Investicijske prevare s kriptovalutami

10. avgust 2022

Internet in platforme
Investicijske prevare s kriptovalutami

Cene kriptovalut močno nihajo. Ampak vedno, ko smo priča eksponentni rasti kriptovalut in skladno s tem zanimanja za investicije, se močno poveča tudi število prevar. Zaradi svoje potencialne donosnosti, podpore finančnih institucij in optimističnih napovedi, si kriptovalute ogleduje vse več malih vlagateljev, med katerimi se mnogi prvič srečujejo z investicijskim poslovanjem. Prav začetniki v svetu kriptovalut pa so glavna tarča spletnih goljufov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kako se zaščititi pred investicijskimi prevarami s kriptovalutami?

kripto-prevare-ZBS-2022

Na Združenju bank Slovenije so v sodelovanju z Evropsko bančno federacijo, Europolom in slovensko policijo pripravili dve infografiki:

Mamljive obljube in donosi

Prevare se lahko začnejo tudi z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih s kriptovalutami, v katerih goljufi zlorabijo podobe znanih oseb, ki jim podtaknejo neresnične izjave. »Kako v enem dnevu zaslužiti 2250 EUR?«, »Mati samohranilka na teden zasluži 9700 EUR«, »Nova platforma za investiranje je vir za nove slovenske milijonarje«. Takšni oglasi so zelo pogosti na družbenih omrežjih in forumih, včasih pa se pojavijo tudi na novičarskih portalih, kar jim daje lažen videz legitimnosti.

luka doncic fake

Goljufi posameznikom, ki jih pritegnejo obljubljeni donosi in se resno zanimajo za investicijo, namenijo veliko svojega časa. Po telefonu ali prek klepeta uporabnikom obrazložijo natančen potek trgovanja s kriptovalutami na njihovi platformi in tako pridobijo njihovo zaupanje.

Prvo in tudi zadnje izplačilo

Na začetku goljufi vlagatelje pozivajo k vložku nižje vrednosti, ki kar kmalu prinese znaten donos. V dokaz, da ne gre za prevaro, lahko ob prvem vplačilu omogočijo izplačilo zaslužka na tekoči račun - s tem skušajo žrtev prepričati v nakazila večjih vrednosti.

Na trgovalni platformi neprestano prikazujejo strmo rast premoženja, da bi žrtev v želji po višjem dobičku vložila še več denarja. Vendar so grafi in ostali podatki, ki jih žrtev vidi na trgovalni platformi, ponarejeni, saj goljufi grafe rišejo kar sami.

kriptovalute-1

Ko žrtev na trgovalno platformo prenese večji znesek denarja oz. želi dobiček prenesti na svoj tekoči račun, goljufi vsa nadaljnja izplačila onemogočijo. Izplačila pogojujejo z novimi investicijami ter od žrtev zahtevajo vedno nova in nova nakazila za kritje različnih fiktivnih stroškov – davkov, provizij, zavarovanja ... Takoj, ko ugotovijo, da niste več pripravljeni plačevati, se prenehajo odzivati na vse klice in sporočila.

Dvakratna izguba

Žrtve, ki iščejo pomoč, so lahko še dodatno oškodovane s strani lažnih ponudnikov storitev pomoči žrtvam goljufij. Gre za storitve, ki se agresivno oglašujejo na različnih kanalih in ki naj bi žrtvam prevar pomagale priti do izgubljenih sredstev.

Copy of bitcoin-prevara-1080px

Pri tem žrtvam kot dokaz njihove uspešnosti prikažejo tudi zasebne podatke iz investicijske platforme, kar lahko kaže na to, da te storitve in investicijske prevare vodijo ista kriminalna združenja.

Previdnost ni odveč

V kolikor razmišljate o investicijah v različne trgovalne platforme, še pred prvim nakazilom nujno poiščite mnenja strokovnjakov. Zneski ogoljufanih žrtev gibajo tudi do več deset tisoč evrov, zato na SI-CERT uporabnike izrecno pozivajo, da so ob vstopu v svet kriptovalut še posebno previdni.

Če boste sami iskali informacije na spletu, preverite zanesljivost virov, saj goljufi na različnih spletnih straneh in forumih objavljajo lažne ocene svoje trgovalne platforme!

Avtorji: SI-CERT, nacionalni program Varni na internetu

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju