Električna energija: manjša tarifa naj ostane stimulativna

29. september 2022

Energija Cene in stroški
Električna energija: manjša tarifa naj ostane stimulativna

Na ZPS pozdravljamo vladne ukrepe za pomoč potrošnikom na področju energentov. Da boste vedeli, kaj vse se je spremenilo, smo za vas zbrali povzetke ukrepov in dodali naša mnenja in ugotovitve.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Vladni ukrepi na področju električne energije

Trenutno veljavni ukrepi:

1. Določena je najvišja dovoljena maloprodajna cena električne energije, ki med drugim velja za gospodinjstva in skupne prostore v večstanovanjskih stavbah, tudi če so stavbe mešane večstanovanjsko-poslovne.

Cena električne energije brez DDV od 1. 9. 2022 ne sme biti višja od:

 • za višjo tarifno postavko (VT) = 0,11800 €/kWh,
 • za nižjo tarifno postavko (MT) = 0,08200 €/kWh,
 • za enotno tarifno postavko (ET) = 0,09800 €/kWh.

2. Prispevek za OVE in SPTE je znižan za 50 odstotkov.
3. Trošarina je nižja za 50 odstotkov.
4. DDV je znižan na 9,5 odstotka od 01. 9. 2022 do 31. 5. 2023.
5. Dobavitelji električne energije ne smejo odkloniti sklenitve pogodbe z gospodinjskimi odjemalci in večstanovanjskimi stavbami. Ukrep je bil po našem mnenju nujen, saj smo v lanskem in letošnjem letu opažali, da so imeli gospodinjski odjemalci in večstanovanjske stavbe, ki jim je dobavitelj prenehal dobavljati električno energijo in/ali zemeljski plin, težave pri iskanju novega dobavitelja, ki bi bil z njimi pripravljen skleniti pogodbo.

Različne tarife delujejo spodbudno

Na ZPS že dalj časa opažamo, da se razlika med večjo (VT) in manjšo (MT) tarifo pri električni energiji zmanjšuje. Tudi z vladnim odlokom določena višina cen ni v korist MT, ki je le 30 odstotkov nižja od VT in le 17 odstotkov nižja od ET. Enako je razmerje povprečne MT in VT v septembru. Za primerjavo: še pred šestimi leti je bila razlika več kot 40-odstotna.

energenti-vladni-ukrepi-2

Različne tarife delujejo spodbudno, saj usmerjajo gospodinjstva, da manj energije porabijo v času konic, več pa ponoči in ob koncih tedna, ko je omrežje manj obremenjeno. Tak ukrep je po našem mnenju dober in trajnostno naravnan, številna gospodinjstva ga s pridom uporabljajo in tako dosegajo prihranke ter razbremenijo omrežje, ko je to potrebno. Dobrih praks ne gre ukinjati, čeprav »začasno« v času krize, saj obstaja nevarnost, da jih bomo izgubili za vedno.

Vlado pozivamo, da v največji možni meri ohrani cenovno politiko, ki bo še naprej usmerjala rabo električne energije gospodinjstev na način, da bodo doseženi pozitivni učinki za omrežje in da bodo stroški uporabnikov sorazmerno nižji.

Vladni ukrepi na področju zemeljskega plina

Trenutno veljavni ukrepi, ki urejajo cene:

1. Določena je najvišja dovoljena maloprodajna cena zemeljskega plina, ki velja za gospodinjstva in skupne gospodinjske odjemalce. Cena zemeljskega plina brez DDV od 1. 9. 2022 ne sme biti višja od 0,07300 €/kWh.
2. Trošarina je nižja za 50 odstotkov.
3. DDV je znižan na 9,5 odstotka od 1. 9. 2022 do 31. 5. 2023.

energenti-vladni-ukrepi-3

Drugi vsebinski ukrepi, ki ščitijo potrošnike:

 • Dobavitelji zemeljskega plina ne smejo odkloniti sklenitve pogodbe z gospodinjskimi odjemalci in večstanovanjskimi stavbami.
 • Novost je nadomestna oskrba s plinom, ki je namenjena nadomestitvi dobavitelja za primer, ko odjemalec osnovne oskrbe nenadoma ostane brez dobavitelja, ker ta ne izpolnjuje več pogojev za članstvo v bilančni shemi (enako, kot to že velja pri elektriki – zasilna oskrba).
 • V prid odjemalcem zemeljskega plina je tudi začasni ukrep, da priklop na sistem za distribucijo ni obvezen, čeprav na območju njihove občine veljajo določila o prednostni rabi energentov, o obvezni priključitvi na omrežje za distribucijo plina in o obvezni uporabi plina za ogrevanje stavb ter pripravo sanitarne tople vode, če dokažejo, da se bodo ogrevali na obnovljive vire.

Ukrepi, ki se nanašajo na druge energente

Regulirane so tudi cene naftnih derivatov: motorni bencin NMB-95, dizelsko gorivo, kurilno olje. Za omenjena goriva je ukinjeno plačevanje takse CO2.

Distributerji toplote morajo pri daljinskem ogrevanju, kjer je proizvodni vir zemeljski plin, ceno oblikovati v skladu z višino regulirane cene.

energenti-vladni-ukrepi-4

Sprejeti so ukrepi za preprečevanje energetske revščine – enkraten energetski dodatek za prejemnike socialne pomoči in varstvenega dodatka ter za invalide.

Prejemniki Višina enkratnega dodatka Povečanja (glede na otroke)
 Invalidi in samske osebe  200 evrov  
 Enostarševske družine  200 evrov
 • 118 evrov za vsakega otroka
 • 59 evrov, če je otrok dodeljen v skupno varstvo
 Dvostarševske družine  314 evrov
 • 118 evrov za vsakega otroka
 • 59 evrov, če je otrok dodeljen v skupno varstvo
Pari brez otrok  314 evrov  

Prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka lahko uporabite informativni izračun energetskega dodatka.

Še več o teh in drugih ukrepih Vlade RS za omilitev draginje lahko preberete na spletni strani: Ukrepi za omilitev draginje za ranljive skupine in družine | GOV.SI.

Regulacija znižala cene večine dobaviteljev

Primerjava septembrskih cen električne energije in zemeljskega plina z avgustovskimi, ko omejitve še niso veljale, je pokazala, da je ukrep prinesel splošno pocenitev teh dveh energentov.
Večina dobaviteljev je cene znižala na najvišjo dovoljeno raven, nekateri so imeli avgusta tako visoke cene, da so bila znižanja do 65-odstotna.

Nekateri dobavitelji so, nasprotno, svoje cene povišali na najvišjo dovoljeno raven, saj so bile prej nižje – podražitve so bile do nekaj desetodstotne, v enem od primerov pa celo več kot 400-odstotne (paket E3 Napredni, kjer je bila cena manjše tarife prej zelo nizka).

ZPS nasvet

 • Spremljajte dogajanje na trgu energentov, pregled cen električne energije in zemeljskega plina vsak mesec objavimo na ZPS.
 • Spremljajte obvestila na spletnem mestu Agencije za energijo.
 • V primeru, da vaš dobavitelj napove prekinitev dobave, čim prej primerjajte preostalo ponudbo in izberite novega dobavitelja.
 • Zamenjava dobavitelja lahko traja do tri tedne, zato ne odlašajte z zamenjavo.
 • Pri električni energiji je omogočena zasilna oskrba, pri zemeljskem plinu pa nadomestna oskrba. Brez energentov torej ne boste ostali, a naj bo to izhod v sili, saj so cene (lahko) višje od tistih na trgu.
 • Preverite, ali so bili trošarina, prispevki in DDV pravilno obračunani na računih za električno energijo in zemeljski plin.
 • Nekateri dobavitelji svojim odjemalcem obljubljajo popuste, če bodo znižali (skupno) porabo. Preverite, ali je vaš dobavitelj med njimi ter kakšni so pogoji akcije.
 • Z energijo ravnajte varčno.

Clear-x-logotipi-vsi

Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega članka predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju