ki ga trgovci zelo radi uporabljajo na napisih poleg cene izdelka. Običajno so na policah poleg ustekleničenih vod.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Nizkoenergijske pijače poleg vode vsebujejo še sladkor, običajno majhen delež soka (do 3 %), aditive in arome. Med aditivi, ki so na seznamu sestavin teh pijač najpogosteje najdemo citronsko kislino ali soli (natrijevi citrati) za uravnavanje kislosti, za preprečevanje oksidacije izdelka pa askorbinsko kislino ter konzervansa natrijev benzoat in kalijev sorbat.

Konzervansi preprečijo razvoj mikroorganizmov oziroma kvar izdelka, s čimer proizvajalci podaljšajo njegovo obstojnost in rok uporabe. Tako natrijev benzoat kot kalijev sorbat sta odobrena aditiva s strani EFSE (Evropske agencije za varnost hrane), koliko konzervansa lahko proizvajalci dodajo določenemu živilu, pa podrobneje določa zakonodaja.

Oba konzervansa imata določeno vrednost ADI (Acceptable Daily Intake), ki pove, kolikšen je še sprejemljiv dnevni vnos za posamezen konzervans. Za benzojsko kislino in njene soli je vrednost ADI pet miligramov na kilogram telesne teže na dan, za sorbinsko kislino in soli pa tri miligrame na kilogram telesne teže.

Dovoljene prehranske trditve

  • "Nizka energijska vrednost" - pijače z manj kot 20 kcal (80 kJ) na 100 ml.
  • "Brez energijske vrednosti" - pijače z manj kot 4 kcal (17 kJ) na 100 ml.
  • "Brez sladkorjev" - pijače z manj kot 0,5 g sladkorjev na 100 ml.

Uživanje nizkoenergijskih pijač, ki vsebujejo natrijev benzoat, odsvetujemo otrokom, saj je EFSA ugotovila, da vrednosti ADI za benzojsko kislino in njene soli najpogosteje presežejo malčki in otroci, ki pogosto posežejo po izdelkih, ki vsebujejo ta konzervans. Izdelkom, ki vsebujejo benzojsko kislino in njene soli, naj se izogibajo tudi ljudje, ki so občutljivi in nagnjeni k alergijam.

NizkoenergijskaPrimer: Nizkoenergijska pijača

Nizkoenergijska negazirana brezalkoholna pijača s sokom maline in izvlečkom belega čaja

Sestavine: voda, sladkor, sredstvi za uravnavanje kislosti (citronska kislina in Na-citrat), sadni sok maline iz zgoščenega soka (0,1 %), naravna aroma maline, izvleček belega čaja (0,2 %) in konzervansa (K-sorbat in Na-benzoat).

 

 

 

 

ZlaMalinaPrimer: Pijača brez energijske vrednosti

Negazirana brezalkoholna pijača brez energijske vrednosti z okusom maline.

Sestavine: voda, razbarvan zgoščeni jabolčni sok, zgoščeni sok limon, zgoščeni sok malin (0,1 %), naravna aroma.

Pijača brez energijske vrednosti, glede na podatke v hranilni tabeli ne vsebuje sladkorja, zato se v aplikaciji VešKajJeš to polje obarva zeleno. Drugače pa je pri nizkoenergijskih pijačah, te vsebujejo od 3 do 4 grame sladkorja v 100 mililitrov pijače. Ta vrednost se v aplikaciji obarva oranžno, kar pomeni, da tudi z vidika vsebnosti sladkorja niso dobra izbira za vsakodnevno uravnoteženo prehrano, saj bi z eno pollitrsko nizkoenergijsko pijačo popili 16 g sladkorja (4 kocke ali vrečke sladkorja za kavo).

Odrasel človek, ki na dan potrebuje okrog 8400 kJ (2000 kcal), bi z eno pollitrsko plastenko nizkoenergijske pijače zaužil tretjino, majhen otrok do treh let pa več kot dve tretjini še varne dnevne količine sladkorja glede na priporočila (Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) naj z enostavnimi vrstami sladkorja v telo ne bi vnesli več kot deset odstotkov - še bolje pet odstotkov - dnevnih energijskih potreb.).

Pomoč pri izbiri – aplikacija VešKajJeš

Aplikacija vam omogoča, da v priljubljenih ali s pomočjo zadnjih 10 iskanj izdelke med seboj primerjate in tako zase izberete najbolj ustrezen izdelek. Izdelke lahko med seboj primerjate s prikazom vseh parametrov, ali le po posameznem prametru. Pri nizkoenergijskih pijačah izberite primerjavo po vsebnosti sladkorjev, saj vam aplikacija tako prikaže tudi vrednosti za ta parameter, kar vam še olajša izbiro.

Primerjava – vsi parametri                 Primerjava - sladkor
primerjavavoda

Naš nasvet

  • Pijača brez energijske vrednosti je v primerjavi z nizkoenergijskimi boljša izbira, a vseeno vsebuje aditive in arome.
  • Za potešitev žeje priporočamo vodo. Če ji dodate metine liste in na kolobarje narezano limono ali vanjo iztisnete sok limone, bo takšna `voda z okusom´ brez sladkorja in aditivov.
  • Pri oceni prehranskega profila pijač (ter več kot 37.000 drugih živilskih izdelkov) si lahko pomagate z mobilno aplikacijo Veškajješ. Brezplačno je na voljo v: TrgovinaPlay in AppStore.

Program Inovativne rešitve za informirane odločitve: Podpora potrošnikom pri spremljanju in vrednotenju podatkov o sestavi živil kot orodje za spodbujanje zdravih izbir sofinancira: Ministrstvo za zdravje

Projekt izvajajo: Zveza potrošnikov SlovenijeInštitut za nutricionistiko Nutris, Institut Jožefa Stefana

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju