Drobižek #14: limit na bančnem računu uporabite le v nujnih primerih in ga čim prej pokrijte

14. december 2022

Osebni računi Cene in stroški
Drobižek #14: limit na bančnem računu uporabite le v nujnih primerih in ga čim prej pokrijte

"Spet sem v minusu, kako naj se ga znebim?". Negativno stanje na bančnem računu pokrijte načrtovano in postopno, a čim prej.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Zmota: minus na računu je brezplačen

V trenutku, ko banka ponudi limit, se lahko zdi, da nam je bil denar podarjen. A nič ne bi moglo biti dlje od resnice. Kadar izkoristite dovoljeno negativno stanje na svojem bančnem računu, za to banki plačujete obresti. In če trenutno govorimo o povišanju obrestnih mer pri kreditih, ki zdaj že presegajo pet ali celo sedem odstotkov, so limiti vedno zelo dragi.

Obrestne mere so praviloma tik pod zakonsko določeno zamudno obrestno mero, ki znaša 8 odstotkov.

Tisti, ki se odločite za izredni limit (kar pomeni še več izposojenega denarja kot pri rednem limitu), morate poleg obresti plačati tudi druge stroške. Paviloma boste plačali odobritev, ki je odvisna od višine limita, lahko vas doleti tudi zavarovanje limita in mesečno vodenje.

Lahko 200 evrov letno bolje porabite?

200 evrov letnih stroškov se z redno uporabo limita nabere hitro. V primeru izrednega limita – ki ga boste morali obnavljati in za to vsakič plačati nadomestilo – boste odšteli nekaj deset evrov za samo odobritev, če banka zaračunava vodenje limita, prištejte še kakšen evro na mesec.

Plačilo obresti je odvisno od tega, za kolikšen znesek in koliko časa, boste "v minusu" – ves čas, ko korisitite negativno dovoljeno stanje, tečejo obresti. Poleg tega se marsikdo odloči za dražji paketni račun prav zato, ker ta omogoča višji izredni limit. Tudi to predstavlja dodaten strošek.

Če denar zares potrebujete, je običajno bolj smiseln najem kredita, kjer so stroški praviloma nižji, poleg tega pa je vnaprej določen načrt odplačil – na primer v enem letu boste prosti dolga in plačevanja kreditnih obrokov. Pri limitu pa se pogosto zapletemo v spiralo, ves čas smo (vsaj delno) v negativnem stanju in se ga nikoli zares ne rešimo.

Svetujemo, da morebitni limit uporabite le, ko ga zares potrebujete. In predvsem, da denar čim prej vrnete banki – pokrijete minus na računu. Če je celoten znesek previsok, da bi ga pokrili v enem mesecu, ga razdelite na več obrokov in vsak mesec dolg znižajte na primer za 50 ali 100 evrov.

Loading...

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju