Izbris osebnih podatkov in pravica do pozabe: kdaj ju v praksi lahko zahtevamo?

18. junij 2019

Osebni podatki in zasebnost
Izbris osebnih podatkov in pravica do pozabe: kdaj ju v praksi lahko zahtevamo?

Dnevno se znajdemo v situaciji, ko se obdelujejo naši osebni podatki. Le redko pa se vprašamo: kdo to počne, ali to sploh lahko počne in kako dolgo?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Naše pravice do varstva osebnih podatkov – ne glede na to, ali smo v vlogi potrošnika, zaposlenega, starša … – vključujejo tudi pravico do obveščenosti in seznanitve s tem, kateri naši osebni podatki se obdelujejo, in pravico do izbrisa osebnih podatkov, ko za to ni (več) razloga.

Seveda lahko zahtevamo tudi popravek netočnih podatkov, ugovarjamo obdelavi ali omejimo, kateri podatki se obdelujejo, in izkoristimo pravico do prenosljivosti lastnih podatkov v strojno berljivi obliki (npr. med trgovci, ponudniki telekomunikacijskih storitev, zavarovalnicami …).

Pravica do izbrisa lastnih osebnih podatkov

Pravica do izbrisa ni novost v slovenskem prostoru, vendar z digitalizacijo in množično obdelavo osebnih podatkov stopa vedno bolj v ospredje. V Splošni uredbi o varstvu osebnih podatkov se tako uporabljata oba pojma – tudi novejši in laično gledano širši pojem pravica do pozabe, ki v sodni praksi šele nastaja.

To pomeni, da lahko v določenih primerih od iskalnikov, kot je Google, zahtevamo odstranitev rezultatov, ki vsebujejo naše ime. Zahtevamo pa lahko le odstranitev tistih zadetkov, ki vodijo do podatkov, ki so neprimerni, neustrezni ali niso več ustrezni ali so pretirani. Kaj spada med našteto, vedno presoja iskalnik, ki je prejel zahtevo (npr. Google), in sicer glede na konkretne okoliščine primera. A tako lahko preprečimo, da nas določena dejanja iz preteklosti ne preganjajo na spletu tudi v sedanjosti.

Pravica do izbrisa ni absolutna in je med drugim omejena s pravico do svobode izražanja, dolžnostjo glede hrambe osebnih podatkov, če tako zahteva zakon, in pravico oziroma dolžnostjo glede hrambe podatkov, ki so potrebni za uveljavljanje, izvajanje ali obrambo pravnih zahtevkov. Podjetja in organizacije, ki obdelujejo naše osebne podatke, v teh primerih podatkov niti ne smejo izbrisati, čeprav to zahtevamo oziroma bi umaknili soglasje. Obdelava namreč morda poteka zato, ker tako zahteva zakon (npr. računovodski predpisi, prav tako zakon zahteva trajno hrambo številnih dokumentov iz kadrovskih evidenc in določenih arhivskih gradiv).

Pri objavah podatkov v medijih pa gre vedno za tehtanje vseh okoliščin – saj je treba upoštevati tudi pravico do svobode izražanja in obveščanja, ki je ena najplemenitejših človekovih pravic in hkrati temelj demokratične družbe. Če nam določena objava v medijih ni všeč, to ni utemeljen razlog, da lahko uveljavljamo pravico do izbrisa. Ne glede na omenjene pravice pa je lahko nezakonita javna objava osebnih podatkov kaznivo dejanje. V primeru takšne kršitve se zato lahko obrnemo tudi na policijo.

Graf: Minilo je leto dni od uvedbe Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov (kliknite za povečavo)

izbris osebnih podatkov in pravica do pozabe graf

Dobro je vedeti

Vsak posameznik lahko zase uveljavlja izbris lastnih osebnih podatkov, če sta izpolnjena dva pogoja:

  • za obdelavo ni (več) dopustnega ali zakonitega razloga in hkrati
  • za nadaljnjo obdelavo ali hrambo ni več dopustnega ali zakonitega razloga.

To pomeni, da lahko zahtevamo izbris osebnih podatkov, če:

  • so bili podatki pridobljeni nezakonito (npr. podjetje je nezakonito kupilo bazo podatkov strank in jih brez njihovega soglasja vključilo na seznam prejemnikov novic);
  • hramba ni več potrebna za namene, za katere so bili podatki zbrani in ni drugega razloga za hrambo (npr. podali smo zahtevo za prenehanje neposrednega trženja);
  • smo umaknili svojo privolitev (npr. preklicali smo privolitev trgovskemu podjetju za spremljanje naših nakupov prek kartice zvestobe);
  • izbris zahteva poseben predpis (npr. šola lahko osebno mapo učenca hrani še največ eno leto po koncu šolanja, nato morajo podatke izbrisati).

Odgovor moramo prejeti v roku enega meseca

Pravico do izbrisa uveljavljamo neposredno pri upravljavcu podatkov, npr. pri podjetju, pri katerem smo se naročili na elektronske novice, spletnem iskalniku, medijski hiši. Starši ali drugi zakoniti zastopniki pravico uveljavljajo za svoje otroke.

Podjetje oziroma upravljavec osebnih podatkov nam mora odgovoriti najpozneje v enem mesecu od prejema naše zahteve in nas obvestiti o izvedenih ukrepih. Če na našo zahtevo za izbris ni odziva, se lahko obrnemo na informacijskega pooblaščenca. Več na spletni strani: www.tiodlocas.si. Za varstvo zasebnosti širše in posebej za varstvo osebnostnih pravic (npr. pravice do lastne podobe) je še vedno predvideno sodno varstvo.

izbris osebnih podatkov in pravica do pozabe brosuraBrošura TI ODLOČAŠ

Za vas smo ob prvi obletnici Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov pripravili brošuro Ti odločaš, v kateri smo zbrali ključne pravice posameznikov s področja varstva osebnih podatkov.

Pravice smo predstavili s konkretnimi primeri, ki vam bodo v pomoč, kako postopati, ko želite uveljavljati svoje pravice ali so te kršene.

Vodič po vaših pravicah si lahko prenesete na strani www.tiodlocas.si.

 

izbris osebnih podatkov in pravica do pozabe logo

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju