Drobižek #2: Na radiatorje namestite termostatske ventile

21. september 2022

Ogrevanje in hlajenje Cene in stroški
Drobižek #2: Na radiatorje namestite termostatske ventile

Ali ste vedeli, da lahko s termostatskimi ventili na radiatorjih prihranite približno 15 odstotkov energije? V kombinaciji s centralno regulacijo ogrevalnega sistema, ki temperaturo ogrevanja v prostoru prilagaja glede na zunanje temperature, pa so lahko prihranki energije tudi do 20-odstotni.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V marsikaterem gospodinjstvu s strahom pričakujejo kurilno sezono, saj so šle cene prav vseh energentov v nebo. Tudi regulirane cene, ki veljajo od prejšnjega meseca, ne bodo rešile težav, jih bodo pa vsaj nekoliko omilile. Dejstvo je, da bodo stroški za ogrevanje najvišji za tiste, ki živijo v energijsko potratnih objektih, pa naj bo to hiša ali stanovanje v bloku.

Bolje jo bodo odnesli tisti, ki so poskrbeli za vsaj delno, če že ne celovito energijsko prenovo svojega doma – z novimi okni, toplotno izolacijo fasade, strehe, stropa proti neogrevanemu podstrešju in drugimi ukrepi, manjšim potrebam po energiji pa prilagodili ogrevalni sistem, po možnosti še z izbiro ne samo denarnici, ampak tudi okolju prijaznejšega energenta. A vse to so finančno precej zahtevni ukrepi, ki si jih marsikdo težko privošči, sploh pa tik pred začetkom ogrevalne sezone zmanjka časa za njihovo izvedbo.

Zneske na položnicah za ogrevanje lahko poskušate znižati tudi z izvedbo cenovno bolj dostopnih ukrepov, predvsem pa upoštevanjem preprostih nasvetov in spremembo bivalnih navad – a ne na račun udobja.

S termostatskimi ventili prihranite tudi do 246 evrov na kurilno sezono

Termostatski ventili pomagajo vzpostaviti in vzdrževati želeno temperaturo v vsakem prostoru posebej, zato lahko prihranite približno 15 odstotkov energije. V kombinaciji s centralno regulacijo ogrevalnega sistema, ki temperaturo ogrevanja prilagaja glede na zunanje temperature, so lahko prihranki energije tudi do 20-odstotni.

Poglejmo dva izračuna. Če za ogrevanje etažnega stanovanja (60 m2) in sanitarne vode porabite okrog 2600 kWh zemeljskega plina na mesec, v prvem primeru prihranite 380 kWh oz. 31 evrov na mesec , v drugem pa 520 kWh oz. dobrih 41 evrov na mesec. Ob upoštevanju, da kurilna sezona v povprečju traja šest mesecev, je torej prihranek 186 oz. 246 evrov na sezono.

Če hišo (160 m2) ogrevate s toplotno črpalko in na ogrevalno sezono v povprečju porabite 2000 kWh električne energije, lahko s termostatskimi ventili in centralno regulacijo prihranite 400 kWh oz. 64 evrov na sezono.

Do 100 evrov prihranka z izbiro ustrezne temperature

V bivalnih prostorih pozimi zadostuje od 20 do 22 stopinj Celzija, v otroški sobi in kopalnici kakšna stopinja več. Pri tem upoštevajte, da vsaka dodatna stopinja Celzija pomeni povečanje rabe toplotne energije tudi do osem odstotkov. V primeru 60 m2 stanovanja to pomeni 208 kWh večjo porabo zemeljskega plina na mesec oz. 99 evrov na kurilno sezono.

ZPS nasvet

Radiatorjev in drugih ogrevalnih teles ne zalagajte s pohištvom, ne zagrinjajte z zavesami in drugimi predmeti, prah in druge smeti med rebri radiatorja pa redno odstranjujte. V nasprotnem primeru lahko oddajo tudi do 30 odstotkov manj toplote.

Loading...

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju