Drobižek #16: Varčevalni nasveti za v kuhinjo

11. januar 2023

Energija Kakovost živil Trgovine in nakupovanje
Drobižek #16: Varčevalni nasveti za v kuhinjo

Med predlogi za varčevanje, ki nam jih pošiljate, smo tokrat izbrali tiste, ki vam pomagajo prihraniti v kuhinji. Ko govorimo o hrani, pa prihranki niso le denarni, v igri je tudi naše okolje.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Načrtujte obroke, v trgovino s seznamom in polnim želodcem

Več vas je napisalo, da hrano kupujete premišljeno, tudi da se izogibate sladkarijam. Ne le, da je sladka in procesirana hrana draga, je tudi nezdrava.

prihranki-v-domaci-kuhinji-2

Predpogoj za seznam živil, ki jih boste kupili, pa je prehranski načrt za naslednje dni - da bi vedeli, kaj kupiti, morate vedeti, kaj boste jedli. Po nakupih se torej odpravimo organizirano in ne prepogosto - tako nekaj prihranimo tudi pri gorivu.

Omenili ste tudi, da koristite kupone in popuste, ki jih živilski trgovci nudjio ob določenih dneh, za določene izdelke in podobno. Kupite le tisto, kar potrebujete in pri tem izkoristiite kupone in popuste, če je to mogoče.

Po hrano k izviru

Kar nekaj vas hrano kupuje pri lokalnih pridelovalcih in kmetih.

Cena ni nujno nižja, lahko pa tudi je: pri kmetu lahko dobimo na primer jajca kokoši, ki se prosto sprehajajo v naravi za bistveno nižjo ceno, kot če v trgovini kupimo jajca proste reje. Ugodni so lahko tudi nakupi, kjer pridelke sami pobirate - delo opravite vi, pridelovalec vam je v zameno pripravljen ponuditi nižjo ceno.

prihranki-v-domaci-kuhinji-3

Če sadje in zelenjavo pridelujete sami, jo konzervirajte in shranite za zimske dni. In da, nekaj se da pridelati tudi v mestnem okolju, celo na balkonih.

Nekdo je predlagal, da se na nepokritih balkonih postavi posode za zbiranje vode, s katero nato zalivate rože ali zelenjavo. Enako lahko storite z vodo, v kateri ste na primer oprali zelenjavo pred kuhanjem.

Zmanjšajte porabo energije v kuhinji

Novejši aparati so energetsko bistveno bolj varčni, res pa je potrebna začetna naložba za nakup ali menjavo za star aparat. A na dolgi rok se vam bo vložek povrnil.

Sporočili ste nam tudi, da uporabljate ECO načine delovanja naprav ter da hladilnike in zamrzovalne skrinje postavite tako, da niso na neposrednem soncu ali v bližini grelnih teles kot so pečice in štedilniki.

prihranki-v-domaci-kuhinji-4

Skrbite tudi za redno odstranjevanje ledu v zamrzovalniku (če vaš aparat nima No Frost nastavitev), saj nabiranje ledu poveča porabo energije. Led se nabira zaradi pogostega odpiranja (vedno poskrbite, da zamrzovalni predal res dobro zaprete!), pa tudi zaradi dotrajane in umazane gume na vratih, ki ne tesni.

Dvojna tarifa pri električni energiji je več kot očitno v uporabi, saj svetujete uporabo časovnikov za zamik pranja posode - zvečer in ponoči je tok cenejši - predlogu se vsekakor pridružujejmo.

Nekdo je zapisal, da skuha večjo količino juhe naenkrat, ki jo delno porabi, delno pa ohlajeno shrani v zamrzovalnik in zaključil svoj nasvet z mislijo: s hrano delajmo spoštljivo. Kdor jo je kdaj sam poskušal pridelati in mu je to tudi uspelo, ve, koliko truda, ljubezni in energije je potrebne, da nas na krožniku razveselita doma pridelana paradižnik ali bučka.

Loading...

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju