Drobižek #10: zavrzite manj hrane in s tem prihranite

16. november 2022

Trajnostna potrošnja Odpadki in embalaža
Drobižek #10: zavrzite manj hrane in s tem prihranite

Naše prehranjevalne navade so pripeljale do točke, ko je odpadna hrana postala eden večjih globalnih izzivov današnjega časa. Zavržki hrane po nepotrebnem obremenjujejo okolje, hkrati pa imajo tudi etične in finančne posledice. Danes, v času prehranske draginje, je preudarno ravnanje s hrano še toliko bolj pomembno.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Hrana je preveč dragocena dobrina, da bi jo zavrgli

Odpadna hrana vpliva na povečevanje emisij toplogrednih plinov in prispeva k podnebnim spremembam. Poleg tega ogroža tudi našo prehransko varnost, razpoložljivost hrane ter pomembno vpliva na zviševanje cen. V luči draginje je zato še toliko bolj pomembno, da si prizadevamo k uvajanju ukrepov, s katerimi bomo vplivali na zmanjšanje deleža zavržene hrane.

Posameznik lahko prihrani do 170 evrov na leto

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije smo v letu 2021 zavrgli 68 kg hrane na prebivalca. Od tega naj bi 38 % predstavljalo še užitni del.

Izračunali smo povprečno ceno petih živil, ki smo jih na ZPS testirali v zadnjih dveh letih. Povprečna cena na kilogram znaša 6,65 evra. To pomeni, da posameznik, ki v enem letu zavrže 26 kg še užitne hrane, v smeti vrže 170 evrov, štiričlanska družina skoraj 700 evrov.

Seveda gre le za oceno, ki je lahko glede na izdelke, ki jih zavržete nižja ali višja, a če želite prihraniti skrbno načrtujte porabo hrane in je nikakor ne mečite stran.

Ker največ odpadne hrane nastane v domačih gospodinjstvih, smo pripravili nekaj nasvetov, kako lahko vsak izmed nas s preudarnim ravnanjem zavrže manj hrane in s tem prihrani.

Kako porabiti hrano, ki nam je ostala?

zavrzite-manj-hrane-1

Star, posušen kruh lahko uporabimo za pripravo kruhovih kock oz. "krutonov". Te lahko posujemo po juhi ali jih uporabimo pri pripravi solat. Iz starega kruha je mogoče pripraviti tudi kruhove cmoke, francoski opečenec ali drobtine.

zavrzite-manj-hrane-2

Iz prezrelega sadja, na primer jabolk, hrušk ali breskev, lahko pripravimo čežano, kompot ali sadni zavitek.

zavrzite-manj-hrane-3

V primeru, da smo skuhali preveč riža lahko iz ostanka spečemo rižev narastek.

ZPS nasvet

Količino odpadne hrane lahko zmanjšamo, če obroke načrtujemo vnaprej. Pred odhodom v trgovino si pripravimo nakupovalni seznam, pri tem pa upoštevajmo tudi živila, ki jih že imamo doma.

Če imamo na zalogi prevelike količine hitro pokvarljivih živil, jih zamrznimo ali predelajmo ter tako podaljšajmo njihov rok uporabnosti.

Skuhajmo le toliko, kolikor bomo pojedli. V primeru, da pripravimo preveč hrane, ostanke ustrezno shranimo ali predelajmo in uporabimo kasneje.

Spremljajmo rok uporabnosti živil in upoštevajmo razliko med 'porabiti do' in 'uporabno najmanj do'.

V trgovini kupujmo izdelke z daljšim rokom uporabnosti, če vemo, da jih ne bomo kmalu pojedli. Na zmanjšanje količin zavržene hrane pa lahko vplivamo tudi z nakupom izdelkov tik pred iztekom roka, a le, če vemo, da bomo živila lahko takoj porabili. Na rok uporabnosti bodimo pozorni tudi doma in najprej porabimo tiste izdelke, ki jim bo rok prej potekel.

Loading...

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju