December: čas za pregled osebnih financ

30. november 2023

Osebni računi Varčevanje
December: čas za pregled osebnih financ

Izkoristite konec leta za pregled svojih financ ter postavitev ali prevetritev finančnih ciljev.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Osebne ali družinske finance niso nekaj statičnega, temveč zahtevajo našo redno pozornost. Konec leta je pravi čas, da preverimo, kje smo in kam želimo iti. A kako to storiti?

Pregled prihodkov in odhodkov

Si beležite svoje prihodke in odhodke? Tisti, ki to redno počnete, boste decembra imeli le malo dela, saj so mesečni stanja že zabeležena. Če pa ste lepo preživeli s zaprtimi očmi, kar se tiče financ, s to nalogo ne odlašajte.

Način, kako to storiti, je odvisen od vas. Lahko uporabite zgolj papir in svinčnik, naredito enostavno tabelo na računalniku, ali pa uporabite katero od aplikacij za spremljanje stroškov, nekatere med njimi so tudi brezplačne. Način ni tako pomemben, kot namen in redno spremljanje.

Za osnovni letni pregled:

 1. Zapišite vse svoje mesečne prihodke – lahko samo zase, še bolje pa je, če za vso družino. Tako boste točno vedeli, koliko denarja je vsak mesec na voljo.
 2. Zapišite vse svoje mesečne stroške. Če tega med letom niste počeli, poskusite narediti seznam po posameznih mesecih, saj z vidika stroškov nikakor niso vsi enaki. To bomo najbolj občutiti prav decembra, ki je zagotovo eden najbolj potratnih mesecev.
 3. Preverite možne prihranke – ne gre za to, da bi si odtegovali od ust, če to ni potrebno. Lahko pa kje kaj prihranite in tega niti ne občutite. Sprehodite se čez seznam svojih mesečnih in letnih izdatkov ter pri vsakem razmislite, ali lahko strošek ukinete, ali morda zmanjšate. To lahko storite na primer z zmanjšanjem količne nakupov, ali pa z zamenjavo za ugodnejšega ponudnika.

Kaj je namen pregleda?

Pregled družinskih financ naj ne bo sam sebi namen. Ko boste na mesečni (in letni) ravni od prihodkov odšteli odhodke, boste dobili ključno informacijo: ali oziroma koliko denarja mi ostane? To je znesek, ki ga lahko namenite varčevanju!

V primeru, da ugotovite, da na koncu meseca ne ostane nič, imate načeloma dve možnosti, če si želite ustvariti finančno rezervo: znižate lahko odhodke, ali pa zvišate prihodke. Lahko pa tudi oboje. Del svojih prihodkov moramo redno nameniti varčevanju, minimalno priporočilo je deset odstotkov, a rajši več. Še posebej, če imate nekoliko višje prihodke, si to skoraj zagotovo lahko privoščite.

Varčevalni račun napolnite na začetku in na na koncu meseca

Osnovna napaka, ki jo počenjo (ne)varčevalci je, da po prejemu plače ali drugega prihodka ves mesec porabljajo denar, na koncu pa nič ne ostane.

Veliko boljše rezultate boste dosegli, če boste denar na varčevalni račun (ali kamorkoli drugam) odvedli ob prejemu plače. Takrat je čas, da na podlagi mesečnega načrta izračunate, koliko denarja vam ostane in ga nemudoma prestavite na drug račun.

Varčujemo za uresničitev finančnih ciljev

Ključen korak pri varčevanju je postavljanje ciljev. Tako – sicer precej dolgočasno – varčevanje dobi namen, vemo zakaj in za kaj varčujemo. Prvi finančni cilj naj bo vaša zlata rezerva, ki vas v primeru večjih izrednih izdatkov ali izgube zaposlitve rešila iz zagate. Vsak znesek je boljši kot nič, ciljajte pa na nekaj mesečnih stroškov za gospodinjstvo, kar v grobem pomeni nekaj tisoč evrov.

Drugi cilji so bolj individualni in so povezani z vašo starostjo, trenutnim finančnim in siceršnjim gmotnim stanjem ter željami in pričakovanju.

Večji finančni cilji so:

 • nakup avtomobila,
 • nakup nepremičnine
 • obnova doma,
 • dodatek k pokojnini.

Načrtovanje in varčevanje pa je smiselno tudi za manjše cilje kot so:

 • nakup novega pohištva, bele tehnike, elektronike …
 • nakup oblačil in obutve,
 • počitnice,
 • decembrski nakupi.

Da, tudi decembrske nakupe je smiselno vključiti v letni finančni načrt. Če tega lani niste storili, je sedaj čas, da načrtujete za december 2024. Vsak mesec lahko v ta namen privarčujete nekaj deset evrov in novoletna darila ter drugi izdatki vam čez eno leto ne bodo predstavljali tako velikega izziva.

Namen finančnega načrtovanja je poskrbeti za finančno stabilnost, uresničitev pomembnih ciljev, varno starost. A prineslo vam bo tudi bolj miren spanec, manj stresa in bol jsamozavestno upravljanje z lastnim življenjem.

Besedilo: Alina Meško

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju