Etilen oksid: koliko in v kakšnih primerih je škodljiv za zdravje?

9. avgust 2021

Kakovost živil Nevarne kemikalije
Etilen oksid: koliko in v kakšnih primerih je škodljiv za zdravje?

Ob nedavnem množičnem odpoklicu mlečnih izdelkov zaradi vsebnosti etilen oksida smo prejeli številna vprašanja o tem, koliko je ta snov nevarna in ali je, tako kot v prehrani, škodljiva tudi v primeru, ko se uporablja kot razkužilo za sterilizacijo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Etilen oksid je strupen: je toksičen in genotoksičen. Lahko ga vdihavamo (onesnažen zrak) ali ga zaužijemo z živili. Toksičnost je odvisna od koncentracije ostankov etilen oksida, od zaužite količine (v primeru, da je vsebovan v živilu) in od trajanja izpostavljenosti.

Na območju Evropske unije zato določena maksimalna količina ostanka etilen oksida v živilh znaša 0,05 mg / kg živila, kar je tudi meja za ukrepanje: odpoklice živil s trga zaradi tveganja za zdravje.

So palčke za jemanje medicinskih vzorcev škodljive zdravju?

Etilen oksid ni sestavina medicinskih pripomočkov, kot so palčke za jemanje vzorcev pri testiranju na npr. koronavirus.

Etilen oksid se v obliki plina že desetletje uporablja za sterilizacijo medicinskih pripomočkov, kot so navedene palčke, injekcijske igle, katetri in podobno.

Test na koronavirus

So palčke za jemanje vzorcev zato škodljive zdravju? Odgovor je ne.

Količina ostankov etilen oksida v medicinskih pripomočkih je namreč tako majhna in izpostavljenost materialu tako kratka, da je količina etilen oksida, ki bi lahko prodrla v naše telo, povsem zanemarljiva.

Kako poteka sterilizacija medicinskih pripomočkov z etilen oksidom?

Etilen oksid se uporablja v primerih, ko materiali ne prenesejo drugačnega načina sterilizacije, od pare, vode, različnih raztopin drugih sterilizacijskih kemikalij, do žarčenja (UV ali radiološkega).

Postopek sterilizacije z etilen oksidom v plinskem stanju mora biti izveden v posebni hermetsko zaprti komori. Trajanje izpostavljenosti materialov je odvisno od materiala v postopku sterilizacije in od koncentracije sterilizanta, to je etilen oksida.

Komora za sterilizacijo medicinskih pripomočkov

Po končanem postopku se morajo medicinski pripomočki še nekaj časa "zračiti in prezračevati", da se etilen oksid izloči iz materialov. Šele nato se hermetično zaprta komora odpre.

Proizvajalec mora po izvedeni sterilizaciji redno preverjati vsebnost ostankov etilen oksida v materialu po standardih ISO 11135-1:2007 in ISO EN 10993 -7:2008 (za metode preverjanja ostankov etilen oksida po sterilizaciji).

V Sloveniji skladnost tovrstnih postopkov z zakonodajo preverja JAZMP (Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke).

Preberite njihova pojasnila glede pogostih vprašanj o varnosti medicinskih pripomočkov.

Etilen oksid kot biocid v pridelavi hrane ni dovoljen v EU

Etilen oksid je tudi biocid oziroma sredstvo za zatiranje škodljivcev in mikroorganizmov na živilih, ki se v nekaterih državah lahko uporablja za sterilizacijo površine nekaterih surovih živil, s procesom zaplinjanja.

V primeru, da je postopek zaplinjanja izveden nepravilno, brez prezračevanja (in s tem odstranjevanja tega plina iz živila), se etilen oksid lahko zadrži v živilih v večjih količinah in s tem lahko ogrozi zdravje ljudi ob zaužitju teh živil.

Avtorica: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju