Intervju: Za ustno zdravje moramo skrbeti od prvega zobka naprej

12. februar 2021

Otrok in družina Kozmetika in nega telesa
Intervju: Za ustno zdravje moramo skrbeti od prvega zobka naprej

O pomenu redne in celostne skrbi za ustno zdravje smo se pogovarjali z Gordano Čižmek, dr. dent. med., specialistko otroškega in preventivnega zobozdravstva ter zobne in čeljustne ortopedije. 

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Skrb za ustno zdravje se začne takoj, ko malčku izraste prvi zob. V zgodnjem otroštvu je čiščenje zob bolj privzgajanje navade, pomembnejše za ohranjanje zdravja zob in ustne votline v tem obdobju je ustrezno načrtovanje dnevnih obrokov polnovredne hrane. V obdobju mladostništva ustrezna ustna higiena otroke in najstnike obvaruje pred pojavom zobne gnilobe, v odrasli dobi pa s skrbjo za odlično ustno higieno pokažemo »roge« tihemu sovražniku ustnega zdravja, propadanju opornih tkiv zoba oz. parodontalni bolezni.

Kolikokrat na dan si moramo očistiti zobe?

Strokovno priporočilo za ohranjanje ustnega zdravja je skrb za ustno higieno dvakrat na dan po dve do tri minute. Poskrbeti moramo, da natančno odstranimo obloge z vseh petih ploskev zoba. Za to potrebujemo dovolj časa in ustrezne pripomočke.

V zadnjih letih pogosto slišimo, da je fluor strupen in da bi se mu morali v zobnih pastah izogibati. Koliko je resnice v tem?

Fluor je zelo reaktiven element, zato se v naravi redko pojavlja v elementarnem stanju. Navadno je vezan z drugimi elementi v fluorid. V okolju je prisoten v sledovih, v naše telo vstopa z zaužito hrano, nekaj ga zaužijemo tudi ob ščetkanju z zobnimi kremami s fluoridi. Kot vsaka stvar, ki smo ji v življenju izpostavljeni (kisik, voda, kuhinjska sol), je tudi fluorid lahko v velikih odmerkih strupen. Pri uporabi zobnih past s fluoridi je zato treba upoštevati strokovne smernice o starosti primerni koncentraciji in količini fluorida v zobni pasti.

test zobnih krem2021 tab

favicon Preberite še: Test zobnih past

Priporočila za uporabo zobne paste s fluoridi

Dolgo je veljalo, da je najpomembnejša zaščitna vloga fluorida odvisna od njegove vgradnje v sklenino med razvojem zoba. Raziskave v zadnjih treh desetletjih pa so dokazale pomembnejšo topikalno vlogo fluorida, ko je ta ob uporabi zobnih krem s fluoridi v ustrezni koncentraciji prisoten v slini in na površini zoba. V dinamičnem procesu izmenjave mineralov med površino zoba in slino se fluorid vgrajuje v površino zoba in jo tako naredi bolj odporno proti kislinam v obdobjih nizkega pH v ustni votlini po zaužitju hrane in sladkih pijač.

Kolikokrat na dan si je priporočljivo očistiti medzobne ploskve?

Vsaj enkrat na dan je poleg zobne ščetke treba uporabiti tudi zobno nitko ali medzobno ščetko, s katerima natančno očistimo tudi medzobne prostorčke, ki jih z zobno ščetko ne dosežemo. To so najbolj izpostavljena mesta, kjer se zaradi zobnih oblog in kislega okolja pojavi zobna gniloba in začne proces propadanja opornih tkiv zoba, t. i. parodontalna bolezen.

Naj si medzobne ploskve očistimo pred ščetkanjem zob ali po njem? Je morda vseeno?

Najbolj pomembno je, da to naredimo, pa naj bo to pred ščetkanjem zob ali po njem.

test zobnih krem intervju2

Pri uporabi zobne nitke lahko zakrvavijo dlesni. Je v takem primeru treba prenehati z uporabo?

Krvavitev je znak vnetja dlesni. Organizem se namreč na prisotnost ostankov hrane, bakterij in njihovih izločkov na površini zoba (zobnih oblog) odzove z začetno stopnjo parodontalne bolezni, vnetjem dlesni ali gingivitisom. Na srečo je to povraten proces in dlesen se lahko brez trajnih negativnih posledic za ustno zdravje povrne v zdravo stanje.

Kako? Krvavitev dlesni ob ščetkanju naj nas ne prestraši. Nasprotno. To je prvi znak, da moramo biti pri vzdrževanju ustne higiene bolj natančni. Ko bomo 14 dni odlično skrbeli za ustno higieno in poleg zobne ščetke redno in pravilno uporabljali tudi zobno nitko ali medzobno ščetko, bo dlesen postala čvrsta, rožnata in ob uporabi zobne nitke ne bo zakrvavela. Tako nam telo sporoči, da smo pri skrbi za ustno higieno učinkoviti, obzobna tkiva pa zdrava.

favicon Preberite še: Test izdelkov za medzobno higieno

Katere pripomočke za medzobno čiščenje priporočate tistim, ki imajo implantate?

Čiščenju zobnih vsadkov so namenjene posebej oblikovane zobne ščetke, ki očistijo tudi manj dostopna mesta na jezični in nebni strani vsadka. Medzobne prostore najlažje očistimo z debelejšimi medzobnimi ščetkami ali zobno nitko, katere osrednji del je debelejši, puhast in učinkovito doseže in očisti tudi podvisna mesta zobnega vsadka.

Na kaj še naj bodo pri čiščenju pozorni tisti, ki imajo težave z dlesnimi?

Redni obiski pri zobozdravniku ter redno in natančno vzdrževanje ustne higiene so recept za ohranjanje ustnega zdravja. Na nekatere dejavnike (npr. dednost), ki pomembno določajo kakovost zob, obzobnih tkiv in nagnjenje k razvoju parodontalne bolezni, ne moremo vplivati. Vaš zobozdravnik bo natančno spremljal stanje zob in opornih tkiv zoba ter ocenil, kdaj in kateri preventivni in kurativni postopki so potrebni. Po potrebi vas bo napotil k specialistu ustnih bolezni in parodontologije ter vam tako pomagal pri skrbi za ohranjanje ustnega zdravja.

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju