Deset filtrov, ki jih moramo redno čistiti

14. december 2019

Bela tehnika Čiščenje, likanje in detergenti
Deset filtrov, ki jih moramo redno čistiti

Je pomivalni stroj slabo pomil posodo? Se vam zdi, da se perilo v sušilnem stroju ni posušilo tako, kot bi se moralo? Ste na tleh ob pralnem stroju opazili lužo? Vse omenjene težave imajo najverjetneje skupni imenovalec: umazan, morda celo zamašen filter. Redno čiščenje (ali menjava) filtrov je ključnega pomena za delovanje številnih aparatov v gospodinjstvu. Kako pogosto se moramo lotiti tega opravila, je odvisno od tega, kako pogosto uporabljamo aparat, upoštevati je treba tudi priporočila proizvajalca. Pri nekaterih aparatih in napravah je postopek preprost, pri drugih zna biti nekoliko bolj zapleten. Vsekakor to opravilo pomembno vpliva na uporabniško izkušnjo, zato potrošniške organizacije pri testiranjih različnih "pomočnikov" v gospodinjstvu ocenjujemo tudi ta vidik njihove uporabe.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Pomivalni stroj
Nekateri pomivalni stroji imajo tako imenovani samočistilni filter, ki samodejno izpira ostanke hrane skupaj z odpadno vodo in s tem preprečuje morebitne težave ali 

10filtrov ki jih moramo redno cistiti pom strojnepravilnosti v delovanju. Večina pa ima takšnega, ki ga je treba čistiti ročno – vsaj enkrat na teden. Vgrajen je na dnu stroja, vanj pa se ujamejo ostanki hrane, zaradi katerih se lahko zamaši. Če posode pred zlaganjem v pomivalni stroj ne spiramo (na neodvisnih primerjalnih testih, ki jih izvajamo potrošniške organizacije, se je izkazalo, da to ni potrebno), po vsakem pomivanju preverimo usedlino v mrežici. Umazan filter speremo pod vročo vodo, uporabimo lahko tudi detergent za pomivanje posode.

Pralni stroj
Pralni stroji, ki se polnijo s sprednje strani, imajo filter v spodnjem delu za servisnimi vratci, običajno na desni strani, lahko tudi na levi. Pogostost čiščenja je odvisna od števila pranj, ki jih opravimo na mesec, predvsem pa od perila, ki ga 10filtrov ki jih moramo redno cistiti pralni strojperemo. Če pogosto peremo perilo s kosmato, mehko površino, moramo filter očistiti enkrat na mesec, drugače zadostuje trikrat na leto. Čiščenje filtra je preprosto: pralni stroj izključimo iz električnega omrežja, pod servisna vratca namestimo plitko posodo ali brisačo, odpremo vratca in pustimo, da voda odteče. Nato filter zavrtimo v nasprotni smeri urnega kazalca in ga izvlečemo. Odstranimo vso umazanijo, med katero se običajno najdejo tudi drobni predmeti, kot so kovanci, gumbi ali sponke za lase, in filter splaknemo pod tekočo vodo. V pralnem stroju z zgornjim polnjenjem je filter težje dostopen, saj se "skriv"« na dnu bobna, pod nekakšnim rebrom iz plastične mase. Rebro odstranimo (potrebovali bomo izvijač ali podoben "ključ"), da pridemo do filtra, ki ga nato očistimo in temeljito speremo pod tekočo vodo.

Sušilni stroj
V sušilnem stroju z zamašenim filtrom se perilo suši dlje časa, aparat pa porabi več energije. Da bo sušilni stroj deloval tako, kot mora, je treba redno čistiti tako filtre za vlakna ob bobnu kot tudi tako imenovane kondenzacijske filtre. Prvi so na vratih in/ali ob odprtini bobna – iz njih moramo redno odstranjevati vsa vlakna, ki se tam 10filtrov ki jih moramo redno cistiti susilni strojnabirajo med sušenjem. Proizvajalci za optimalno delovanje priporočajo, da to storimo po vsakem sušenju perila, prav tako svetujejo, da jih občasno presesamo s sesalnikom, a ne pri največji moči, saj lahko filter poškodujemo, in/ali operemo pod tekočo vodo. Pred ponovno namestitvijo jih moramo dobro osušiti. Kondenzacijski filter običajno najdemo v spodnjem delu sušilnega stroja, pri strojih s samočistilno funkcijo pa je filter vgrajen v posodo za zbiranje kondenza. Te filtre čistimo občasno. Filter pred kondenzatorjem je v obliki pene, ki jo najbolje očistimo kar pod tekočo vodo, preden jo ponovno vstavimo, pa jo moramo seveda temeljito osušiti. Filter v kondenzacijski posodi pa je po videzu in postopku enak filtrom v/ob vratih stroja.

Hladilnik
Tako imenovani ameriški hladilniki, ki imajo v vratih vgrajen avtomat za vodo in led, imajo vgrajen poseben filter za čiščenje vode v zbiralniku v notranjosti aparata. Večina proizvajalcev v navodilih za uporabo navaja, da ga je treba zamenjati vsakih šest mesecev, na kar uporabnika opozori tudi svetlobni kazalnik. Lučka se običajno prižge pred iztekom "roka uporabe" filtra, da ima uporabnik dovolj časa za nakup novega. Postopek zamenjave je podrobno opisan v navodilih prizvajalca, pomembno je, da po zamenjavi skozi dozirnik spustimo liter vode, ki jo nato zavržemo. Za nov filter bomo odšteli približno 25 evrov.

Vodni filtri
Življenjska doba filtrirnih vložkov v podpultnih in nadpultnih vodnih filtrih za10filtrov ki jih moramo redno cistiti vodni filtri vodo je odvisna od pogojev uporabe in stopnje onesnaženosti vodnega vira. Priporočljivo jih je menjati na 12 do 24 mesecev, zanje bomo odšteli od 15 pa vse do 80 evrov, odvisno od tega, kakšen filtrirni sistem imamo. Vložki za vrče za filtriranje vode stanejo od pet do približno 20 evrov, a jih moramo običajno menjati na štiri tedne.

Razvlažilniki zraka
Razvlažilniki zraka imajo vgrajen zbiralnik vode, ki ga je treba redno prazniti, prav tako je treba redno čistiti sesalne filtre, skozi katere potuje vlažen zrak in ki zadržijo prah in umazane delce. Če je filter pralen, ga preprosto očistimo pod tekočo vodo. Če ni, ga bo treba zamenjati na šest do dvanajst mesecev, za novega bomo odšteli približno 25 evrov.

Kuhinjska napa
Še en kuhinjski element, ki za optimalno delovanje, torej za učinkovito odstranjevanje vonjav med kuhanjem, potrebuje redno in temeljito čiščenje. Vse nape imajo kovinske ali sintetične filtre, ki so najbolj na udaru, saj so v neposrednem stiku 10filtrov ki jih moramo redno cistiti napaz umazanim zrakom in hlapi maščobe, ki se dvigajo iz posod na štedilniku. Najlažje jih očistimo v pomivalnem stroju pri dovolj visoki temperaturi, da se maščobe učinkovito raztopijo. Pred tem jih lahko popršimo s čistilnim sredstvom za odmaščevanje, kar je še zlasti priporočljivo, če jih že nekaj časa nismo očistili. Načeloma naj bi to storili enkrat na mesec oziroma sorazmerno s tem, kako pogosto kuhamo. Nekateri modeli kuhinjskih nap imajo tudi ogleni (karbonski) filter – tega ne moremo oprati ali kako drugače očistiti, ampak ga moramo zamenjati, običajno vsake tri do šest mesecev. Cene se gibljejo od deset do 25 evrov.

Klimatska naprava
Ne glede na to, ali s klimatsko napravo prostore hladimo ali tudi ogrevamo, 10filtrov ki jih moramo redno cistiti klimaje treba za njeno pravilno in učinkovito delovanje enkrat na leto očistiti filtre, skozi katere potuje zrak. Filtri namreč zadržijo največji del umazanije, prahu in mikroorganizmov in če se "zapacajo", bo klimatska naprava slabše delovala, iz nje se bodo začele širiti tudi neprijetne vonjave. Filtrov pri klimatskih napravah, ki jih uporabljamo v gospodinjstvih, običajno ni treba menjati, zadostuje, da jih enkrat na leto operemo pod tekočo vodo in posušimo.

Sesalniki
Pri klasičnih sesalnikih je treba poleg vrečke za prah, ki jo menjamo sorazmerno s pogostostjo sesanja, približno enkrat na leto zamenjati tudi tako imenovani HEPA-10filtrov ki jih moramo redno cistiti sesalecfilter. Cene se od proizvajalca do proizvajalca precej razlikujejo – filter lahko kupimo že za dobre štiri evre, lahko pa zanj odštejemo tudi 22 evrov ali več. Sesalniki brez vrečke za prah, pri katerih se posesane smeti zbirajo v posebni posodi, imajo vhodni in izhodni HEPA-filter. Prvega je priporočljivo menjati na dva do štiri mesece, drugega na štiri do osem mesecev.

Če imamo doma vodni sesalnik, je treba po vsaki uporabi očistiti vodni filter, najbolje pod tekočo vodo.

Prezračevalni sistem
Filtre v lokalnih prezračevalnih napravah lahko čistimo sami, kar naj bi po priporočilih proizvajalcev naredili vsake tri 10filtrov ki jih moramo redno cistiti prezracevalni sistemmesece, pri tem je treba očistiti tudi cev, ventilator in toplotni izmenjevalnik. Nekatere naprave imajo vgrajen tako imenovani filter razreda F7, ki zadrži tudi cvetni prah, drobne prašne delce in mikrodelce, ki se v kurilni sezoni naberejo v zraku – tega ne čistimo, ampak ga je treba menjati na tri do šest mesecev. Prav tako naj bi na tri do šest mesecev menjali filtra za dovodni in odvodni zrak pri centralnem prezračevalnem sistemu z vračanjem odpadne toplote. Po potrebi očistimo še filter za cvetni prah, sicer pa naj bi ga v skladu s priporočili proizvajalcev zamenjali enkrat do dvakrat na leto.

Avtorica: Barbara Primc

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju