Garancija na baterijo električnega vozila: lahko zaupamo, da bo zdržala?

11. november 2021

Garancija Avto in oprema za avto Trajnostna mobilnost
Garancija na baterijo električnega vozila: lahko zaupamo, da bo zdržala?

Pri električnem avtomobilu je najbolj na udaru vzdržljivost baterije, saj je od nje odvisna dejanska uporaba avtomobila. V primerjavi z nekaterimi proizvajalci zabavne elektronike in računalniške opreme, pri katerih je garancija na baterijo pogosto celo krajša od splošne garancije, je pri avtomobilih ta precej daljša. Pri večini dosega osem let. Kaj to pravzaprav pomeni?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Z vsakim polnjenjem bateriji odvzamemo delček celotne energije, ki jo je sposobna spremeniti v moč električnega motorja. V običajnih razmerah, s počasnim polnjenjem in pazljivim ravnanjem se baterija stara počasneje.

Predvsem ji škoduje previsoka temperatura v povezavi z visoko ravnjo napolnjenosti (več kot 80 odstotkov), prav tako se njena vzdržljivost poslabša ob prepogosti nizki ravni napolnjenosti (manj kot 20 odstotkov). Za baterijo je slabše tudi divje priganjanje avtomobila, pogosta vožnja s polnim plinom, ki zahteva ogromno energije.

Ne glede na način uporabe in polnjenja bi morala baterija v času garancijske dobe ponuditi čim večji delež prvotne zmogljivosti. Ker se lahko zgodi okvara, je pomembno, da je potrošnik dobro zaščiten, strošek menjave baterije je namreč daleč najvišji v električnem avtomobilu in lahko doseže tudi deset tisoč evrov ali celo več.

garancija-mejne-vrednosti

Prodajalce (električnih) avtomobilov v Sloveniji smo povprašali, kako dolgo garancijo ponudijo za svoje modele, hkrati smo poskušali izvedeti, ali obstaja možnost, da namesto celotne baterije zamenjajo zgolj okvarjene celice – kar je prijazno ne samo s stroškovnega, ampak tudi z okoljskega vidika.

dolzina-garancije-baterija

Opozarjamo, da za dokaz, da je baterija premalo zmogljiva, velja samo meritev pooblaščene servisne mreže. Meritev drugega izvajalca je lahko zgolj opomnik za preverjanje.

Ko na cesti zmanjka energije v bateriji

Med rumenimi vozili AMZS za pomoč na cesti je tudi posebnež, ki s seboj »vozi« energijo za polnjenje električnih vozil, ki jim ni uspelo pravočasno doseči polnilnice in so zato obstala na cesti.

Njegovi akumulatorji, ki se polnijo iz omrežja ali med vožnjo prek alternatorja, so dovolj zmogljivi, da avtomobil polnijo s 3,6 kW moči, kar pomeni, da je po 10 minutah baterija napolnjena za vsaj pet kilometrov dosega.

amzs-pomoc

Kot pravijo pri AMZS, potujoča baterija deluje v temperaturnem območju od –20 do +50 stopinj Celzija, namenjena pa je predvsem uporabnikom v mestih oziroma večjih krajih, kjer najbližja polnilna postaja nikoli ni zelo daleč.

Za našo akcijo preverjanja težav z baterijo pri Twizyju je bila ta pomoč poglavitnega pomena, saj smo pri vseh treh Twizyjih dodobra spraznili baterijo in se ne bi mogli vrniti v Ljubljano. Po krajšem postanku s polnjenjem so vsi trije vozniki lahko bolj mirno nadaljevali pot.

Besedilo: Boštjan Okorn

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju