Drobižek #3: namesto predpripravljenih raje izberimo nepredelana živila

28. september 2022

Kakovost živil Trgovine in nakupovanje
Drobižek #3: namesto predpripravljenih raje izberimo nepredelana živila

Na trgovskih policah najdemo širok izbor gotovih jedi in predpripravljene hrane. Zaradi praktičnosti so ti izdelki postali vedno bolj priljubljena izbira med potrošniki, vendar so v primerjavi z osnovimi živili v nepredelani obliki tako s cenovnega, kot tudi s prehranskega vidika manj priporočljiva izbira.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Z izbiro nepredelanih živilskih izdelkov lahko prihranimo

Ceno porcije pokovke lahko zmanjšamo, če namesto predpripravljene izberemo surovo kuruzo namenjeno pripravi pokovke doma. Tovrsten predpripravljen slan prigrizek ima namreč lahko tudi več kot tri krat višjo ceno na enoto v primerjavi s surovo koruzo.

Podobno velja tudi za druga predelana živila. Namesto dražjih predpripravljenih stročnic v konzervi, kot so fižol, leča in čičerika, raje izbirajmo surove stročnice v zrnju, ki jih namočimo in skuhajmo sami. Prav tako odsvetujemo nakup gotovih ali pol-gotovih jedi, kot so predpripravljen namaz iz čičerike, vnaprej kuhana polenta ali predpripravljena zmes za palačinke. Tudi te jedi lahko hitro in preprosto pripravimo kar sami in tako na letnem nivoju znatno prihranimo.

Predpripravljena živila vsebujejo več aditivov, maščob, sladkorja in soli

V splošnem velja, da je predelanim živilskim izdelkom dodanih več aditivov, prav tako (pre)pogosto vsebujejo veliko dodanih maščob, nasičenih maščob, sladkorja in soli. Zato je tudi s prehranskega vidika priporočljivo, da uživamo čim manj predpripravljenih jedi, čim več pa svežih in lokalo pridelanih živil.

ZPS nasvet

Če le lahko, namesto predpripravljenih raje izbirajmo osnovna živila v surovi obliki.

Z domačo pripravo hrane iz osnovnih živil bomo lahko privarčevali. S tem se bomo izognili tudi nepotrebnim aditivom ter sami uravnavali vsebnost dodanih maščob, sladkorja in soli.

Besedilo: Nina Križnik

Loading...

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju