Drobižek #19: Kako denar prijateljem in znancem poslati brezplačno

22. februar 2023

Plačilne kartice
Drobižek #19: Kako denar prijateljem in znancem poslati brezplačno

Želite prijatelju, znancu ali družinskemu članu poslati denar? Morda ste skupaj kupili darilo in si morate znesek razdeliti, ali pa poravnati skupen račun v restavraciji? Ali pa bi denar radi vrnili ali ga posodili?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Denar lahko seveda izročite v gotovini, ali pa ga pošljete preko spletne ali mobilne banke, za kar boste praviloma plačali okoli 40 centov. Obstaja pa tudi brezplačna možnost, ki je na voljo komitentom vseh bank.

Flik omogoča brezplačno pošiljanje denarja fizičnim osebam

Skupen projekt bank v Sloveniji - Flik - med drugim omogoča, da osebam iz svojega telefonskega imenika preko pametnega telefona pošljete denar. Tovrstna transakcija je brezplačna in je opravljena v nekaj sekundah, saj gre za storitev takojšnjega plačila (instant payment).

flik2

Flik nekatere banke ponujajo kot samostojno aplikacijo, druge pa so ga vgradile v svojo mobilno denarnico ali mobilno banko. Pomembno je, da je na voljo komitentom vseh bank v Sloveniji.

Alternativni načini brezplačnega pošiljanja denarja

Podobno storitev nudijo tudi tuje spletne banke kot sta Revolut in N26 in slovenski fintech - mobilna denarnica mBills ter drugi. Gre za podoben sistem pošiljanja denarja, enako kot pri Flik-u pa morata isto aplikacijo uporabljati tako pošiljatelj kot prejemnik.

mBills kartica telefon garmin

Uspeh tovrstnih storitev temelji na široki uporabi oziroma številu uporabnikov določene aplikacije. V svojem telefonskem imeniku ali v posamezni aplikaciji (Flik, Revolut, N26, mBills ...) lahko preverite, ali jo uporablja tudi oseba, ki ji želite poslati denar, oziroma oseba, za katero želite, da denar pošlje vam.

Pozor: Pri uporabi sodobnih načinov plačevanja poskrbite za visoko varnost. Denarja ne pošiljajte neznanim osebam, osebnih in finančnih podatkov ne delite z nikomer in vedno preveritevsebino plačila, preden ga potrdite. Ne klikajte na povezave nepoznanih pošiljateljev. Tudi, če se pošiljatelj predstavlja za banko, pošto ali drugo vam poznano podjetje ali organizacijo, preverite, ali je sporočilo res prišlo od tam.

Loading...

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju