Dr. Samo Kreft: Razstrupljanje je stalno prisoten proces v našem telesu

22. januar 2019

Zdrava prehrana
Dr. Samo Kreft: Razstrupljanje je stalno prisoten proces v našem telesu

O procesu razstrupljanja in smiselnosti uživanja prehranskih dopolnil smo se pogovarjali s prof. dr. Samom Kreftom, ki na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani raziskuje zdravilne rastline in druga zdravila naravnega izvora.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija


trzni pregled prehranskih dopolnil za razstrupljanje intervjuKaj pravzaprav pomeni razstrupljanje telesa? Kaj moramo "razstrupiti", kdaj in zakaj?

Strokovno gledano je razstrupljanje proces, ki stalno poteka v našem telesu. Ta proces je neizogiben, saj smo strupom izpostavljeni že od nekdaj, tudi ko smo živeli v še neokrnjenem okolju. Strupi so naravno prisotni v hrani, na primer cianid v mandljih, alkaloidi v krompirju, lektini v fižolu. Škodljive snovi nenehno nastajajo tudi pri normalnem delovanju zdravega telesa, na primer bilirubin pri obnovi rdečih krvničk, amonijak pri presnovi beljakovin. Proces razstrupljanja poteka predvsem na dva načina: z razgradnjo strupenih snovi oziroma njihovo pretvorbo v nestrupene snovi ter z izločanjem strupenih snovi. Prvi del poteka predvsem v jetrih in vključuje oksidacijo strupov ter njihovo konjugacijo (povezavo z drugimi snovmi). Proces izločanja strupov pa poteka v črevesju in ledvicah.

Obstajajo prehranska dopolnila za razstrupljanje z eno sestavino in tista s sedmimi. Naj izberemo dopolnila z več ali manj učinkovinami? Katera imajo dokazane pozitivne učinke?

Nobena zdravilna rastlina nima dokazanega razstrupljevalnega učinka. Zelo veliko raziskav je bilo narejenih s plodovi pegastega badlja (Cardui mariae fructus), vendar gre za raziskave, ki dokazujejo, da ti pripravki zaščitijo jetra pred različnimi okvarami, tudi tistimi, ki so posledica delovanja strupov. 

Nekaj podobnih, a bistveno manj obsežnih raziskav je bilo narejenih tudi z listi artičoke. Za nekatere od zdravilnih rastlin (korenina regrata, list breze) so raziskave pokazale, da pospešujejo izločanje urina, vendar to še ni dokaz, da se z urinom pospešeno izločajo tudi strupi. Za klorelo in spirulino se domneva, da bi lahko v črevesju vezali strupe na svojo celično steno in bi se strupi izločili z blatom. Raziskav, ki bi to dokazale pri ljudeh, pa ni.

Vsebnost pegastega badlja v priporočenem dnevnem odmerku dopolnil se giblje med 10 in 500 miligrami, vsebnost silimarina je pri nekaterih zapisana, pri drugih ni oziroma je navedba za potrošnika nejasna (na primer: "titrirano na 2 % silimarina"). Kakšni odmerki pa so uporabljeni v študijah?

Deklaracije prehranskih dopolnil so pogosto zelo pomanjkljive. Pri pegastem badlju pogosto manjka podatek, iz katerega dela rastline (plodovi, listi, korenine) je narejen pripravek in za kakšen tip pripravka gre: za preprosto zmleto posušeno rastlino ali za izvleček (ekstrakt). Brez teh podatkov nam informacija o odmerku nič ne koristi. V večini raziskav so uporabili posušene izvlečke iz plodov pegastega badlja, pri čemer so kot ekstrakcijsko topilo uporabili etanol, aceton ali etil acetat (po ekstrakciji se topilo popolnoma odstrani). V raziskavah so izvlečki večinoma vsebovali približno 50 odstotkov silimarina, v dnevnem odmerku pa je bilo med 50 in 200 miligrami silimarina. Prehranska dopolnila torej večinoma vsebujejo precej manjše odmerke od tistih, ki so v raziskavah pokazali učinke. Vendar ne morem trditi, da ti manjši odmerki nimajo učinka, ker raziskav ni.

Ali za razstrupljanje res potrebujemo prehranska dopolnila? 

Za razstrupljanje ne potrebujemo prehranskih dopolnil. Vprašanje je, ali sploh potrebujemo razstrupljanje. Veliko bolje je, da poskrbimo, da se čim manj zastrupljamo, ne kadimo, ne uživamo preveč alkohola in s hrano ne vnašamo preveč škodljivih snovi. Pri tem ne mislim samo na ostanke pesticidov v hrani in na umetna barvila, škodljiva snov v hrani je ne nazadnje tudi prevelika količina soli, nasičenih maščob.

Se lahko razstrupljamo še kako drugače? Kaj pa "detox diete", savnanje?

Diete, ki trajajo le določen čas, niso učinkovite. Pomembno je, da ves čas živimo čim bolj zdravo. Zdravo življenje poleg izogibanja strupenim snovem vključuje še uživanje dovolj vlaknin, ki lahko vežejo strupene snovi v črevesju, in pitje dovolj tekočine, ki omogoča izločanje strupov v urin. Malo bolj posredno pa so z razstrupljanjem povezani še drugi vidiki zdravega načina življenja, to je dovolj gibanja, ki pospeši metabolizem in krvni obtok, ter izogibanje kroničnemu stresu. V tem smislu je posredno lahko koristno tudi savnanje, neposreden učinek savnanja zaradi izločanja strupov z znojem pa je zanemarljiv.

Prehranska dopolnila danes lahko kupimo že kjer koli, predvsem je vedno več prodajalcev prek spleta. Komu lahko potrošniki res zaupamo? Na kaj moramo biti pozorni?

Pri kupovanju prehranskih dopolnil prek spleta moramo še bolj kot pri drugih izdelkih dosledno upoštevati splošne nasvete za varno kupovanje prek spleta. Predvsem, da je na spletnem mestu naveden delujoč kontakt in lahko prodajalca kontaktiramo oziroma uveljavljamo njegovo odgovornost v primeru nepravilnosti. Znanih je namreč veliko primerov, ko so prehranska dopolnila, kupljena prek spleta, vsebovala velike količine težkih kovin, pesticidov ali namerno dodanih sinteznih zdravil. Najbolje je prehranska dopolnila kupovati v lekarnah. Lekarne sicer ne morejo kontrolirati prehranskih dopolnil z izvajanjem kemijskih analiz, naredijo pa strokovno presojo kakovosti, na podlagi proizvajalčeve dokumentacije in na podlagi stikov s proizvajalci.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju