Izbira ustreznih pohodniških čevljev

30. junij 2020

Športna oblačila in obutev Rekreacija
Izbira ustreznih pohodniških čevljev

Čevlji sodijo med najpomembnejše kose pohodniške opreme. Ne samo, da ščitijo stopala pred številnimi zunanjimi vplivi (vročina, mraz, vlaga, ostri kamni …), primerni in kakovostni pohodniški čevlji vplivajo tudi na varnost med hojo, saj lahko preprečijo marsikateri zvin ali zdrs. Zato si za nakup ustreznih čevljev vzemite čas, v pomoč pa so vam lahko rezultati našega testa in najpomembnejši napotki za izbiro, ki smo jih pripravili.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Preden se odpravite v trgovino, premislite, za kakšen namen potrebujete pohodniške čevlje. Se radi odpravite v visokogorje ali uživate predvsem v hoji po manj zahtevnih poteh? Hodite tudi pozimi? Različic pohodniških čevljev je namreč veliko, v osnovi pa jih delimo na nizke in visoke, zadnje pa še na čevlje za lažji, srednje zahteven in zahtevnejši teren.

Nizki čevlji

Namenjeni so predvsem hoji po suhem in nezahtevnem terenu. Čevlji so lahki in primerni tudi za sprehode v vsakodnevnem življenju, po mestnih ulicah ... Če imate težave z gležnji, nizki čevlji niso primerni za vas. Taki čevlji so lahki in zračni, materiali, iz katerih so narejeni, pa so dovolj grobi, da zagotavljajo dovolj dobro zaščito in oporo med hojo. Pogosto, ne pa vedno, imajo vgrajeno tudi membrano, ki ne prepušča vode, hkrati pa diha.

Posebno vrsto nizkih čevljev uporabljajo plezalci ali alpinisti za dostop do plezalnih sten oz. za lažje plezanje (tako imenovani »approach« čevlji), ki pa so postali zelo priljubljeni tudi pri drugih uporabnikih.

Visoki čevlji

... za lažji teren: v osnovi so podobni nizkim, morda so le malce težji in bolj okorni, vendar zagotavljajo boljšo zaščito gležnjev med hojo. Mnogi proizvajalci ponujajo isti model čevljev v nizki in visoki izvedbi.

... za srednje zahteven teren (sredogorje): njihova konstrukcija je že močnejša. Največkrat so izdelani iz debelejšega usnja ali iz kombinacije usnja in umetnih materialov ter imajo debelejši in trši podplat. Taki čevlji so namenjeni krajšim ali daljšim turam po sredogorju. Nekateri modeli že imajo gumijasto zaščito pred zunanjimi udarci, predvsem spredaj v predelu prstov. Podplat je pogosto izdelan iz kombinacij materiala EVA (etilen vinil acetat) ali PU (poliuretan) in gume.

... za zahtevnejši teren (visokogorje): po konstrukciji so to najvišji in najtežji visoki pohodniški čevlji. Segajo prek gležnjev in so izdelani iz najboljših materialov. Ker so namenjeni za hojo po visokogorju, morajo zaščititi stopalo pred nepredvidljivimi zunanjimi vplivi (skale, vremenski vplivi, sneg …), ki so v visokogorju zelo pogosti. Praviloma imajo ti čevlji vgrajene najboljše izolacijske materiale in membrane, ki ščitijo stopalo pred neželenimi zunanjimi vremenskimi vplivi. Podplat na taki obutvi je trši in ima grob profil, ki najpogosteje omogoča tudi pritrditev (pol)avtomatskih derez. Okrog podplata je po celotnem obodu nalepljena gumijasta zaščita, ki ščiti usnjene dele čevlja pred poškodbami, ki bi nastale pri stiku z ostrim kamenjem.

Zimski in poletni pohodniški čevlji

Pri zimskih pohodniških čevljih je izbor materialov prilagojen zimskim razmeram, saj morajo zagotavljati bistveno boljšo zaščito stopal pred mrazom. Podplat ima najpogosteje nastavek za namestitev avtomatskih derez. Poletna pohodniška obutev je izdelana iz lažjih materialov, ki še vedno ščitijo stopalo pred zunanjimi vplivi, hkrati pa omogočajo ustrezno zračnost, ko je temperatura ozračja višja.

Podplat

Podplat je pri pohodniških čevljih zagotovo eden od najpomembnejših delov. Lažji čevlji imajo mehkejši in lažji podplat, medtem ko mora biti podplat pri čevljih za visokogorje trši in težji. Najpomembnejša naloga podplata je nedvomno ta, da zagotavlja ustrezen oprijem s podlago, kar je ključno za zagotavljanje pohodnikove varnosti. Podplat mora zagotavljati ustrezen oprijem v suhih in mokrih razmerah, na zemlji, kamnu, koreninah in še kje. Včasih so planinci prisegali na podplat znamke Vibram, danes pa so na voljo tudi podplati številnih drugih proizvajalcev, ki so prav tako kvalitetni.

Gumijasti podplat sčasoma otrdi in izgubi prožnost, s tem pa se bistveno poveča tudi možnost zdrsa, predvsem na mokri podlagi. Zato je priporočljivo zamenjati pohodniško obutev na približno pet let. Nekateri proizvajalci omogočajo tudi samo zamenjavo obrabljenega podplata, s čimer lahko bistveno podaljšamo uporabo naših najljubših že »uhojenih« pohodniških čevljev.

kako izbrati ustrezne pohodne cevlje4

Življenjska doba poliuretana je omejena 

Mnogi proizvajalci planinske obutve za izdelavo podplatov uporabljajo kombinacijo gume in poliuretana (predvsem obutev za sredogorje). Tak podplat je lažji in cenejši, hkrati pa bolje absorbira sile pri hoji. Lastnosti podplata, ki vsebuje tudi PU, pa niso nič slabše, kvečjemu obratno. Ima pa PU to slabost, da reagira z vlago iz zraka. Na ta način začne PU postopno razpadati; to se zgodi v nekaj letih (običajno v petih do šestih). Ta proces poteka neodvisno od tega, ali ste čevlje uporabljali ali ne. Ko se torej po nekajletnem hranjenju čevljev v kleti ali na podstrehi odpravite na pohod, se lahko zgodi, da bo podplat med hojo razpadel. Čevljev torej ni smotrno kupovati na zalogo.

Izbira ustrezne velikosti

Čevlje pomerite obuti v nogavice, ki jih boste uporabljali na pohodu. Že prvi občutek mora biti udoben. Čevelj mora biti udobno širok in dovolj dolg, da imajo prsti dovolj prostora tudi pri hoji navzdol. Petni del se mora tesno oprijeti pete, sicer nas bo čevelj med hojo ožulil. Ko kupujemo, se moramo zavedati, da ima vsako stopalo svoje posebnosti.

Tudi znanstvene raziskave potrjujejo, da imajo ljudje zelo različna stopala, največkrat niti pri isti osebi nista levo in desno enake oblike. Zato se pred nakupom ne smete preveč zanašati na nasvete in priporočila planinskih prijateljev, ki so zadovoljni z določenim modelom. Tudi videz in cena naj vas ne premamita.

V trgovini morate vedno obuti oba čevlja in narediti več krogov po prodajalni. Idealno je, če jih lahko preizkusite s hojo po stopnicah. Če kjerkoli na stopalu začutite še tako rahel neprijeten občutek (tiščanje, odvečen prazen prostor …), se morate zavedati, da se bo ta občutek na dolgotrajnem planinskem pohodu samo še stopnjeval.

Prav tako se ne smete zanašati na lastne izkušnje, da na primer vedno kupite enako velike čevlje, npr. številko 43. Četudi kupujete obutev istega proizvajalca, je lahko občutek pri čevljih z enako velikostno številko zaradi različne oblike in različnih uporabljenih materialov pri posameznih modelih zelo različen. Dobro je tudi vedeti, da se lahko velikostne številke tudi med posameznimi proizvajalci malenkostno razlikujejo.

Najpomembnejše je, da nikoli ne kupite premajhnih pohodniških čevljev, v upanju, da jih boste že še »uhodili«. Pohodniški čevlji, posebej tisti za visokogorje, so izdelani iz težjih/trših materialov, ki se med hojo le do neke mere oblikujejo po obliki stopala, nikakor pa ne računajte s tem, da se bodo med hojo raztegnili.

Izbira ustreznih nogavic

Kakovostne nogavice so skupaj s kakovostnimi čevlji ključnega pomena za varno in udobno hojo. Včasih je veljalo prepričanje, da je treba v pohodniških čevljih vedno nositi dva para nogavic, danes pa to ne velja več.

Sodobne pohodniške nogavice so prav posebej prilagojene za pohodništvo in so ojačane na kritičnih mestih, omogočajo pa tudi ustrezno odvajanje vlage. Med hojo se stopalo poti in le del vlage se odvaja skozi zgornji del obutve, največ pa se je s pomočjo nogavice izloči prav skozi zgornjo odprtino v čevlju.

Če nogavica ne omogoča ustreznega odvajanja vlage, se ta zadržuje v čevlju, kar povzroči neudoben občutek vlažnosti (mokrote). Običajno so boljše nogavice tudi dražje, vendar pa se kmalu pokaže, da je bil tak strošek zelo upravičen.

Vzdrževanje

Z rednim in pravilnim vzdrževanjem pohodniških čevljev boste poskrbeli, da se bodo ohranile njihove lastnosti: vodoodbojnost, zračna prepustnost in oblika ter videz.

Po vsaki daljši uporabi je treba čevlje najprej posušiti. Pazite, da jih je ne sušite na previsoki temperaturi (naj ne presega 40 °C), na neposrednem izvoru toplote (peč, radiator), ali neposredno na soncu. Pred sušenjem odstranite iz čevljev vložke in jih posušite ločeno. V mokre čevlje vstavite zmečkan časopisni papir, ki bo obdržal njihovo obliko in vsrkal odvečno vlago. Če je treba, papir večkrat zamenjajte.

Z mehko krtačo ali vlažno krpo očistite umazanijo s čevljev. Ko še niso povsem suhi, jih večkrat na tanko (bolje kot enkrat na debelo) popršite z impregnacijskim sprejem oz. jih premažite z ustrezno kremo. Suhe čevlje hranite v suhem in zračnem prostoru (najbolje kar v originalni škatli).

Nekaj nasvetov

Ne kupujte "na vrat na nos"

Pohodniških čevljev ne kupujemo samo za eno sezono in tudi poceni niso. Odpravite se v več trgovin in preizkusite modele različnih proizvajalcev, saj ti po navadi uporabljajo za izdelavo čevljev različne oblike kopita. Le tako boste našli čevlje, ki se bodo najbolje prilegali vašemu stopalu. Če se sami ne morete odločiti, so vam lahko v pomoč tudi prodajalci. Tisti, ki delajo v specializiranih oddelkih in trgovinah za pohodnike, so pogosto tudi sami pohodniki ali alpinisti.

Čevlje kupujte v popoldanskem ali večernem času

Zjutraj je stopalo nekoliko krajše in ožje, popoldan pa postane že nekoliko "utrujeno" oz. nabreklo. Takrat je pravi čas za izbiranje pohodnških čevljev, saj je stopalo vsaj približno v podobnem stanju, kot bo med pohodom.

Stopalo se spreminja tudi s starostjo

Stopalni lok se s staranjem spušča, zato je naše stopalo, ko smo starejši, daljše in širše, kot je bilo v mladosti. Zato se prav lahko zgodi, da vam čevlji, ki jih niste dlje časa obuli, ne bodo več ustrezali. Na spremembe stopal vplivajo tudi druge okoliščine, na primer večja sprememba telesne teže, nosečnost …

Na nove čevlje se privajajte postopoma

Z novimi čevlji je priporočljivo narediti nekaj krajših "uvajalnih" pohodov po bližnjih hribčkih. Če to ni mogoče in se boste z njimi odpravili že kar na pravo planinsko turo, je zelo priporočljivo vzeti s sabo nadomestni par čevljev, morda kar svoje stare. Če bi imeli z novimi čevlji težave, se namreč lahko hitro zgodi, da bi zaradi žuljev obstali sredi poti .

Shranite račun

Skrbno shranite originalni račun za kupljene čevlje, saj lahko le z njim uveljavljate morebitno stvarno napako na izdelku. Pri pohodniški obutvi napake niso ravno redke, po izkušnjah se lahko pojavijo tudi pri najdražjih in najboljših čevljih priznanih proizvajalcev.

Seveda pa napake ne smete povzročiti sami, na primer z neprimerno uporabo (v visokogorje se odpravite s čevlji, ki niso temu namenjeni) ali z nepravilnim vzdrževanjem čevljev.

Avtor: Boštjan Okorn

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju