Hrvaški bankomati - izbrati lokalno ali domačo valuto?

10. avgust 2021

Plačilne kartice
Hrvaški bankomati - izbrati lokalno ali domačo valuto?

Prejeli smo več pritožb potrošnikov, ki so pri dvigu na bankomatih na Hrvaškem mislili, da so pravilno izbrali "dvig brez konverzije" in bili nato šokirani nad visokimi dodatnimi nadomestili. Preveriti, katero možnost morate izbrati.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Pritožbe se nanašajo na banki OTP in Privredna banka Zagreb, a podobnih trikov na bankomatih se lahko poslužujejo tudi drugi lastniki bankomatov. Potrošnik, ki je opravil dvig v višini 3000 kun (slabih 400 evrov), je moral poleg nadomestila za dvig izven evro območja plačati dodatno še skoraj 30 evrov.

Vsi potrošniki, ki so nam pisali, so bili prepričani, da so pravilno izbrali dvig brez konverzije, a se je zaradi zavajajočih besedil na ekranih bankomatov izkazalo, da so izbrali slabši tečaj lastnika bankomata. Kaj se je zgodilo?

Lastniki bankomatov iščejo nove načine za zavajanje potrošnikov

V primeru Privredne banke Zagreb predvidevamo, da je vprašanje o konverziji preoblikovano tako, da z izbiro "brez konverzije" zavrnete konverzijo svoje banke oziroma izdajatelja kartice, torej Mastercarda ali Vise. S tem zavrnete bolj ugoden tečaj in plačate dodatno provizijo v višini slabih deset odstotkov. Posnetka zaslona nismo prejeli, je pa to razvidno in izpiska bankomata ("odabrao sam ne koristiti Mastercard proces konverzije ..." - "izbral sem, da ne bom uporabil Mastercard konverzije ...") in pojasnila potrošnikove banke v Sloveniji.

Na bankomatu OPT banke sta bili ponujeni dve možnosti: "naplata u lokalnoj valuti" in "naplata u domaćoj valuti", torej izbirate med "lokalno" in "domačo" valuto. Nejasno? Vsekakor - kaj je domača in kaj lokalna valuta? Uporabnik je izbral "domačo valuto" in s tem dvig v evrih ter prav tako plačal skoraj deset odstotno dodatno provizijo. Na Hravškem torej velja: lokalna valuta so kune, domača valuta so naši evri. Izbrati morate lokalno valuto. 

HR-bankomat-domaa-lokalna-valuta

Potrošnik se je obrnil na svojo banko, kjer pa so mu odgovorili, da so v tem primeru transakcijo obdelali skladno s strankino izbiro in glede na to skladno s pravili kartičnega sistema ni možna vložitev finančne reklamacije.

Nekateri bankomati (zaenkrat?) še ohranjajo bolj jasno izbiro, kjer boste boljšega tečaja deležni, če izberete "naplata u HKR" (lokalna valuta), torej plačilo v hrvaških kunah:

HR-bankomat-kuna-evro

ZPS nasvet: 

  • Pozorno preberite besedilo na ekranu bankomata - vzemite si čas in ne hitite.
  • Če niste prepirčani, katero možnost izbrati, prekinite dvig.
  • Vedno izberite "lokalno valuto".
  • Če vam bankomat ponudi možnost konverzije, preverite, ali gre za konverzijo vaše banke/izdajatelja vaše kartice (sprejmete) ali lastnika bankomata (zavrnete).
  • Vse kar velja za bankomate, velja tudi za plačila s karticami na POS terminalih: restavracije, trgovine, hoteli ...
 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju