Denar kot darilo - kdaj ga podariti in v kakšni obliki?

17. november 2022

Trajnostna potrošnja
Denar kot darilo - kdaj ga podariti in v kakšni obliki?

Je denar zaradi svojih lastnosti primerno darilo? Zamenljiv je za kar koli (če ga je le dovolj) in (bolj ali manj) ohranja vrednost, s čimer omogoča, da ga (u)porabimo tudi v prihodnosti. A za popolnost mu manjka romantična nota, oseben pristop, ki je ključen in darilom daje globlji pomen.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Denar je po SSKJ splošno veljavno plačilo in merilo vrednosti, pogosto pa govorimo tudi o njegovi funkciji hranilca vrednosti. Da je ta lahko ogrožena, priča trenutna inflacija, ki zmanjšuje njegovo vrednost. V zgodovini so strašile mnogo hujše hiperinflacije.

Tako je na Madžarskem po koncu druge svetovne vojne njihov takratni pengő imel na bankovcu kar dvajset ničel, cene pa so se podvojile tudi v manj kot enem dnevu.

Denar da, a z razmislekom

Pred izbiro darila razmislimo, komu in s kakšnim namenom ga podarjamo. Za poročna darila je denar v zadnjem času bolj priljubljen od sesalnikov, posteljnine in jedilnega pribora, ob novoletnih praznikih pa morda ni najboljša izbira. Partnerju sicer lahko podarite gotovino in najbrž se je ne bo branil, a bo božični duh verjetno nekoliko okrnjen.

Denarja običajno ne podarjamo staršem ali prijateljem (z določenimi izjemami), če že, naj bo namenjen za vnaprej določeno darilo, ki si ga obdarovanec nato kupi sam.

Kaj pa otroci?

Tudi in predvsem njim želimo predati sporočilo osebnega pomena darovanja, kjer več štejeta dobra misel in poznavanje želja obdarovanca kot sama vrednost in finančni vidik.

Lahko pa ima denar izobraževalno funkcijo. Otroku lahko, ko je za to dovolj star, za darilo odprete bančni ali varčevalni račun in nanj položite nekaj evrov. Znesek ni tako pomemben in naj ne bo previsok, pomembno je, da se otrok nauči ravnati z denarjem, varčevati, uporabljati plačilne storitve. Ob rojstvu otroka so priljubljeno darilo srebrniki ali zlatniki, ki imajo tudi čustveno vrednost in se pogosto prenašajo iz generacije v generacijo.

V prispevku govorimo o darilih manjših vrednosti. Večji zneski denarja, delnic, naložbenega zlata in drugo premoženje, tudi na otroških računih, lahko vplivajo na višino otroškega dodatka, plačilo vrtca in drugih socialnih transferjev ter davkov.

Gotovina, zlato, kovanci

Poleg gotovine lahko podarite tudi manj likvidna sredstva, torej taka, s katerimi obdarovanec ne more plačevati, a jih lahko precej preprosto pretvori v denar.

Varčevalni ali trgovalni račun

Varčevalnega ali trgovalnega računa za vrednostne papirje sicer ne morete odpreti za drugo osebo, izjema so nekateri otroški računi, ki jih lahko odprejo otrokovi skrbniki.

Če bi torej želeli nekoga obdarovati z delnicami ali drugimi vrednostnimi papirji, bo najlažje, da mu podarite denar, obdarovanec pa naj nakup opravi sam. Če še nima trgovalnega računa, imejte v mislih, da bo moral redno plačevati vodenje in druge stroške, ki niso zanemarljivi.

Naložbeno srebro ali zlato v obliki ploščic ali kovancev

Denar lahko spremenite v bolj osebno darilo in podarite naložbeno srebro ali zlato v obliki ploščic ali kovancev. Cene manjših srebrnih kovancev, ki tehtajo okrog 30 gramov, se začnejo pri zmernih 20 ali 30 evrih.

Za zlato je treba odšteti več, odvisno od teže in čistosti. Zlato gramsko naložbeno ploščico dobite za 70 evrov, 2-gramsko za 130 evrov – cena za gram je višja pri manjših količinah, tako pri zlatu kot pri srebru. Zlatnik, težek 1,24 grama, je na voljo za nekaj manj kot sto evrov, ploščice večje gramature pa hitro dosežejo tisoč in več evrov.

denar kot darilo 3

In koliko bi morali trenutno odšteti za kilogram zlata? Dobrih 55.000 evrov, lahko ga dobite v obliki palice ali pa se odločite za komplet 32 zlatnikov, ki tehtajo po dobrih 30 gramov. A verjetno večina ne izbira tako prestižnih daril.

Pred nakupom primerjajte različne ponudbe in izberite najugodnejšo, tudi tukaj je mogoče kupovati prek spleta. Ne pozabite, da je prodajna cena višja od odkupne, zato bo obdarovanec v primeru prodaje dobil manj, kot ste plačali vi. A to se (lahko) s časom spremeni.

Spominski kovanci

Na voljo so tudi spominski evrski kovanci, katerih nominalne vrednosti se običajno gibljejo od dva do sto evrov. V Banki Slovenije lahko kupite kovance, ki so nastali ob obletnicah Jožeta Plečnika, Matije Jame, Franca Rozmana – Staneta, Barbare Celjske, Republike Slovenije, osvojitve prve olimpijske kolajne, nastanka prvega slovenskega tiskanega besedila.

Ta denar sicer nima vrednosti zlatnika, a je lahko lepo darilo za tistega, ki mu simbolika na kovancu nekaj pomeni.

Darilni bon ali kartica

Če ste brez ideje ali obdarovanca ne poznate dovolj dobro, sta darilni bon ali kartica zagotovo odlična rešitev. Nekoga boste razveselili in mu s tem podarili tudi svobodo izbire.

darilni bon ali kartica kot darilo2

Izbirajte med darilnimi boni, ki prejemniku omogočajo širok nabor možnosti, kje ga lahko izkoristi. Tako ne bo dobil darila, ki bi ga skril v temen kot omare ali ga podaril naprej.

Darilne kartice, ki so skoraj v celoti nadomestile bone, je mogoče porabiti prav tako preprosto kot denar, praviloma tudi ni treba porabiti celotnega zneska naenkrat.

Ena najboljših stvari pri darilni kartici je, da jo lahko kupite tik pred zdajci, družini, prijateljem ali zaposlenim pa jo lahko pošljete tudi po pošti, ko druženja ne načrtujete.

Zagotovo pa to ni trajnostna izbira, saj so darilne kartice iz plastike in pogosto služijo le za enkratno uporabo. V tujini se ravno iz tega razloga vedno bolj uveljavljajo e-kode.

Darilni bon ali kartico izkoristite čim prej. Trgovci namreč pogosto omejijo rok uporabe. Za datum veljavnosti velja datum, zapisan na bonu ali v splošnih pogojih, če datuma ni, pa na ZPS menimo, da je skladno z Obligacijskim zakonikom njegova veljavnost 5 let.

Denar je lahko tudi najlepše darilo

Denar je lahko za nekoga v vaši bližini, še posebej v času visokih cen in mrzle zime, tudi najlepše darilo. Zakaj kupovati pogosto nepotrebna darila, če je nekdo v finančni stiski in bi mu desetak ali dva pomagala pri plačilu položnic, nakupu hrane ali daril za otroke?

Denar podarite spoštljivo, alternativa so vrednostne kartice trgovcev, za katere veste, da bodo koristno porabljene. Če take osebe ne poznate, lahko ob prihajajočih praznikih razveselite tudi neznanca – zagotovo bo prav prišel otrokom v programu Botrstvo in še marsikomu.

denar kot darilo 5

Podarite toliko in tisto, kar je v vaši moči, lahko je to denar, lahko sta to vaš čas in prijaznost.

 • Beseda denar izvira iz latinske besede denarius za rimski srebrnik, težek 4,5 grama, iz 3. stoletja pred našim štetjem.
 • Prvi kovanci so bili narejeni 700 let pred našim štetjem v kraljestvu Lidija, na ozemlju današnje Turčije.
 • Prvi papirnati denar so v 10. stoletju uporabljali Kitajci, poimenovali so ga »keš«.
 • V Evropi smo prvi papirnati denar dobili ob koncu srednjega veka, ko so londonski zlatarji za hrambo zlata izdajali potrdila – bankovce.
 • Na našem ozemlju je prvi denar, srebrne kovance tetradrahme, v 3. stoletju pred našim štetjem uporabljalo keltsko pleme Tavriski.
 • V samostojni Sloveniji smo najprej plačevali z na skrivaj natisnjenimi boni, nato smo od leta 1992 do 2007 imeli tolarje. Danes plačujemo z evri.
 • Plačilna kartica je bila prvič uporabljena leta 1950 v ZDA za plačilo v restavraciji, zato ta dogodek imenujemo tudi "Prva večerja".

Več o denarju, njegovi zgodovini in razvoju si preberite v publikaciji Zgodba o denarju, ki jo je izdala Banka Slovenije in jo najdete tudi na spletu.

Avtorica: Alina Meško

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju