Evropski znak za okolje na kozmetičnih izdelkih

14. september 2021

Nevarne kemikalije Kozmetika in nega telesa Okoljske oznake in certifikati
Evropski znak za okolje na kozmetičnih izdelkih

Okoljska marjetica (evropski znak za okolje – EU Ecolabel) bo lahko od konca oktobra "zacvetela" na številnih kozmetičnih izdelkih. Po novem bodo lahko proizvajalci z njo označevali tudi ličila, kreme, sredstva za zaščito pred soncem in brivske pene, ne zgolj izdelkov iz kategorije "ki se sperejo", torej šampone ali gele za tuširanje, kot je veljalo do zdaj.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kozmetične izdelke, označene z okoljsko marjetico, smo lahko kupovali že zdaj, a v zelo omejenem obsegu. Od leta 2013 so lahko pristojni nacionalni organi (pri nas Agencija RS za okolje) ta znak podelili kozmetičnim izdelkom, ki se sperejo, vendar so jih na celotnem trgu EU do zdaj podelili zgolj nekaj več kot 100.

To je dobra novica za potrošnike, ki želijo kupovati okolju in zdravju prijaznejše izdelke.

Z okoljsko marjetico so lahko označeni kozmetični izdelki, ki imajo najmanjši možni vpliv na okolje v celotnem življenjskem ciklu – torej od proizvodnje in uporabe do odlaganja po izteku življenjske dobe izdelka.

Kaj pomenijo nova pravila za zdravje?

V izdelkih z okoljsko marjetico ne sme biti:

 • kemikalij, ki motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem (EDC), vključno s kemikalijami, za katere (trenutno) obstaja zgolj sum, da spadajo v to skupino;
 • kemikalij v nanoobliki, z izjemo tistih, ki so spoznane za varne v predpisanih količinah;
 • "večnih" kemikalij (fluorinatne in polifluorinatne kemikalije), ki se izredno počasi razgrajujejo v naravi in se kopičijo v človeškem telesu. Obstaja sum, da so strupene in škodujejo zdravju, a znanje o teh kemikalijah je še pomanjkljivo;
 • dišav v izdelkih za otroke ali v izdelkih z oznakami, kot sta "za občutljivo kožo", "sensitive" in podobno;
 • dišav, ki so znane kot alergene (so na seznamu 26 najbolj alergenih kemikalij v kozmetiki), druge dišave pa so dovoljene v koncentraciji 0,01 % v izdelkih, ki se sperejo, in 0,001 % v izdelkih, ki jih ne spiramo. To pravilo velja za vse kozmetične izdelke;
 • barvil in konzervansov, ki lahko povzročijo alergijske reakcije (na koži) ali simptome astme. V to skupino spadajo isothiazolinoni, za katere poleg tega, da so pogosti povzročitelji alergij, obstaja sum, da škodujejo morskemu ekosistemu;
 • ftalatov (nekateri so že uvrščeni v skupino EDC-kemikalij). Čeprav še ne poznamo učinkov vseh ftalatov na zdravje, je Evropska komisija tukaj ubrala načelo previdnosti in za pridobitev okoljske marjetice prepovedala celotno skupino ftalatov, saj imajo enako kemijsko strukturo;
 • mikroplastike, ki jo najdemo v številnih kozmetičnih izdelkih, npr. v tistih z bleščicami (ličila, mila, kreme). Mikroplastika se kopiči v morskih živalih in na ta način pride tudi v našo prehranjevalno verigo.

Kaj pomenijo nova pravila za okolje?

 • Proizvajalci morajo uporabljati biorazgradljive surovine – vse površinsko aktivne snovi morajo biti popolnoma biološko razgradljive. Mejne vrednosti so bistveno strožje.
 • Embalaža mora biti minimalna, omogočati mora ponovno polnjenje in recikliranje. Proizvajalce se spodbuja, da uporabljajo embalažo iz recikliranih surovin.
 • Proizvajalci morajo upoštevati strožja pravila dokazovanja trajnostnega izvora palmovega olja v celotni dobavni verigi.

Tako kot pri drugih skupinah izdelkov, ki so označeni z okoljsko marjetico, tudi za kozmetične izdelke velja, da morajo biti učinkoviti in preprosti za uporabo. 

V shemi podeljevanja znaka so predvideni tudi laboratorijski testi učinkovitosti ali vsaj preizkus zadovoljstva potrošnikov, če validirana metoda preverjanja učinkovitosti še ni razvita.

Spomnimo
Okoljska marjetica – Evropski znak za okolje

EU Ecolabel je prostovoljna shema označevanja okoljske učinkovitosti izdelkov in storitev, za katere je v določeni kategoriji dokazano, da so okolju prijaznejši.

Po mednarodni klasifikaciji ISO ločimo tri tipe okoljskih znakov za izdelke in storitve (vsi so prostovoljni), in sicer tip I, II in III. Okoljska marjetica spada med znake tipa I, okoljska merila za podelitev so skladna z zahtevami standarda ISO 14024, zahteve, ki jih morajo izdelki ali storitve izpolnjevati za pridobitev znaka, so jasno določene.

okoljska marjetica logo

 • Merila, ki jih morajo izpolnjevati izdelki ali storitve iz določene skupine, določi Evropska komisija s sklepi, ki imajo omejen čas veljavnosti. Vsak sklep ima svoja merila – obvezna in neobvezna.
 • Postopek za pridobitev znaka vodijo pristojni organi. V Sloveniji je to Agencija RS za okolje.
 • Merila upoštevajo celoten življenjski cikel izdelka, od proizvodnje do recikliranja ali odlaganja med odpadke.
 • Izdelek, označen z okoljsko marjetico, mora biti učinkovit, uporaba pa preprosta (npr. pralni prašek mora biti učinkovit pri 30 °C).
 • Izpolnjevanje zahtev preverjajo v okviru revizijskega postopka.

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju