Hormonskim motilcem v kozmetiki se lahko izognete

4. april 2024

Nevarne kemikalije
Hormonskim motilcem v kozmetiki se lahko izognete

Ste danes že uporabili milo, zobno pasto in losjon za telo? Naši danski kolegi so pod drobnogled vzeli skoraj 40 izdelkov za nego telesa iz desetih različnih skupin in preverili količino kemikalij, ki motijo delovanje hormonskega sistema. Ocenili so tudi, kako velik vpliv na splošno zdravje imajo različne skupine izdelkov, če izdelke uporabljate vsak dan.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Poleg aktivnih in negovalnih sestavin so v kozmetičnih izdelkih tudi številne druge kemikalije, ki jim zagotavljajo ustrezno konsistenco, videz, vonj, stabilnost in neoporečnost ali pa podaljšujejo rok uporabe. Prav v teh skupinah kemikalij so najpogosteje prisotni hormonski motilci (kemikalije EDC).

O negativnih vplivih kemikalij EDC smo že pisali, med drugim lahko vplivajo na plodnost, povzročijo prezgodnjo puberteto, povečajo tveganje za nekatere vrste raka (dojk in prostate), vplivajo lahko tudi na ščitnične hormone. Ti pomagajo nadzorovati številne funkcije v našem telesu, vključno s presnovo, rastjo in razvojem ter splošnim razpoloženjem.

Kemikalijam EDC naj se še posebej izogibajo nosečnice, majhni otroci in najstniki v puberteti, saj se njihova telesa razvijajo in so zato zelo občutljiva nanje. 

Ni varne ravni

Še vedno poteka znanstvena razprava o tem, ali obstaja dovolj nizka – še varna – raven endokrinih motilcev, če ste jim izpostavljeni v enem od zelo občutljivih obdobij razvoja, na primer med nosečnostjo.

Zato je pomembno čim bolj zmanjšati izpostavljenost kemikalijam, ki lahko povzročajo endokrine motnje, ne glede ne to, v katero starostno skupino spadate.

Hormonski motilci: zanima nas vaše mnenje

Zdaj se še bolj zavedam nevarnosti hormonskih motilcev, zato bom pri prihodnjih nakupih in uporabi izdelkov upošteval-a nasvete, ki ste jih pripravili. *
Vaša mnenja zbiramo v okviru projekta ToxFree LIFE for All, v okviru katerega ozaveščamo o vplivu tveganih kemikalij na zdravje, proizvajalce in odločevale pa bomo z vašo podporo pozvali k spremembam. Več informacij o projektu najdete tukaj.

Meritve v laboratoriju in ocena vpliva na zdravje

V okviru raziskave so izmerili koncentracijo 15 različnih kemikalij EDC v 37 vzorcih kozmetičnih izdelkov, pri katerih so na seznamu INCI navedene katere izmed (potencialnih) kemikalij EDC.

Na podlagi izmerjenih koncentracij in ocenjenih količin kozmetičnih izdelkov, ki jih potrošniki vsakodnevno uporabljamo (ocenjena količina temelji na ocenah Znanstvenega odbora za varstvo potrošnikov – SCCS), so izračunali dnevno izpostavljenost kemikalijam EDC in jo primerjali s še sprejemljivo izpostavljenostjo vsaki posamezni kemikaliji po mnenju Danskega nacionalnega inštituta za hrano (DTU Fødevareinstituttet).

Problem: vsakodnevni koktajl kemikalij

Več različnih izdelkov z domnevnimi endokrinimi motilci uporabljamo, večje je tveganje. Temu pravimo učinek koktajla.

Čeprav na polici v naši kopalnici morda ni izdelkov, ki so bili vključeni v raziskavo, ali pa uporabljamo manjše število različnih izdelkov in v manjših količinah, vsak dan prihajamo v stik s kemikalijami EDC tudi iz številnih drugih virov, na primer iz tekstila, hrane in elektronike. 

Medtem ko je pri večini izdelkov težko preveriti, ali vsebujejo hormonske motilce, je pri izdelkih za osebno nego informacija o sestavi kozmetičnega izdelka obvezna – navedena je na seznamu INCI. Tako lahko sami vplivamo na manjšo izpostavljenost določenim kemikalijam.

16.500 izdelkov pod kemijsko lupo

Poleg pravkar opisane raziskave naši danski kolegi že vrsto let aktivno spremljajo kemijsko varnost številnih skupin izdelkov za vsakodnevno uporabo. Eden izmed rezultatov projekta je tudi mobilna aplikacija Kemijska lupa (Kemiluppen), kjer so zbrali informacije o sestavi za več kot 16.500 različnih kozmetičnih izdelkov.

Ugotovili so, da četrtina vseh izdelkov v aplikaciji vsebuje eno ali več kemikalij EDC. Najpogosteje so prisotne v izdelkih za zaščito pred soncem, kremah za obraz in tekočih pudrih. Skupine, kjer so te kemikalije najredkeje prisotne, pa so zobne paste, dezodoranti in olja za telo.

Kaj lahko naredite sami?

  • Preberite sestavine na seznamu INCI. Zapisali smo nekaj najpogostejših kemikalij, ki se jim je dobro izogniti, še posebej, če spadate v katero izmed rizičnih skupin oz. kupujete izdelke za otroke.
  • Za začetek preverite seznam INCI za priljubljene kozmetične izdelke, ki jih pogosto uporabljate.
  • So črke na seznamu INCI majhne in svetloba v trgovini slaba? Veliko spletnih trgovcev kozmetike ima podatke o sestavi izdelkov tudi na spletu.
  • Tudi mobilni telefon je koristen pripomoček. Seznam INCI fotografirajte in sliko povečajte.
  • Še posebej bodite pozorni na sestavo izdelkov, ki se ne spirajo (npr. mleko za telo, krema za sončenje).
  • Obstaja zdravju in okolju prijaznejša alternativa? Poiščite izdelke s katerim izmed zaupanja vrednih certifikatov, ki označujejo, da gre za ekološke kozmetične izdelke.

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju